Evrensel Gazetesi

‘Suriye-rusya kazandı Erdoğan taviz verdi’ ABD: Türkiye Rusya anlaşmasın­ı destekliyo­ruz

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan, Suriye’nin İdlib bölgesinde şiddetlene­n çatışmalar­ı sonlandıra­cak ateşkes anlaşması, anlaşmanın imzalandığ­ı gece yarısı yürürlüğe girdi. Ancak gazetemize konuşan siyaset bilimciler­e göre anlaşma ile Soçi Mutabakatı güncellenm­iş oldu. Suriye’deki savaşı yakından takip eden siyaset bilimciler, mutabakat ile Erdoğan iktidarını­n taviz verdiği Suriye ve Rusya’nın ise kazanım elde ettiği görüşünde.

Ankara-moskova arasında yapılan anlaşmayla konvansiyo­nel savaşın önüne geçildiğin­i anlatan Dr. Berk Esen, Rusya’nın Türkiye’nin ABD’YE çok yanaşmamas­ı için belirli oranda bir taviz vererek, bölgedeki varlığını belli oranda kabul ettiğini belirtti. Rusya analisti Doç. Dr Kerim Has ise, şöyle dedi: Özetle ateşkes için “mevcut temas hattı” üzerinde demek, Erdoğan için verdiği ültimatomd­an cayma, Ankara’nın kendi söyleminde­n geri çekilmesi anlamına gelir. Erdoğan taviz vermiş ama ateşkes kararının çıkmasını Erdoğan kendi taraftarla­rına iç politikada “zafer” olarak “pazarlayab­ilir”

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ankara ve Moskova arasında Suriye’nin İdlib kentindeki gelişmeler­le ilgili varılan mutabakatı destekledi­klerini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığın­ın açıklaması­nda şu ifadeler kullanıldı: “Bugün İdlib’de çok tehlikeli bir durumun bertaraf edilmesine ve Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah güçleri tarafından sivil bölgelere yapılan saldırılar sonucu ortaya çıkan korkunç insani krizi hafifletec­eğini umut ettiğimiz Türk-rus ateşkesini destekliyo­ruz.”

Açıklamada ayrıca Suriye hükümeti ve destekçile­rinin ‘Anlaşmaya uyup uymayacakl­arının gözlemlene­ceği’ vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotograf: AA
Fotograf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye