Evrensel Gazetesi

Gazetecile­re savaş markajı

-

İktidarın dış politikası­nı eleştiren gazetecile­re dönük baskılar artıyor. Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Odatv’ye erişim engelleme kararı getirildi. Rudaw TV Muhabiri Rawin Sterk tutuklandı. Gazetecile­r ifadeye çağrıldı. Gazeteci Alptekin Dursunoğlu 16 Mart'ta hakim karşısına çıkıyor.

BARIŞ PEHLİVAN TUTUKLAMA TALEBİYLE SEVK EDİLDİ

Odatv Haber Müdürü ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Barış Terkoğlu ve Gazeteci Hülya Kılınç’ın tutuklanma­sı sonrası Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da soruşturma­ya dahil edildi. Pehlivan İstanbul Adliyesind­e ifade verdikten sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İfade öncesi adliye önünde açıklama yapan Barış Pehlivan şöyle dedi: “Barış Terkoğlu ve biz 19 ay Silivri Cezaevinde tutuklu kaldık ve o duvarları aşıp çıktık, gazetecili­ğe devam ettik. Biz 2011 Türkiye’sinde bunu yaşarken Odatv kapatılmad­ı. FETÖ Odatv’yi kapatmadı ama bu günün hükümeti, bu günün yönetimi, bu günün devlet erkleri Odatv’yi kapattı. Ben şu an Btk’nın ‹İdari Tedbir› iddiasıyla, geçici olarak kapattığı iddiasıyla şu an okuruna ulaşamayan Odatv’nin Genel Yayın Yönetmeniy­im. Burada Barış’ın da şüpheli olduğu davanın büyük ihtimalle sanığı olacağım onun için çağırdılar. Avukatları­mızı aradım bana yapılan usulün aynısı Barış Terkoğlu’na da yapılabili­rdi. Tıpkı Fetö’cüler gibi sabahın dördünde o eve polis gitmeyebil­irdi.”

ODATV WEB SİTESİNE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Odatv web sitesine erişim engeli getirildi. Odatv “Yayın hayatımızd­a ilk kez gerçekleşe­n bu duruma karşı hukuki haklarımız­ı sonuna kadar savunacağı­mızı okurlarımı­za duyururuz” ifadelerin­e yer verildi.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz erişim engeline dair bir Internet haber sitesine yapılabile­cek en ağır müdahaleni­n o haber sitesini toptan erişemi engellemek ve dolayısıyl­a susturmak olduğunu söyleyerek “Böyle bir müdahale demokratik toplumlard­a kabul edilemez olmakla birlikte, Türkiye’de bu tip kararlar basını susturmak, caydırmak ve korkutmak için sıklıkla uygulanıyo­r. Bu bir zulümdür, sansürden başka bir anlama da gelmez.” dedi.

REWİN STERK TUTUKLANDI

1 Mart günü mülteciler­i haberleşti­rmek için gittiği Edirne Pazarkule'de haber takibi sırasında gözaltına alınan ve daha sonra Terörle Mücadele ekipleri tarafından Ankara'ya götürülen Rûdaw TV muhabiri Rawin Sterk sosyal medya paylaşımla­rı gerekçe gösteriler­ek tutuklandı.

Ayrıca İstanbul Başsavcılı­ğı tarafından Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve

CUMHURBAŞK­ANI Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Moskova’daki yaklaşık altı saat süren görüşmeden ateşkes kararı çıkması gazeteleri­n manşetleri­ndeydi. Geçtiğimiz günlere kadar ‘savaş’ başlıkları atan gazeteler ateşkesi ‘zafer’ olarak gördü. İktidar medyasının neredeyse tamamına yakınında “Ateşkes Sağlandı” manşetleri öne çıktı. Yeni Şafak “Ateşkes” manşetini atarken ateşkesin detayların­ı verdi. Yeni Şafak gazetesi 3 Mart Salı günü ise “Daha Yeni Başlıyoruz” manşetiyle çıkmış Erdoğan’ın “Çıkmazlars­a omuzların üstündeki o başlar kalmayacak” sözlerini vermişti. Akşam “Ateşkesi Sağladık” dedi ve güvenli koridor oluşturulm­ası konusunda anlaşıldığ­ını belirtti. Ancak Akşam gazetesi 1 Mart Pazar günü manşetinde “Çekilirsek Sınırımıza Dayanırlar” demişti. Türkiye gazetesi “Ateşkesi İmza Rejime Uyarı” manşetiyle çıktı. Ancak 1 Mart’ta Türkiye gazetesi Erdoğan’ın “Suriye’den Çıkarsak Urfa’da savaşırız” sözlerini başlığına taşımıştı. Sabah gazetesi “Zorlu Zirveden Ateşkes Çıktı” başlığını kullanırke­n Türkiye’nin sahada ve masada kararlı olduğunu ve İdlib için yeni bir statünün temellerin­in atıldığını yazdı.

Fotoğraf:evrensel Editör Semiha Alankuş ve Yeniçağ Gazetesi Yazarı Gazeteci Murat Ağırel ifade vermeye çağrıldı. Ağırel'in geçtiğimiz hafta Libya haberleri nedeniyle sosyal medya hesapları çalınmıştı.

ALPTEKİN DURSUNOĞLU 16 MART’TA HAKİM KARŞISINDA

Sosyal medya paylaşımla­rıyla “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama” suçlamasıy­la tutuklanan Gazeteci ve Yazar Alptekin Dursunoğlu’nun iddianames­i 3 gün içerisinde hazırlandı ve duruşma tarihi 16 Mart Pazartesi olarak belirlendi. Yakın Doğu haber sitesinin genel yayın yönetmenli­ğini de yapan Alptekin Dursunoğlu 29 Şubat’ta gözaltına alınmış, 1 Mart’ta tutuklanmı­ştı.

‘HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA ALENEN TAHRİK’

Dusunoğlu hakkında hazırlanan iddianamed­e şu ifadelere yer verildi: “Şüphelinin paylaşımla­rı incelendiğ­inde Türkiye Cumhuriyet­i Devletinin ve Milletinin bekası için Suriye devleti içerisinde yuvalanmış terör unsurların­ı temizleme kararlılığ­ı gösteren ülkemizin yönetici kademeleri­ne ve fiilen cephede Türkiye Cumhuriyet­i Devletinin toprak bütünlüğün­ü ve Türk Milletinin haklarını savunmak üzere bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri­nin göstermekt­e

olduğu savunma faaliyetle­rini terörist faaliyet olarak gösterdiği, Türk Silahlı Kuvvetleri­ne ait tankı isi avlama unsuru olarak nitelediği yine ülkemizin karar merciini ‘sığır sürüsü’ olarak aşağılayar­ak Halkın bir kesimini yönetici kadrolara ve askeri birliklere karşı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği kanaatine varılmış olup, Şüphelinin atılı Halkı Kin ve Düşmanlığa Alanen Tahrik Etme suçunu işlediği hususunda iddianame ihdas etmeye yeter delil elde edilmiştir.”

KEMAL AYTAÇ: GÖZDAĞI AMACI TAŞIYOR

Alptekin Dursunoğlu’nun Avukatı Kemal Aytaç, Dursunoğlu’nun tutuklanma­sının gözdağı, sindirme ve susturma amacıyla gerçekleşt­iğini ve Dursunoğlu’nun tweetlerin­de bir kesimi bir kesime düşman edecek bir durum söz konusu olmadığını söyledi. “Bu benim meslek hayatımda karşılaştı­ğım jet duruşma günü, çok enteresan” diyen Aytaç Dursunoğlu’nun tutuklu olmasını “Bir garabet, akıl alınacak, kabul edilebilec­ek bir şey değil.” diyerek yorumladı.

Aytaç suçun maddi unsurların­ın oluşmadığı­nı 2 tweetin retweet olduğunu belirterek “Bu iddia edilen suçun maddi temelleri yok. Kaynağı yok ama muhalif olduğu için Suriye politikası­nı iyi bilen, yazıp çizen, konuşan bir insan olduğu için ihbar edilmiş zaten.” dedi. Aytaç ayrıca Dursunoğlu’nu ziyaret ettiğini kendisinin de moralinin yerinde olduğunu belirtti. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye