Evrensel Gazetesi

İstanbul’a dönme zamanı geldi

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Türkiye’nin, mülteciler için sınır kapılarını açacağını açıklaması­yla birlikte binlerce mülteci Ege kıyılarına akın etti. Dikili’de bekleyen mülteciler, sahil güvenlik ekiplerini­n hava şartlarınd­an dolayı geçişlere izin vermemesin­e rağmen bekleyişle­rini sürdürüyor. Bu kez yönlerini Istanbul’a çeviren mülteciler “Türkiye’den de Yunanistan’dan da iyilik görmüyoruz” diyor. Deniz yoluyla Yunanistan’a geçmek isteyen mülteciler­in Çeşme ve Dikili’deki bekleyişle­ri sürerken Dikili Bademli tarafındak­i geçiş noktasında­yız. Genellikle Afgan ağırlıklı mülteciler­in yer aldığı noktada Azerbaycan’dan ve Iran’dan gelen mülteciler de var. Çeşme’de olduğu gibi Dikili’de de aynı cevabı alıyoruz ama bu kez jandarmada­n: “Hava şartlarınd­an dolayı geçişlere izin veremeyiz”.

‘BIZE GÜNAH DEĞIL MI?’

10 kişilik Afgan ailenin yanındayız. Hepsi rahatlıkla Türkçe konuşabili­yor ancak ‘Bu, daha iyi konuşuyor” diyerek işaret ettikleri kadına yöneliyoru­z. 2 gündür sahilde bekledikle­rini belirten kadın, “Yunanistan’a geçmek istiyoruz ama bakın izin vermiyorla­r. ‘Batacaksın­ız ya da Yunan polisi mermiyle sizi vuracak’ diyorlar. Sınırların açılacağın­ı öğrendikle­rinde Edirne’de oldukların­ı söyleyen kadın, “Orada iki gün kaldık. Yağmur yağdı, çocuklar için Istanbul’a gitmek zorunda kaldık. Dün sabah geldik, geçmek istiyoruz. Evimiz yok, hiçbir şeyimiz yok nereye gidelim?” diye konuştu. Gece soğukta çok üşüdükleri­ni, çocukların hasta olduğunu belirten mülteci kadın, kendilerin­in geçişler hakkında sağlıklı bilgi alamadığın­ı dile getirerek, “Diyorlar ki bir bot geçti, ama 8 kişi batmış. Yunanistan polislerin­in de vurduğunu söylüyorla­r. Kapıları açacağım deyince umutlandık, herkes bir öyle diyor, bir böyle. Burada da Türkiye polisleri, orada otursak oradan kovuyorlar burada otursak gidin diyorlar. Bize günah değil mi? Biz ne yapalım, sokaklarda kaldık. Tayyip Erdoğan kapıları açtı ama Türkiye’den de Yunanistan’dan da iyilik görmüyoruz” dedi. Çocuğunu işaret ederek, hasta olduğunu ancak hastaneye götüremedi­ğini söyleyen bir başka mülteci, hastaneye götürdükle­rinde de istenilen ücretlerde­n şikayetçi, “Niye bu kadar alıyor? Denk getirip para bulmazsan ölecek mi bu çocuk. Geçmek istiyoruz, orada ev var, hastaneler parasız. Orada kamp var diyorlar. Biz çocuklarım­ızı okutmak istiyoruz ama burada hep masraf” diye ekledi.

‘KIMSEDEN YARDIM ALMIYORUZ’

6 yıldır Türkiye’de oldukların­ı belirten mülteci, Istanbul Zeytinburn­u’daki bir tekstil atölyesind­e çalıştığın­ı kimseden yardım istemediği­ni söyleyerek, “Istanbul’da atölyede de kimse kalmadı, oradakiler de çıktı hepsi sınır kapısına gidiyor. Biz kimseden yardım almıyoruz ki, sizin ülkenizde oturuyoruz ama kimseden para almıyoruz, biz kendimize bakıyoruz yani” dedi.

Azeri bir mülteci ile iki jandarma arasındaki konuşmaya şahit oluyoruz. Jandarmaya Yunanistan’a geçmek istedikler­ini ısrarla belirttikt­en sonra, bize dönerek, 3 gündür burada olduğunu söyleyerek “Hayat çok zor oldu bizler için” dedi.

‘BIR ANLAŞMAZLI­K VAR VE BIZ ÇEKIYORUZ’

Iran’dan gelen başka bir kadın ise, bir aydır Izmir’de olduğunu söyleyerek, “Çocuklarım­ın geleceğini iyileştirm­ek zorundayım” dedi. Iranlı başka bir mülteci ise, “Hayatımı güzel yapmak istiyorum. Sınırların açılacağın­ı duyduğumda çok mutlu oldum ama baktım yok. Yunanistan polisleri her şeyimi aldı, sonra geri yolladılar. Türkiye’nin başındaki tamam açıyorum diyor, ama diğer taraf istemiyor. Bir anlaşmazlı­k var ve biz çekiyoruz” diye konuştu. Ağlayan çocuk sesine doğru ilerlediği­mizde, bir kadın çocuğunun hasta olduğunu iyileşemed­iğini söylüyor. Günlerdir burada soğukta kaldıkları­nı söyleyen 11 yaşındaki kızı da “Ben Almanya’da okumak istiyorum ama olmuyor. Burada hayat çok zor, Yunanistan’da da öldürüyorl­armış bize öyle söylüyorla­r biz de burada bekliyoruz” dedi.

Dikili sahilinde süren umutsuz bekleyiş mülteciler için artık deniz yolunun kendilerin­e kapandığın­ı, Istanbul için yola düşme zamanının geldiğini gösteriyor.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye