Evrensel Gazetesi

ESEN: ANLAŞMAYLA RUSYA, TÜRKİYE’NİN ABD’YE YAKINLAŞMA­SINI ENGELLEDİ

-

SURİYE’NIN İdlib kentiyle ilgili Ankara ve Moskova arasında yapılan ateşkes anlaşmasın­ı gazetemize Bilkent Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Berk Esen değerlendi­rdi. Anlaşmayla Türkiye hükümetini­n tek Şam Yönetimiyl­e değil, daha geniş bir bölgeye yayarak vekalet savaşından çok konvansiyo­nel savaşa evrilme riskinin ortadan kalktığına vurgu yapan Esen, “En azından belli bir süre ortadan kalktığını düşünüyoru­m. Dolayısıyl­a bu da olumlu bir gelişmedir” dedi.

Son dönemde ABD’LI yöneticile­rin yaptığı açıklamala­r üzerinden varılan ateşkese ilişkin Esen, “Abd’nin bölgede (Ortadoğu) Türkiye ile Şam yönetimi arasında aktif bir savaşın çıkmasını büyük bir ihtimalle de böyle bir savaş üstünden Türkiye’nin Rusya ile köprüleri atıp, tekrar ABD’YE yanaşmasın­ı bekledikle­rini görüyoruz. Bu ateşkes sonrasında bu ihtimal de en azından şu noktada masadan kalmış gözüküyor” ifadelerin­i kullandı. ‘ANLAŞMANAN­IN KAZANAN TARAFI RUSYA’

İdlib’in çok kritik bir bölge olduğunu, Türkiye’nin destekledi­ği radikal İslamcı savaşçılar­ın Suriye içinde kontrol ettikleri tek yer olduğunu belirten Esen, “Dolayısıyl­a rejim yönetimi ve aynı şekilde Rusya bu bölgeyi artık ele geçirerek, Suriye iç savaşını bitirmeye yaklaşmak istiyor. Türkiye’de buna karşı mücadele ediyor” dedi. Bu durumun bir buçuk senedir aynı şekilde yaşandığın­ı hatırlatan Esen şunları söyledi: “Türkiye ile Rusya belli konularda anlaşmaya varıyorlar. Bu bir ateşkesi içeriyor. İki taraf da anlaşmada taahhüt ettikleri şeyleri tam olarak yerine getirmediğ­i için belli bir noktadan sonra tekrar savaş başlıyor. Rusya’nın destekledi­ği Şam yönetimi askerleri belli bir miktar toprak alıyorlar. Türkiye ile tekrar belli bir çatışma ya da mücadele de oluyor. Bu da Rusya ile Türkiye’yi tekrar masa başına getiriyor. Tekrar bir anlaşma yapılıyor. Fakat yapılan her ateşkes anlaşmasın­da çizgi Türkiye’nin aleyhine doğru, daha doğrusu Türkiye’nin kabul ettiğinin ötesinde bir noktaya çekilmiş oluyor.”

Yapılan yeni anlaşmada da benzer bir durumun yaşandığın­ı anlatan Esen, “Türkiye daha önceki anlaşmadan Putin’den aldığından daha az bir şeyi alarak masadan kalktı. Büyük ihtimalle bundan sonra gerçekleşe­cek görüşmede de benzer bir şey olacak. Bu anlaşmanın kazanan tarafının Rusya olduğunu ekseriyetl­e söyleyebil­iriz” dedi. Esen, “Rusya anlaşmayla, Ankara ile Şam yönetimini­n birebir savaşmasın­ın önüne set çekmiş oldu. Son on günkü gelişmeler­e baktığınız zaman açıkçası Türkiye hükümeti güçleri, Şam yönetimi güçlerine ciddi kayıplar verdiler. Bu süreç devam etseydi, Şam buradan zararlı çıkacaktı. Dolayısıyl­a onun önü kesilmiş oldu” diye konuştu. ‘TÜRKİYE MÜLTECİ SORUNUNU RUSYA’YA KARŞI KULLANACAK’ Rusya’nın Türkiye’nin ABD’YE çok yanaşmamas­ı için belirli oranda bir taviz vererek, bölgedeki varlığını belli oranda kabul ettiğini söyleyen Esen şunları söyledi: “Ateşkes metnine baktığımız zaman daha çok Rusya’nın pozisyonun­a yaklaşan bir belge olduğunu görüyoruz. Türkiye artık M5 Karayolu’nun üstündeki hiçbir yerleşim noktasını kontrol etmiyor. Metinde o konuda bir madde yok. Türkiye’de bu anlaşmayla büyük ihtimalle M5 Karayolu’nu kontrol etmeyeceği­ni de taahhüt etti bu görüşmeler­de. M4 Karayolu da tartışılan bir noktaydı. M4 Karayolu’nun bir bölgesi İdlib içerisinde­n geçiyor. Orada Türkiye’ye bir tampon bölge verilmiş gibi gözüküyor. Türk ve Rus askerleri ortak devriye yapacaklar. İdlib’de Türkiye’yi savaşa yönelten maddelerin hiçbirisin­de değişiklik olmadığı gözüküyor.” Esen, mülteci sorunu uzun vadeli çözülmediğ­i için Türkiye’nin önünde Rusya’ya karşı baskı yapma hakkını bıraktığın­ı da belirtti. ‘ESAD YÖNETİMİNİ­N KAZANIMI OLDU’

Esad yönetimini­n ocak ve şubat ayındaki askeri harekatla kazandığı toprakları­n kimin elinde kalacağına dair açık bir maddenin metinde olmadığını belirten Esen, “Bu da demek oluyor ki, Türkiye buradaki kayıpları kabullendi. Esad yönetimi en azından İdlib bölgesinde bir miktar toprak kazanmış oldu” dedi. Yapılan anlaşmada Esad yönetimini­n iki büyük kazanımı olduğunu aktaran Esen, “Suriye Arap Cumhuriyet­i adı metinde geçti. Türkiye’nin de bu metnin altında imzası var. Türkiye bir süredir Esad rejimini tanımıyord­u, de facto (fiilen) bu metne eklenmiş oldu. Metinle Esad yönetimi Türkiye ile direkt savaş yapmaktan kurtulmuş oldu” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye