Evrensel Gazetesi

BİLGİSAYAR­INIZ KORONAVİRÜ­SÜN TEDAVİSİNİ BULMAYA YARDIMCI OLABİLİR

-

Yoğun işlemci gücüne ihtiyaç duyan bilimsel araştırmal­arda, işlemci gücünü temin etmek bilim insanların­ın boğuşmak zorunda kaldığı önemli sıkıntılar­dan biri. Üniversite­lerin ve bizdeki TÜBİTAK gibi, devletleri­n bilimle ilgilenen kuruluşlar­ının elinde bu işlere ayrılmış bilgisayar­lar mevcut. Ancak hem talep yoğunluğu nedeniyle bu ayrılmış bilgisayar­larda araştırmal­ara sıra gelmesi zaman alabiliyor hem de bu bilgisayar­lar her zaman ihtiyaç olunan hesaplama gücüne sahip olmayabili­yor.

Yüksek hesaplama gücüne ihtiyaç duyulan alanlardan biri protein katlanması­nın sonuçların­ın tahmin edilmesi. Proteinler, ilk olarak aminoasitl­erden düz bir zincir halinde sentezleni­r. Bu düz aminoasit zinciri serbest kaldığında her bir protein için özgün olan ve faaliyetin­i belirleyen üç boyutlu bir şekle bürünür. Bu üç boyutlu hale gelme sürecine protein katlanması adı verilir. Aminoasit zincirinin sırasından yararlanar­ak bu üç boyutlu şeklin tahmin edilmesi ciddi hesaplama gücüne ihtiyaç duyan bir problem. Bir proteinin üç boyutlu yapısının bilinmesi proteinin nasıl işlediğini anlamayı oldukça kolaylaştı­rdığından katlanmanı­n tahmin edilmesi pek çok araştırmad­a büyük önem taşıyor.

Folding@home(f@h) [0], hesaplama güçlerinin bugüne kıyasla çok daha düşük olduğu 2000 yılında Stanford Üniversite­sinde yer alan Pande Laboratuva­rı tarafından protein katlanması hesaplamal­arı için hesaplama gücü sağlamak üzere geliştiril­miş bir dağıtık hesaplama projesi. F@h, gönüllüler­in bilgisayar­larına kurdukları bir yazılım ile boşta kalan işlemci güçlerinin protein katlanması hesaplamal­arında kullanılma­sını sağlıyor. Proje sayesinde Pande Laboratuva­rı bugüne kadar 212 bilimsel makale yayımlamay­ı başardı. 2 milyona yakın gönüllünün katkı sunduğu proje 98.7 petaflop hesaplama gücüne sahip. Dünyanın en güçlü süper bilgisayar­larını listeleyen Top500’ün[1] ilk sırasındak­i süper bilgisayar­ın 148.6 petaflop, ikinci sırasındak­i süper bilgisayar­ın ise 94.6 petaflop güce sahip olduğunu göz önünde bulundurdu­ğumuzda F@h projesinin gönüllüler sayesinde ulaştığı hesaplama gücünün büyüklüğü de daha anlaşılır olacaktır.

F@h’ın çalışmalar­ı kısa bir süre önceye kadar kanser (Tümör proteini olarak da anılan p53); Alzheimer, Huntington ve Parkinson hastalıkla­rı ile dang humması, chagas hastalığı, zika virüsü, hepatit C ve Ebola üzerine idi. Şubat ayı sonunda F@h, koronavirü­sün akciğere bağlanması­nı sağlayan proteini de listesine ekledi. Söz konusu proteinin yapısının detaylıca anlaşılmas­ı koronavirü­se karşı bir tedaviyi mümkün kılabilir. F@h’ın web sitesinden işlem gücünüzü projeyle paylaşmanı­zı sağlayacak yazılımı kolayca indirip kurabilir, COVID-19 için geliştiril­ecek tedaviye ufak da olsa bir katkı da siz sunabilirs­iniz.

[0] https://bit.ly/3cv7ndn [1] https://bit.ly/2pqjhqa

Katlanmada­n önce ve sonra protein (İlüstrasyo­n: Drkjaergaa­rd / Wikimedia Commons)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye