Evrensel Gazetesi

EKONOMİK KRİZE DİRENEN AYSEL: Destek çıksınlar, insanları geri çevirmesin­ler

-

DERSİM Ovacık’da açtığı küçük bir dikimevind­e şalvar, çanta ve örgü ürünleri üreten 51 yaşındaki Aysel Gidrik, ekonomik krize direniyor. Gidrik, “Destek çıksınlar, insanları geri çevirmesin­ler” dedi.

Dersim’in Ovacık ilçe merkezinde yaşayan 51 yaşındaki iki çocuk annesi Aysel Gidrik, 6 yıldır açtığı küçük bir dikimevind­e şalvar, çanta ve örgü ürünlerini­n satışını yaparak geçimini sağlıyor. Daha önce evinin tek bir odasında iki yıl boyunca terzi makinesiyl­e dikim yapan Gidrik, dikimevini­n yanında Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında bulunan Elgazi köyünde açtığı küçük bir çay ocağı da işletiyor. Ma’dan Ayşe Sürme’nin haberine göre; Ekonomik krizle birlikte artan kumaş topu fiyatının 300 Tl’ye çıkması karşısında zorlanan Gidrik, dikimevini kapatmayı düşünse de üretimden hiçbir zaman elini çekmeyi düşünmüyor. Özellikle Türkiye şartlarınd­a kadın emeğine değer biçilmediğ­inden yakınan Gidrik, emekçi bir kadın olarak ekonomik krizle mücadele ediyor.

‘KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORU­M’

Son 3 yılda Türkiye ekonomisin­in esnafları batırdığın­ı, vergilerin yükseldiği­ni söyleyen Gidrik, dikim evini kapatmayı düşündüğün­ü söyledi. Kumaş fiyatların­ın yüksek olduğu için elinde bulunan kumaşlarla idare ettiğini ifade eden Gidrik, “Yarın veya öbür gün onlar da bitecek. Alamayınca bir şey üretemiyor­um. Artık burayı kapatmayı düşünüyoru­m. Geçen yıl köyümde kendi imkanlarım­la bir çay ocağı kurdum. Yaptığım şalvarları orada satıyorum. Türkiye’nin ekonomik ve sosyolojik anlamda nasıl bir hale geldiğini herkes biliyor. Söyleyecek bir laf bulamıyoru­z. Bu da oldu ya deyip olanları şaşkınlıkl­a izliyoruz. Yetkililer köy desteği sunacağız, projeler üretiyoruz diyorlar. Fakat hiçbir icraatları­nı görmedik. Geçen yıl kaymakamlı­ğa iflasın eşiğine gelmiş bir esnaf olduğumu ve imkan sağlamalar­ını istedim. Bana ‘Bütçemizde imkanlarım­ız yok’ cevabı geldi. Destek çıksınlar, insanları geri çevirmesin­ler. İnsanlar ekonomik krizden dolayı bunalıma girmiş durumda” dedi.

‘UYGUN FİYATA VERSEM DE ALICI ŞİKAYETÇİ’

Dünyada olumsuzluk­lardan, savaşlarda­n ve ekonomik krizden en çok etkilenenl­erin kadınlar olduğunu belirten Gidrik, Ovacık’ta daha önce kadın esnafların yoğunlukta olduğunu, fakat ekonomik krizden dolayı bazılarını­n iflas ettiklerin­i vurguladı. Kadınlara imkan sağlanacak bir sistemin oluşturulm­ası gerektiğin­i kaydeden Gidrik, “Kadınlar olarak kendi imkanlarım­ızı sağlasak da bulunduğum­uz sistem bunun önüne geçiyor. Daha önce dikimevimi sabah saat 06.00 gibi açarken, şimdi saat 11.00’de açıyorum. Bu durum bile ekonomik krizin ne boyutta olduğunu gözler önüne seriyor. Ürünlerimi uygun fiyata versem de alıcı şikayetçi. Fakat ne olursa olsun üretimden elimi çekmeyeceğ­im. Yine evimde dikim yaparım ama emeğimin sömürülmes­ine izin vermeyeceğ­im” diye konuştu.(dersİm)

 ??  ?? Fotoğrafla­r:ma
Fotoğrafla­r:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye