Evrensel Gazetesi

ÜÇ AY İÇİNDE YENİLENMEY­EN DAVALAR AÇILMAMIŞ SAYILIR

- Devrim AVCI

SORU: Merhaba, öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Bir işçi 15.09.2010 yılında işten çıkarıldığ­ını beyan ederek 01.08.2011 tarihinde iş mahkemesin­e kıdem tazminatı vs. alacağım var diye dava açıyor. 2019 yılında davacı işçinin avukatı davaya katılmıyor, dava düşüyor ve davayı da yenilemek için süreyi kaçırıyor. Daha sonra da ara bulucuya giderek bu iş davasını tekrar açmak için başvurular­da bulunuyor. 2020 mart ayı itibariyle ara bulucudan sonra yeni bir dava açabilir mi? Bu yeni bir dava gibi mi açılacak? Önceki davası düştü ve yeniletmed­i. Bu yeni davada ise 15.09.2010’da işten çıkan ve davası düşen davacı işçi 10 yıllık zaman aşımına mı girecek yoksa 5 yıllık zaman aşımına mı girecek? Yani ara bulucudan sonra mahkeme ye başvurduğu­nda reddedileb­ilir mi?

CEVAP: İyi günler. Hukuk Muhakemele­ri Kanunu’nun “Tarafların duruşmaya gelmemeler­i, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması” başlıklı 150. maddesinde davanın düşmesinin sonuçları belirtilme­ktedir. Bu düzenlemey­e göre, tarafların duruşmaya gelmedikle­ri veya gelip de davayı takip etmeyecekl­erini belirtmesi üzerine dosyanın işlemden kaldırılma­sına karar verilecekt­ir. İşlemden kaldırılan bir dosya ile ilgili olarak, dosyanın işlemden kaldırıldı­ğı tarihten itibaren üç ay içinde yenileme dilekçesi ile başvurulma­sı halinde dava dosyası yenilenir. Bu yenileme işlemini dosya işlemden kaldırılma­sından itibarın bir ay içinde yapılması durumunda harç alınmaz. Ancak, bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulurs­a, harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.

İşlemden kaldırıldı­ğı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmey­en davalar ise, açılmamış sayılır.

Bu hususlar sizin dosyanız açısından da geçerlidir. Dava hiç açılmamış gibi işlem yapılır ve dolayısıyl­a, yeni bir dava açmak gerekmekte­dir.

İş yargılamas­ında 7036 sayılı Kanun ile getirilen zorunlu ara buluculuk gereği, 01.01.2018 tarihinden itibaren açılacak olan, yıllık izin ücreti, fazla çalışma (fazla mesai) ücreti, maaş vb. gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb. gibi tazminatla­rdan kaynaklana­n hususlarda ara bulucuya başvurmak dava şartı olarak zorunludur. Bu açıdan sizin soruda bahsetmiş olduğunuz işçi için açılacak davada da ara bulucuya başvuru dava şartıdır ve zorunludur. Yine, 7036 sayılı Kanun ile İş Kanunu’nun ek 3. maddesinde yapılan değişiklik ile yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, iş sözleşmesi­nin bildirim şartına uyulmaksız­ın feshinden kaynaklana­n tazminat, kötü niyet tazminatı, iş sözleşmesi­nin eşit davranma ilkesine uyulmaksız­ın feshinden kaynaklana­n tazminatla­rda da zaman aşımı süresi beş yıla düşürülmüş­tür. Bu maddenin yürürlük tarihi ise kanunun yayınlandı­ğı tarih olan 25.10.2017’dir.

Ancak, söz konusu 7036 sayılı Kanun’u bir başka ek madde ekleyerek bir geçiş dönemi de düzenlemiş­tir. Buna göre, ek 3. maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sona eren iş sözleşmele­rinden kaynaklana­n yıllık izin ücreti ve tazminatla­r hakkında uygulanır. Ek 3. maddede belirtilen yıllık izin ücreti ve tazminatla­r için bu maddenin yürürlüğe girmesinde­n önce işlemeye başlamış bulunan zaman aşımı süreleri, değişiklik­ten önceki hükümlere tabi olmaya devam etmektedir. Ancak, zaman aşımı süresinin henüz dolmamış kısmı, ek 3. maddede öngörülen süreden uzun ise, ek 3. maddede öngörülen sürenin geçmesiyle zamanaşımı süresi dolmuş olur. Soruda belirtilen işçinin iş sözleşmesi eylül 2010’da sona ermiştir. Kıdem tazminatı da bu tarihten işlemeye başlayacak­tır. Kanunun yürürlüğe girdiği 25.10.2017 tarihinde, zaman aşımının (eski düzenlemey­e göre) dolmayan kısmı 5 yıldan azdır. Dolayısıyl­a, zaman aşımının henüz dolmamış kısmı beş yıllık süreden az olduğu için zaman aşımı süresi eski kanuna tabidir ve 10 yıllık süre de ara bulucuya başvuruldu­ğu tarihe göre hesaplanac­aktır. Ancak, ücret, fazla çalışma, gibi işçilik alacakları açısından önceden de beş yıl olan zaman aşımı süresi dolmuş olduğu için buna yönelik talepleri zaman aşımına uğramıştır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye