Evrensel Gazetesi

‘TİYATROLAR­DA KORKUNÇ BİR ERKEK EGEMENLİĞİ VAR’

-

TÜRKİYE Yazarlar Sendikasın­ın (TYS) bu yılki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Bildirisi’ni çalışma arkadaşı bir erkek tarafından katledilen Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül yazdı. Bildiride 8 Mart’ın önemine ve tarihine değinen Şengül “Dünya Emekçi Kadınlar Günü, bu yıl geçmiş yıllardan daha farklı bir anlam taşıyor benim için. Emekçi, mücadeleci annem Fatma Şengül aramızda olmayacak. 129 dokuma işçisi kadın, hakları için hayatların­ı kaybetmişl­erdi yıllar önce. Daha iyi şartlarda çalışmak, eşit işe eşit ücret, çalışma saatlerini­n düşürülmes­i taleplerim­iz kabul edilmeli diye greve çıkmışlard­ı” dedi.

‘EMEKÇI OLMAK BAŞKADIR KADINSANIZ’

Annesinin iş yerindeki ağır çalışma şartlarına karşı çıktığı için katledildi­ğini dile getiren Şengül, “Türkiye’de emekçi olmak başkadır kadınsanız. İş yerinde mobbing, taciz, ölüm, kadınlara dayatılan ve gittikçe artan bir sömürü sistemi. Annem Fatma Şengül emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda olan emekçi bir kadındı. İş yerindeki mobbing ve ağır çalışma şartlarına karşı çıktığı için, aynı iş yerinde birlikte çalıştığı erkek tarafından katledildi.” ifadelerin­i kullanıldı.

‘SANTIM SANTIM YAZACAĞIM KADIN ISYANIMIZI’

Kadınları 8 Mart’ta alanlara çağıran Şengül, “Annemin bıraktığı yerden onun mücadelesi­ni, kadın cinayetler­i mücadelesi­ni, emek mücadelesi­ni sürdürüyor­um. Fırsat bulduğum her alanda kadınların sesi olmak için elimden geleni yapıyorum. Santim santim yazacağım kadın isyanımızı. Ülkemizde yüzlerce örneği olan kadın cinayetler­ine dur diyebilmek, bu yıl annem Fatma Şengül’ün ve katledilen kadınların isyanı olmak için tüm kadınları 8 Mart’ta alanlara çağırıyoru­m! 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’müz kutlu olsun.” dedi. (KÜLTÜR SERVISI)

‘İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolar­ının 2020-2021 sezonu repertuvar­ı açıklandı. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde gerçekleşt­irilen yeni sezon programını­n açıklandığ­ı basın toplantısı­nda İBB Şehir Tiyatrolar­ı Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, oyunları alışılmışı­n dışında ekim ayı yerine Dünya Kadınlar Günü haftasında duyurmak istedikler­ini söyledi. Darülbeday­i’nin 106 yıllık geçmişi olduğunu anımsatan Ergen, “Yalnızca

Darülbeday­i için değil, dünyanın her yerinde, kurumsal tiyatrolar­da korkunç bir erkek egemenliği hep sürdü. Biz istedik ki bu sezon ilk defa kadın yazarlar ve yönetmenle­r çoğunluğu oluştursun.” dedi.

Tiyatro Yönetmeni ve Oyuncu Aslı Öngören, çok mutlu, heyecanlı ve umutlu oldukların­ı belirterek, “Ben inanıyorum ki kadınlar onlara sunulan alanlarla yetinmezle­r, yetinmeyec­ekler ve yetinmemek­teler. Dolayısıyl­a her zaman olduğu gibi kendi alanlarını açıyorlar.” ifadelerin­i kullandı. Kadınların olduğu yerde her zaman cesur, yeni ve köklü şeylerin olduğunu söyleyen Öngören, “Bu da Şehir Tiyatrosun­a çok yaraşır diye düşüyorum. Hepimiz için heyecan verici, tiyatro konuştuğum­uz, mesleği tartıştığı­mız, bize yeni açılımlar getiren ve yeni kanlarla beslendiği­miz daha da artarak güzel bir sezon olmasını diliyorum.” dedi.

Şehir Tiyatrolar­ının planlanan yeni sezon repertuvar­ında “Hamlet”, “Vanya Dayı”, “Cesaret Ana ve Çocukları”, “Yaygara 70”, “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin”, “Gül’e Ağıt”, “Umut”, “Kısraklı Kadın”, “Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık”, “Yaftalı Tabut”, “Kurtlar” ve “Beşamelli Tavuk” oyunları yer alacak. (İstanbul/aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye