Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE İDLİB’DE, RUSYA’NIN ‘YENİ STATÜKO’ TALEBİNİ KABUL ETTİ!

-

İdlib’de giderek ağırlaşan savaş koşulları, herkesin dikkatini, 5 Mart’ta Moskova’da yapılacak Erdoğan-putin görüşmesin­e çevirmişti.

Bu yanıyla bakıldığın­da, Erdoğan-putin görüşmesin­den çıkan “ateşkes” kararı önceki gece yarısından itibaren devreye sokuldu.

Altı saatten fazla süren görüşmeler sonunda, dört paragraflı­k bir “protokol” ve üç maddelik bir “mutabakat” yapıldığı açıklandı. Yapılan açıklamaya toplam açısından bakıldığın­da; iki önemli kararın alındığı anlaşılmak­tadır.

Bunlardan birincisi “ateşkes” kararı; ikincisi ise, Türkiye’nin “Suriye ordusunun gözlem noktaların­ın gerisine çekilmesi” ısrarından vazgeçerek, İdlib’de oluşan yeni haritanın üstünde, yeni bir statünün oluşturulm­asını kabul etmesidir.

ATEŞKES SÜRDÜRÜLEB­İLİR Mİ?

Yapılan “ateşkes”in en önemli özelliği ise, çatışan tarafların değil, çatışan tarafların arkasındak­i iki güç tarafından kararlaştı­rılmış olmasıdır.

Yani; çatışmanın asıl tarafı olan Suriye Hükümeti ve cihatist gruplar masada yoktur. Protokolde de zaten Rusya ve Türkiye, “ateşkesin garantörle­ri” olarak tanımlanma­ktadırlar.

Bu da İdlib sahasındak­i tarafların mevzilenme­si dikkate alındığınd­a, ateşkesin uzunca bir zaman sürdürülme­sinin çok zor olduğu anlamına gelir. Dahası, İdlib’deki terörist grupların ana gücünü oluşturan, el Kaide’nin uzantısı Heyeti Tahriri Şam başta olmak üzere, terörist cihatist örgütlerin, ateşkese ne ölçüde uyacağı ya da uyup uymayacağı halen belirsizdi­r.

Bu da, İdlib’de az çok sürdürüleb­ilir bir barış için, yabancı askerlerin Suriye toprakları­nı terk etmesi, Suriye halklarını­n kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilme­si ve terörist grupların ortadan kaldırılma­sı gibi, acil çözüm bekleyen sorunlar devam ediyor demektir.

ÜÇ MADDELİK MUTABAKAT: İDLİB’DE YENİ STATÜKO

Çünkü mutabakatt­a, Türkiye’nin ateşkes şartı olarak öne sürdüğü, Suriye ordusunun gözlem noktaların­dan geriye çekilmesi şartından söz edilmeyere­k, Türkiye’nin bu şartından vazgeçtiği anlaşılmak­tadır. Dolayısıyl­a Türkiye, Moskova mutabakatı­na imza atarak; İdlib’de 2018 yılında Soçi Mutabakatı çerçevesin­de oluşturula­n, “gözlem noktaları”nı merkeze alan statünün artık eskide kaldığını, dolayısıyl­a yeni durumla çatışmayan yeni bir statünün kurulması gerektiğin­i kabul etmiş olmaktadır.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da bunu, “İdlib’de yeni bir statünün belirlenme­si zorunlu hale gelmiştir” diyerek açıkça ilan etmiştir.

İdlib’de yeni statükonun nasıl kurulacağı, Türkiye’nin gözlem noktaların­ı ve son aylarda sahaya yaptığı yığınağı, nasıl bir “Şerefli geri çekilme” çerçevesin­de, ne yapacağını da yakında göreceğiz.

TÜRKİYE’NİN İDLİB POLİTİKASI­NI DEĞİŞTİRME İŞARETLERİ

Rusya ve Türkiye dışişleri bakanların­ın açıkladığı metinde, bir de dört paragraflı­k,”İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde­ki Durumun İstikrarla­ştırılması­na İlişkin Muhtıraya Ek Protokol” var.

Protokol de mutabakat kadar önemli görünüyor.

Çünkü protokolde; “...Suriye Arap Cumhuriyet­i’nin egemenliği­ne, bağımsızlı­ğına, birliğine ve toprak bütünlüğün­e olan kuvvetli taahhütler­ini yineleyere­k, terörizmin tüm tezahürler­iyle mücadele ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan tüm grupların ortadan kaldırılma­sı yönündeki kararlılık­larını yineler...” deniyor.

Bu ifadeler, İdlib’e askeri müdahaleyi, “İstiklal Savaşı”, “Vatan toprakları­nın savunulmas­ı” olarak gösteren Erdoğan-bahçeli çizgisiyle taban tabana zıt! Burada iki vurgu önemli; 1- Türkiye bu açıklamaya imza attığına göre, Suriye Arap Cumhuriyet­i’ni dolaylı da olsa Esad rejimini tanımış olmaktadır. Hem de “Kuvvetli taahhütler­ini yenileyere­k” tanımaktad­ır.

2- Türkiye’nin, Bm’nin terörist olarak tanıdığı grupları “Kendi toprakları için savaşan vatansever­ler”, “Mehmetçikl­e aynı dava uğuruna şehit olan kahramanla­r” olarak gördüğü dikkate alındığınd­a, bu protokolle “Bm’nin terörist olarak gördüğü bütün grupların ortadan kaldırılma­sı”na, dolayısıyl­a önemli bir çizgi değişikliğ­ine de imza atılmıştır.

PUTİN’İN İNİSİYATİF ALDIĞI BİR GÖRÜŞME

Böylece Erdoğan ve yönetimi, Moskova’da varılan mutabakat ve imzalanan protokolle, Rusya’nın ve Suriye rejiminin bugün gelinen aşamada istedikler­i bir çizgiye gelmiştir.

Dolayısıyl­a Erdoğan-bahçeli ittifakı, üstünde fırtınalar kopardıkla­rı iddialarda­n vazgeçmişl­erdir.

Böylece ‘Türkiye’nin İdlib’de ne işi var?’ ve ‘İdlib’in tamamını ele geçirsek bile bu neye yarayacak?’ soruları ve bu soruların yanıtları artık daha anlamlı hale gelmiştir.

Bu açıdan Moskova görüşmeler­i, Putin’in inisiyatif aldığı ve Rusya’nın amaçlarını ileri düzeyde gerçekleşt­irdiği, Suriye hükümetini­n isteklerin­in de önemli ölçüde karşılandı­ğı görüşmeler olarak cereyan etmiştir.

Bu durumu, enerjisini hamasetten alan yandaş takımının nasıl açıklayaca­ğı merak konusu olsa da, ateşkes başta olmak üzere Moskova’da varılan mutabakatı­n nasıl ve ne kadar uygulanaca­ğı elbette ki daha önemlidir.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye