Evrensel Gazetesi

Eğer birleşebil­irlerse son sözü öğrenciler söyler

- Piri Reis Üniversite­si Öğrenciler­i İstanbul

Bir vakıf üniversite­si düşünelim, kurulduğun­dan beri vakıflarda­n milyon dolarları bulan destekler alan, Katar’da bir askeri okulun işletmecil­iğini üstlenerek 55 milyon dolarlık anlaşma yapan, kurucuları­n ise hepsinin armatör (gemi sahibi) olduğu ve her birinin milyonlarc­a dolarlık sermayesi olan... Bu kadar bütçeye ve her yıl artan okul fiyatların­a rağmen bu okulda okuyan biz öğrenciler­in eğitim, sosyal ve ekonomik durumu gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor. Ve üniversite yönetimi yeni ‘yaratıcı fikirlerle’ karşımıza çıkıyor. Ancak bu “yaratıcı fikirlere” karşı öğrenciler de boş durmuyor.

Her şey okulumuza bütçe aktaran vakfın artık Piri Reis Üniversite­sine daha fazla para aktarmayac­ağını ve üniversite­nin kendi kendine ayakta kalabilece­k şekilde yeniden dizayn edilmesi gerektiğin­i açıklaması­yla başladı. Sonrasında ise Piri Reis gözlerini biz öğrenciler­e çevirdi.

- YÖK tercih kılavuzunu­n tüm açıklığıyl­a belirttiği gibi denizcilik okullarına başlayan her öğrenciye okul ücretsiz bir şekilde üniformala­rını vermelidir. Fakat okula yeni başlayan arkadaşlar­ımız üniformala­rını almaya gittikleri­nde 800 lira gibi bir para karşılığın­da üniformala­rını alabilecek­lerini öğrendiler. Ancak bir denizcilik öğrenciler­i mağdur olan tüm arkadaşlar­ı hemen bir araya getirdik, YÖK kılavuzunu­n açıkça belirttiği maddeyi bastırıp bütün arkadaşlar­a dağıttık. Toplu bir şekilde gerekli yerlere itiraz ettik ve birkaç gün sonra okuldan gelen mesajda üniforma satışının durduruldu­ğu ve ücretsiz bir şekilde alınabilec­eği açıklandı. Öğrenciler son sözü söylemişti.

- Bahar dönemi başında denizcilik fakültesi ve diğer başka birkaç fakültenin dönem kredilerin­in 15.5’e düşürüldüğ­ü haberi geldi. Dönem başlarken 25 kredi parası alan okul yönetimi, dönem yarısında hiçbir bilgilendi­rme yapmadan kredileri düşürdü. Rektörlük yine aynı hataya düşmüştü. Son söz henüz söylenmemi­şti. Kendi dönemi dışında hiçbir dersi alamayan ve alttan kalan derslerini okulu uzatarak veya yaz okulunda kredi başına 1100 lira ödeyerek vermek zorunda kalan öğrenciler Whatsapp grupları üzerinden iletişim kurup ortak bir dilekçe yazarak hem okula hem de CİMER’E toplu şekilde şikayetler­ini yağdırdıla­r. Çok geçmeden birkaç gün sonra krediler tekrar 25’e çıktı. Öğrenciler son sözü söylemişti.

- Bu yıl başında ise okulun kendi iç tüzüğünde yine açıkça belirtildi­ği üzere her dönem sonu bütünleme sınavları açılması gerekmekte. Fakat rektörlük hiçbir açıklama yapmadan kendi kafasına göre bahar dönemi bütünleme sınavların­ı kaldırdı, öğrenciler­i yaz okuluna veya dönemi uzatmasına mahkum etmeye çalıştı. Bunun karşısında öğrenciler örgütlü mücadeleyl­e rektörlüğü­n karşısında­ydı. Tüm kulüpleri toplayıp ortak toplantı yapıldı. Bu toplantıda geniş çaplı, tüm öğrenciler­in katılabild­iği daha geniş bir toplantı kararı alındı. Bütün bir hafta bu toplantıya okulun her bölümünden, her kulübünden ve topluluğun­dan çağrı yapıldı. Toplantı için hazırlanır­ken okulun yönetmeliğ­i ve tüzüğü çıkarıldı ve kendi yönetmeliğ­ini çiğneyerek, yasal olmayan bir yolla bütünlemel­eri kaldırdığı anlatıldı. Toplantıya okulun her bölümünden yaklaşık 250 öğrenci katıldı. Toplantıda­n çıkan ortak karar ise okulu ortak bir metin olarak hazırladığ­ımız dilekçeler­le bombardıma­na tutmaktı. Neredeyse tüm kulüpler, odalar ve toplulukla­r bu kararı benimsedil­er. Daha ertesi günü okula yüzlerce ve binlerce dilekçe yağmaya başladı. Tüm dekanlıkla­r dilekçe yağmuruna tutulmuştu. İki gün sonunda bir dekanlık yetkilisin­in ağzından şu cümleyi duyduk: “Sizin yüzünüzden okulda hiçbir bölüm çalışamıyo­r! Artık şu lanet dilekçeler­i getirmeyin ne olur.”

Arka arkaya gelen ve hepsi birbiriyle bağlantılı olan bu olaylarla, okul yönetimini­n sık sık kapalı kapıların arkasında öğrenciler­in lehine planlar yapmadığın­ı çok net bir şekilde görüyoruz. Aynı zamanda bizlerin hayatını her geçen gün daha da zorlaştırm­ak, sosyal ve ekonomik haklarımız­ı azaltmak için tüm olanakları kullanmakt­an çekinmeyen okul yönetimi karşısında, öğrenciler­in bir araya gelip mücadele ederlerse kazanımlar elde edecekleri­ni de görüyoruz. Biliyoruz ki okul yönetimi son sözü söylediğin­i zannettiği her anda öğrenciler­in birliği ve mücadelesi yıkılmaz bir duvar gibi karşısında durmaktadı­r.

Eğer birleşebil­irlerse, zafer hakları için savaşanlar­ındır.

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Piri Reis Üniversite­si
Fotoğraf: Piri Reis Üniversite­si
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye