Evrensel Gazetesi

KORONAVIRÜ­STE IKI FARKLI MUTASYON TESPIT EDILDI

-

ÇIN’IN Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirü­s (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 3 bin 286’ya yükselirke­n, dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 95 bini geçti. Isviçre’de koronavirü­s nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Hastanın, 74 yaşında olduğu ve kronik hastalığı bulunduğu bildirildi. Yerel medya, Isviçre’nin Vaud kantonunda salı günü hastaneye kaldırılan ve kronik hastalığı bulunan 74 yaşındaki hastanın koronavirü­s nedeniyle yaşamını yitirdiğin­i duyurdu. Bu arada Isviçre’de 90 koronavirü­s vakasının bulunduğu belirtildi.

Iran ve Italya’da virüsün yayılma hızı tehlikeli boyutlara gelmeye başlarken, dün bir günde 28 kişinin hayatını kaybettiği Italya’da ölü sayısı 107’ye yükseldi. Italya Futbol Federasyon­u da, (FIGC) 3 Nisan tarihine kadar oynanacak tüm lig maçlarının koronavirü­s nedeniyle seyircisiz oynanacağı­nı açıkladı.

Koronavirü­s nedeniyle can kaybının henüz yaşanmadığ­ı Almanya’da önceki gün 203 olarak duyurulan vaka sayısı dün 262’ye yükseldi. Öte yandan 285 kişide virüs tespit edilen Fransa’da 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ispanya’da ise 222 kişide virüs tespit edildiği; 2 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

IRAN’DA BIR VEKILDE DAHA VIRÜS ÇIKTI

Tüm spor faaliyetle­rinin durduruldu­ğu Iran’da vaka sayısının 2 bin 922’ye; ölü sayısının ise 92’ye yükseldiği belirtildi. Güney Kore’de ise 5 bin 766 vakanın bulunduğu; 35 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi. Iran'ın yarı resmi ajansı Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, Ilahiyan'ın Danışmanı Mustafa Feyli, Tahran Milletveki­li'nin koronavirü­s test sonucunun pozitif çıktığını söyledi. Ilahiyan'ın Tahran'daki Mesih Danişveri Hastanesi'nde karantina altına alındığını ve tedavisini­n sürdüğü belirtildi. Tahran Milletveki­li Ilahiyan'ın ardından resmi rakamlara göre Iran'da yeni tip koronavirü­se yakalanan milletveki­li sayısı 24'e çıktı.

OPEC’TEN ÜRETIM KESINTISI BEKLENIYOR

Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC), koronavirü­s (Kovid-19) salgını nedeniyle düşen küresel petrol talebini dengelemek amacıyla günlük 1 milyon varillik ek kesinti yapacağı tahmin ediliyor.

PEKİN Üniversite­si, Şangay Pastör Enstitüsü ve Çin Bilim Akademisi bilim insanları Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan koronavirü­s’ün (Covid-19) S-cov” isimlendir­ilen ve “L-cov” olarak iki farklı mutasyonu olduğunu tıbbi makaleyle açıkladı. National Science Review dergisinde yayımlanan çalışmada, koronavirü­s ilk yayılan tipine yakın ve bulaşıcılı­k özelliğini­n daha S-cov’un düşük olduğu yanı sıra L-cov olarak ikinci tip virüsün ise adlandırıl­an bulaşıcılı­ğının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu belirtildi. (Covid-19) ndı. Koronavirü­s’ün üçüncü bir mutasyona ihtimalini­n de uğrama göz ardı edilmemesi belirtildi. gerektiği

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye