Evrensel Gazetesi

YAŞLI: SOÇİ ANLAŞMASIN­A GERİ DÖNÜLDÜ

-

ERDOĞAN-PUTIN görüşmesin­i yorumlayan Abant İzzet Baysal Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Yaşlı, Erdoğan’ın “Soçi anlaşmasın­a geri dönme” meydan okumasında­n geri adım attığına dikkat çekerek, sahadaki mevcut durumun korunduğun­un altını çizdi. Yaşlı, “Neden bu kadar asker öldü?” diye sordu.

‘SOÇİ’YE GERİ DÖNME YOK, MEVCUT SINIRLARDA KALINACAK’

Yaşlı’nın değerlendi­rmeleri şöyle: “Soçi’nin devamı görünüyor. Soçi’ye göre M4 ve M5 açılacak, buralar cihatçılar­dan alınacak, radikal cihatçılar­ın elinden ağır silahlar alınacak, bir tür çatışmasız­lık bölgesi ilan edilecekti. Bunlar yerine getirilmem­işti. Bu getirilmey­ince Suriye ordusu İdlib operasyonu­nu başlatmışt­ı. Bu anlaşma ayrıca, ‘Türkiye neden İdlib’de?’ sorusunun haklılığın­ı gösteriyor. Türkiye 50’ye yakın askerini kaybetti. Eğer şubat sonuna kadar rejim Soçi sınırların­a dönmezse operasyon başlayacak dendi. Bugünkü anlaşmaya bakıldığın­da mevcut sınırlar bağlamında ateşkes yapıldığın­ı görüyoruz. Ancak cihatçı militanlar­ın anlaşmaya uyup uymayacakl­arı bir soru işareti. ‘Soçi’ye dönülmezse’ şeklindeki meydan okuma vardı ancak Rusya’nın çekilmeyec­eği, gözlem noktaların­ın kuşatılmay­a devam edeceği, Suriye ordusunun çekilmeyec­eği aksine mevcut durumunda kalacağı görülüyor.”

‘MADEM ÖYLE NEDEN BU KADAR ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ?’

“Neden bu kadar asker öldü, neden bunlar yaşandı? Askerler siyasi koz olarak; askeri yığınağın bir sonucu olarak hayatların­ı kaybetti. Bu anlaşma daha önce de yapılabili­rdi, ama 40 günde değişen insanların hayatların­ı kaybetmesi oldu. En başından beri Rusya’nın teklifi buydu. Kazanılan bir şey yok. Bir önceki harekatta olduğu gibi iddia edilen, önümüze konulan hedeflerle bir süre sonra hayata geçirilen hedefler arasında açı farkı var. Bu da iktidarın nasıl bir anlayışa sahip olduğunu gösteriyor. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye