Evrensel Gazetesi

AKKUYU SANTRALİ İÇİN DAVA AÇAN AVUKAT İSMAİL HAKKI ATAL: ‘Akkuyu, Türkiye için güvenlik tehdidi’

-

AKKUYU Nükleer Santralini­n hukuken bir ÇED raporu ve üretim lisansı olmaması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a dava açıldı. Dava dilekçesi verilmeden önce yapılan basın açıklaması­nda konuşan Avukat Ismail Hakkı Atal “Yeni bir ÇED sürecine başlanılma­sını ve inşaatın acilen durdurulma­sını istiyoruz” dedi. Mersin’den Hatay’a kadar birçok çevre derneğinin destek verdiği açıklamaya CHP, Emek Partisi ve avukatlar katıldı.

‘ZEMIN ÇATLAMIŞTI’

Basın açıklaması­nda konuşan Avukat Ismail Hakkı Atal, Akkuyu Nükleer Santralini­n Türkiye’nin altından kalkamayac­ağı büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Atal, şunları söyledi: “Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Türkiye ile Rusya arasındaki ikili anlaşmaya göre Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili hiçbir hak ve yetkisi bulunmamak­tadır. Tamamen Rusya devletinin inisiyatif­inde ve kontrolünd­edir. Bugün Idlib’de karşı karşıya geldiğimiz Rusya ile daha büyük bir sorun yaşarsak santralin akıbeti ne olacak. Ikinci olarak Akkuyu Nükleer

AVRUPA’YA geçmek için ailesiyle geldiği Edirne’de, Yunanistan sınırını geçtiği esnada kaybolan ve başka bir sığınmacı grupla tekrar Türkiye’ye gönderilen 12 yaşındaki Afganistan­lı Menice Arapzade, babası Seyit Arapzade’ye kavuştu. Yunan güvenlik güçleri tarafından farklı araçlara bindirildi­kten sonra başka bir sığınmacı grupla Edirne’ye geri gönderilen Menice, “Geceler babam olmadan benim için çok zor geçti" dedi. (AA)

Santralini­n bulunduğu alan aktif bir fay hattı uzantısı üzerinde.

ÇED iptal davasında zeminin kireç taşı niteliğind­e bir yapı olduğunu, buranın üzerinde nükleer santral inşa edilemeyec­eğini söyledik. Ancak zeminden örnek alınmadan hukuka aykırı olarak davamız reddedildi. Üzerine her biri 14 bin ton ağırlığınd­a 4 tane nükleer reaktör binecek zemin beton takviyeler­inin çatladığın­ı öğrendik. 2018 yazında çatlayan betonu Türkiye Atom Enerji Kurumu sökmüş, tekrar çatlamış biz bunu 6 Mayıs 2019’da öğrendik. Henüz nükleer reaktörler binmedi. Aktif bir fay hattı üzerinde nükleer santral kurulamaz. Türkiye bu maliyeti kaldıramaz.” (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye