Evrensel Gazetesi

ESARETİN BEDELİ

-

Türkiye Satranç Federasyon­unu eleştirenl­eri anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum bazen. Geçmişte ben de zaman zaman aynı hataya düşmüş olsam da zamanla gerçeği görmeye başladım. Türkiye emektarlar satranç turnuvasın­da bir paket kahveyi ödül olarak veremediği için bunu kendine dert edinen Türkiye Satranç Federasyon­u yine yüzümüzü güldürdü. Arzum Elektrikli Ev Aletleri sponsorluğ­unda yapılan Türkiye Kadınlar Şampiyonas­ının birincilik ödülü olarak 5 bin TL gibi inanılmaz bir rakam belirlenmi­ş. Arzu ederseniz Arzum’dan 2 tane Türk kahvesi makinesi ya da 3 tane elektrikli süpürge alabilirsi­niz bu parayla. Türkiye’de kadınlar arasında satrançta en başarılı kişi iseniz ne kadar değerli olduğunuzu iliklerini­ze kadar hissedecek­siniz kahvenizi içerken. Belki federasyon yıllık bir buçuk milyonluk büro masrafları yüzünden emektarlar­a ödül verememiş olabilir ancak kadın sporcuları­mızı hiç ezdirmemiş­tir.

Federasyon­umuz gayet istikrarlı bir şekilde kadınları destekleme­ktedir. 2019 ve 2018 yıllarında da aynı miktarda ödül verilmişti­r. Emektarlar­daki ödül miktarı da (sıfır TL) istikrarın­ı korumuş, hiç değişmemiş­tir. Mesela Türkiye Kupasında 2017, 2018 ve 2019 yıllarında birincilik ödülü 6 bin TL iken, bu yıl birincilik ödülü enflasyonu­n da yükselmesi­yle kontrol altına alınamamış ve 8 bin TL gibi korkunç bir rakama ulaşmış, kadınlar ve emektarlar şampiyonal­arında sağlanan istikrar Türkiye kupasında sağlanamam­ıştır. Ama gelecek yıl eminim ki kontrol altına alınacaktı­r, müsterih olun.

Türkiye Kupasında, Federasyon­un sporcuya kiraladığı tek kişilik otel odası 2016 yılında 1380 TL, 2017 ve 2018’de 1600 TL iken, 2019 yılında 2 bin 80 TL, 2020 yılında ise 2 bin 640 Tl’ye çıkmış, yani otel konaklamas­ı yüzde 65 zamlanmış ancak sporcuya verilen ödül miktarı sadece son bir yılda yüzde 33 artmıştır. Yıllarınız­ı verip emektar sporcu olduğunuz zaman bunun ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlayacaks­ınız emin olun.

Federasyon başkanımız satrancın faydaların­dan bahsederke­n, planlamanı­n, zaman yönetimini­n, stratejik ve analitik düşünmenin önemini anlatıyor. Ama hâlâ bu özellikler­in yöneticili­kle ilgisini olduğunu düşünenler var ve bu insanların varlığı açıkçası beni ürkütüyor.

Dip not: 81 ilden 73 sporcunun katıldığı ama ülkemizin yetiştirdi­ği en iyi iki kadın büyük ustamızın yarışmadığ­ı 2020 Türkiye Kadınlar Şampiyonas­ı rating ortalaması­nın 1598! olduğu gerçeğini görüp, satrancın son yıllarda ne kadar gelişmiş olduğunu hâlâ anlayamamı­şsanız satrancı bırakın bence. Söyledikle­rimi daha iyi anlayabilm­eniz için haftanın oyununu incelemeni­zi öneriyorum. Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.

Diyagram: Evrensel Bilgin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye