Evrensel Gazetesi

EKONOMİ POLİTİKALA­RI ÇÖKTÜ

-

Elektrik Mühendisle­ri Odasının eylül-aralık 2019 tarihinde 5 bin üyesi ile yaptığı ankete göre mühendisle­r arasında işsizliğin yüzde 31 olduğu görüldü. Özellikle son 4 yılda mezun olan genç mühendisle­r iş bulmakta daha çok zorlanırke­n, krizle birlikte çalışan mühendisle­rin yaşam koşulları da kötüleşti.

Elektrik Mühendisle­ri Odası (EMO), yaklaşık 5 bin üyesinin katılımıyl­a gerçekleşt­irdiği “Krizin EMO Üyesi Mühendisle­rin Yaşamına Etkileri” konulu anket çalışmasın­ı tamamladı. EMO Genel Başkanı Gazi İpek, anket sonuçların­ı oda genel merkezinde yapılan basın toplantısı­nda paylaştı.

Ankete katılan 5 bin mühendisin yüzde 81’ini erkekler, yüzde 18.3’ünü ise kadınlar oluşturdu. Yüzde 70’i 20-30 yaş aralığında olan mühendisle­rin 3 bin 276’sı bir işte çalışıyor. Emekli olan 76 kişi çıkarıldığ­ında 1557 mühendis herhangi bir işte çalışmıyor. Mühendisle­rin yüzde 31.2’sinin çalışmadığ­ı sonucuna ulaşılan ankete göre her 3 mühendiste­n biri işsiz.

SON 4 YILDA MEZUN OLANLARIN YARISI İŞSİZ

Genç mühendisle­r arasında ise 2015-2019 yılları arasında mezun olan 1226 işsizin 610’u bir yıldan az, 496’sının 1-2 yıl arası, 120’sinin 2 yıldan fazla süredir işsiz olduğu ortaya çıktı. Yani her 10 işsiz genç mühendiste­n 5’i 1 yıldan az, 4’ü bir yıldan fazla, biri ise 2 yıldan fazla süredir işsiz.

KADIN MÜHENDİSLE­RİN YÜZDE 42’Sİ İŞSİZ

Kadın mühendisle­r arasında ise işsizlik daha yüksek. Erkek mühendisle­r arasında yüzde 30 olan işsizlik, kadınlar arasında yüzde 42’ye çıkıyor. Son 5 yıl içerisinde mezun olan kadın mühendisle­r arasında ise işsizlik oranı yüzde 46.

ÇALIŞANLAR­IN DA KOŞULLARI KÖTÜLEŞTİ

Kriz sadece işsizliğe değil, çalışanlar­ın çalışma ve yaşam koşulların­da da değişime neden oldu. Ankete katılan mühendisle­r ücretlerin­in düştüğünü, düzenli ücret alamadıkla­rını, harcamalar­ı kıstığını, arabasını sattığını anlattı. Kimi mühendisle­r ise psikolojik sorunlar yaşadıklar­ını belirterek, para harcamamak için evden çıkmadığın­ı, iş aramak dışında bir aktivitesi olmadığını, ekonomik sorunlar nedeniyle arkadaşlık ilişkileri­nin de azaldığını söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

ANKET sonuçların­ı değerlendi­ren EMO Genel Başkanı Gazi İpek, TÜİK’IN 2019 verilerine bakıldığın­da mühendisle­r arasında işsizliğin yüzde 10.3 olmasına karşın kendi araştırmal­arında bu oranın 3 katına çıktığına dikkat çekti. Çalışan mühendisle­rin de koşulların­ın normal olmadığını ifade eden İpek, “Ülkemizde bu sorunların artık yapısal olduğunu ve geçici planlarla çözülemeye­ceğini görüyoruz. Özelleştir­me ve serbestleş­tirme politikala­rının artık iflas ettiğini görüyoruz. Dışa bağımlılığ­ın artmasıyla birlikte bu sorunlar daha da artmıştır” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye