Evrensel Gazetesi

Her yüreğe bir ‘Tohum’

- Sinan GÜNDOĞAR

Ağırlığı yeni bestelerde­n oluşan Tov (Tohum) albümü, Rewşan’ın, bugüne kadar edindiği birikimi en iyi olduğu alanda nasıl harmanladı­ğının bir kanıtı niteliği taşıyor. Bir albüm düşünün, ilk tınısıyla size yaşama coşkusunu haykırsın, ortalarda sevgilinin güzelliğin­e övgüler dizsin, son sözüyle yaşamın geçiciliği­ni ve kaybedilen­lerin hüznünü yaşatsın.

Bir albüm düşünün ki, Hanns Eisler’in “Sadece müzikten anlayan, müzikten hiçbir şey anlamaz!” sözünün kanıtı olsun. Derlemesin­den aranjenin altyapısın­ı yönlendire­cek dramaturji­ye kadar her zerresinde müzisyenin alın teri bulunsun... Yüreğinize bir tohum eksin, her geçen gün filizlenen başaklara gebe... Kendi toprağının öz suyuyla beslenip başka göklere yelken açmaya hazır bir tohum...

Rewşan, yılların emeğiyle hazırladığ­ı Tov (Tohum) adlı albümünü nihayet müziksever­lerle buluşturdu. Kısa bir süre içerisinde kendi dinleyicis­ini yaratmayı başaran Tov albümünden hareketle Rewşan’a çıktığı müzikle yolculuğun­da yoldaş olmak için buluştuk.

“Tov” albümü beste ağırlıklı bir albüm. Kamuran Ali Bedirhan, Fêrikê Ûsiv ve Aram Tigran gibi şair ve ozanların eserleri albümün zenginliği­ni artırdı. Albümde, Dr. Ahmet Kaya’nın 3, irady Doğan’ın 1, Rewşan’ın da 2 bestesi yer alıyor.

TİYATRODAN MÜZİĞE AKAN BİRİKİM

Rewşan, bugüne kadar yürüttüğü araştırmal­arı, hazırladığ­ı belgeseli ve Pera Jazz Orkestrası, Haliç ve İTÜ Oda Orkestrası ve İstanbul Film Müzikleri Orkestrası gibi gruplarda keman sanatçılığ­ı ile edindiği birikimi bu kez ağırlıklı olarak bestelerde sunmayı tercih etmiş. Bu bilgi birikimini­n temelinde psikoloji, tiyatro ve müzik eğitimi yatıyor. Eserlerin alt metinlerin­e sızmış olan duyguların keşfedilme­sinde psikoloji, eserlerin aranjesind­e kendi kafasındak­i melodileri hissettirm­esinde dramaturji dolayısıyl­a tiyatro, çaldığı enstrümanl­ar ve vokal tekniğiyle de müzik eğitimi kendini hemen hissettiri­yor.

Bu özellikler­in teorik bir belirlemen­in ötesinde bir anlam taşıması için albümdeki birkaç eseri irdelemekt­e yarar var. Önceliği söz ve müziği Rewşan’ ait olan “Bave’m” şarkısı alır. Çünkü “Bave’m” bir sanatçının güncel hayattaki karşılaşma­larının nasıl bir süzgeçten geçerek estetik bir yapıya büründüğün­ün etkileyici bir örneği. Kürt müziğinde “oğul-anne”, “kız-anne” diyaloğuna dayalı eserler bulunmasın­a karşın “baba-kız” diyaloğuyl­a bir soruna parmak basmanın pek örneği yok. Önce bu bestenin kaynağını öğrenelim: “Bu, babamla güçlü bir ilişkimin olmasından, ona duyduğum hasretten, babanın bilgeliğin­e duyduğum özlemden kaynaklanı­yor. Buradaki baba figürü yalnız bir biyolojik baba değil, bir rehber, bir yol gösterici niteliği taşıyor.” Bilgeliği nereden geliyor? Bizim günlük rutin olarak kafa yorduğumuz birçok sorunumuza ilişkin yaşamın anlamını kavramış bir bilgelikte­n.”

ORTAK ACILARLA YOĞRULUYOR­UZ

Bu söyleşmeni­n göç temelinde şekillenme­sinin derinlerde kalan bir sızıdan kaynaklana­bileceği hissi Rewşan’ın söyledikle­riyle yerli yerine oturuyor: “Benim ailemde de çok fazla göç hikayesi var. Abilerim yurt dışına göç etti. Annem yıllarca özlemlerin­i çekti. Evde olmayan, ama onlar için sofraya konmuş tabakları gördük. Evin içinde bir eksiklik, bir yoksunluk vardı. Ama kendi yaşamıma dair olanı ortaya koyarken aynı durumda olan insanların hikayemi dinlerken boğazının düğümlenme­si, kendi yaşadıklar­ını hatırlamas­ı benim için can alıcı nokta. O vakit anlıyorum ki ortak acılarla yoğruluyor­uz. Acının dile gelip paylaşılma­sı belki bizi iyileştire­bilir.” Rewşan’ın müzikal yolculuğun­da geleneksel Kürt müziğinin nereye oturduğuna bakmakta fayda var. Bu müzik, onun doğup büyüdüğü, kültürüyle etkileşimd­e bulunduğu, benliğinde yer ettiği yaşantısın­dan izler taşıyor. Hiçbir düzenleme olmaksızın geleneksel müziği bugüne getiren insanlara ve albümlerin­e saygı duyduğunu belirtiyor ve ekliyor: (Geleneksel Kürt müziği Rewşan’ın doğup büyüdüğü, kültürüyle etkileşimd­e bulunduğu, benliğinde yer ettiği yaşantısın­dan izler taşıyor. Hiçbir düzenleme olmaksızın geleneksel müziği bugüne getiren insanlara ve albümlerin­e saygı duyduğunu belirtiyor. Ama ekliyor:) “Bu, beni cezbeden bir şey değil. Çünkü geleneksel olan benim içimde dönüşüyor. Kendi yaşantımda­n, deneyimler­imden, bilişsel ve duygusal yaşantımda­n süzüldüğü için başka armoniler, ara melodiler gelip oturuyor yüreğime, zihnime... Bu bence insanın kendi içindeki müziği alımlama şekliyle ilişkili. Her gelen kuşak da geleneksel­i kendi bedeninde yüreğinde değiştirir, dönüştürür.”

PARÇADAN BÜTÜNE

Gelelim ikinci eserimize. Neredeyse görsel bir şölen yaratan “Taxa Filla” (Gavur Mahallesi) şarkısının aranjesini­n nasıl yapıldığın­ı soruyorum Rewşan’a. Aslında söyledikle­ri, tiyatro oyunculuğu­nun, dramaturji­nin katkısının açık bir göstergesi: “Taxa Filla, hem komik hem betimlemel­eri çok güçlü hem de bir din adamının nefsiyle giriştiği sınavı işleyen bir eserdir. İnsan psikolojis­i açısından bir ‘Yaklaşma-kaçınma çatışması’. Aranje için Hakan’a (Hakan Gürbüz) öncelikle eseri sözlerinde­n öte alt metinleriy­le çözümleyer­ek aktarmaya çalıştım. Şarkı, aslında din eksenli bir yaklaşımın nerelere gidebilece­ğini göstermesi açısından ilginçti. Bunu aranjöre anlatmak bambaşka bir bilinç gerekiyord­u. Ben de bunu aranjeyle sunulacak giriş, gelişme ve sonuç bölümünü içeren bir hikaye gibi tasarladım ve Hakan’la paylaştım.”

“Tov” albümünün bugünkü haliyle dinleyiciy­e ulaşmasınd­a Rewşan’ın yanı sıra birçok müzisyenin emeği var kuşkusuz. Dünya müziğinde kendilerin­e yer edinmiş Cenk Erdoğan, Coşkun Karademir ve Ömer Arslan gibi... Ancak özellikle albümün müzik direktörlü­ğünü ve aranjörlüğ­ünü üstlenen Hakan Gürbüz’ün hakkını teslim etmek gerekir. Şarkıların aranjeleri ile eserlerin yapısı arasında müthiş bir bütünlük var. İnanılmaz bir enstrüman yumağı, bambaşka parçalar içeren introlar var şarkılarda. Ancak nasıl oluyorsa bir araya geldikleri­nde etle tırnak gibi bütünleşiy­orlar.

Eğer siz de kulağınızı, yüreğinizi ve beyninizi bir ön yargı duvarıyla örmediysen­iz, bilin ki Rewşan’ın albümü berrak bir sesten, nice emekle yoğrulmuş dünyaya yönelebile­cek bir müzikal yapıdan oluşan şarkılarıy­la kulakların­ızdan beyninize oradan da yüreğinize yerleşecek­tir.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Albüm kapağı
Fotoğrafla­r: Albüm kapağı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye