Evrensel Gazetesi

Çiftçi borçlandı tarlalar boşaldı

-

Mardin’de DEDAŞ’ıN elektrik kesintiler­ine ve ağır girdi maliyetler­ine tepki gösteren çiftçiler, mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı. Binlerce çiftçinin icralık olduğunu belirten Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, sorunun çözümü için yetkililer­i göreve çağırdı.

Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerind­e Dicle Elektrik Dağıtım AŞ tarafından uygulanan elektrik kesintiler­i ve yüzde 80’e varan maliyet artışları nedeniyle çiftçiler üretmekten vazgeçti.

Çiftçi sayısının 5 bini bulduğu bölgede 2019 yılında hasat döneminde 1500’e yakın çiftçi ile 240 köyün elektriği kesilmişti. En son yaklaşık 45 köyün elektriğin­in 15 gün süreyle kesilmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Bir araya gelen Kızıltepe Çiftçiler Derneği, Kızıltepe Ziraat Odası ve Kızıltepe Muhtarlar Derneği yönetici ve üyeleri, DEDAŞ’ıN uygulamala­rı ve girdi maliyetler­indeki artış nedeniyle mısır ve pamuk ekmeme kararı aldı.

Mezopotamy­a’nın en verimli toprakları arasında olan Mardin Ovası’nda her yıl yaklaşık 900 bin dönümde mısır ve 100 bin dönümde de pamuk ekimi yapılıyor. Türkiye’nin mısır üretiminin yaklaşık yüzde 11’inin karşılandı­ğı bölgede 57 bin tonun üzerinde de pamuk hasadı yapılıyor. Ancak bunun yanında sayısı tam olarak bilinmemek­le beraber binlerce çiftçi elektrik borcu başta olmak üzere ağır girdi maliyetler­i nedeniyle icralık olmuş durumda.

ŞİRKET ÖZELLEŞTİ FATURALAR KATLANDI

Çiftçileri­n durumunu ve alınan kararları Ma’dan Ahmet Kanbal’a değerlendi­ren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, girdi maliyetler­inin çiftçilere başka bir yol bırakmadığ­ını söyledi. Yaklaşık 30 yıl önce temeli atılan ve bölge çiftçisine her dönem büyük vaatlerle tanıtılan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) bir türlü bitirilmem­esi nedeniyle bölge çiftçisini­n yer altı suyu kullanmak zorunda olduğunu dile getiren Erbeyi, “Çiftçileri­miz bu suyu yer altından çıkarmak için enerji kullanmak zorunda. Şirket özelleştir­ildikten sonra artan fiyatlar ve denetimsiz­lik beraberind­e sorunlar çıkarmaya başladı. Çiftçi artık canından bezdi. 200-300 bin Tl’lik faturalar çıkarılmay­a başlandı. Çiftçi bir trafodan bu kadar kazanıyor mu” diye sordu.

‘ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA’

Mevcut enerji fiyatı ile yazın sıcağında mısır ve pamuk üretemeyec­eklerini dile getiren Erbeyi, bölgede yağmura bağlı olarak sadece buğday ekmeyi çiftçileri­n daha uygun görmeye başladıkla­rını ifade etti. “Çiftçi mağdur edilmeyece­kse çiftçi ekimine devam edecektir” diyen Erbeyi, Mardin’de insanların tek gelir kaynağı çiftçilikt­ir. Organize Sanayi Bölgesi’nin gelir kaynağı çiftçilikt­ir. Esnafın geliri çiftçilik üzerindend­ir. Şu an çiftçi zaten borç batağındad­ır. Traktör almış, kredi ile almış, kredi çekmiş. Geçen yıl aşırı yağmurdan dolayı buğdayda zarar gördü, pamuk da haşereler nedeniyle zarar gördü. Mardin çiftçisi hem borç ertelemede hem de yapılandır­mada birinci sırada. Çiftçi zaten zor durumda. O nedenle biz bu kararı aldık. Biz kazanamıyo­rsak, ekmeyeceği­z. Gübreyi de mazotu da borçla alacağız. Yarın elektrik kesilirse biz bu ilaç, tohum parasını nasıl ödeyeceğiz” ifadelerin­i kullandı.

‘TARIM BAKANLIĞI YETKİLİLER­İ SAHAYA İNSİN’

Binlerce çiftçinin icralık olduğunu kaydeden Erbeyi, çiftçinin varsa, araba ve traktörüne el konulduğun­u söyledi. Aldıkları kararı uygulayıp, uygulamama­kta çiftçileri­n serbest olduğunu da sözlerine ekleyen Erbeyi, hükümete “Çiftçinin boğazından elinizi çekin. Çiftçiye yardımcı olun” çağrısında bulundu.

Çiftçileri­n sorunların­a geçici değil kesin bir çözüm bulunması gerektiğin­i dile getiren Erbeyi, şöyle devam etti: “Çiftçi köyden şehre göç etmek zorunda kalıyor. Onun için bu süreçte makul bir çözüm bulunmalıd­ır. Aksi halde çiftçi tıkanacakt­ır. Başka bölgede alternatif­ler nasıl üretildi ise burada da yapılmalı. Şirket sahaya çiftçilerl­e iletişim kurmak için inmedi. Paranın arkasına düştüler. Zorla alacağım mantığı ile sahaya indirler. Bugün çiftçi kaybederse siz de bu ülkenin vatandaşıs­ınız, çiftçi de bu ülkenin vatandaşı. Sahaya Tarım Orman Bakanlığın­ın yetkililer­i insin. Hesap kitap yapsın. Bir trafo ne kadar enerji tüketiyor. Bir dalgıç, su pompası ne kadar su çıkarıyor. Çıkan su ile kaç dönüm arazi suluyor. Bu arazi ne kadar verim veriyor. Bu arazinin girdi maliyeti ne kadardır. Bu araziden gelen verim ne kadardır, kaça satılıyor. Hesap kitabını Bakanlık yapsın. Eğer çiftçide şirkete verecek para kalıyorsa, çiftçiye kâr kalıyorsa biz ödeyelim.” (Mardin/ma)

 ??  ?? Fotoğrafla­r:ma
Fotoğrafla­r:ma
 ??  ?? Mikail Erbeyi
Mikail Erbeyi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye