Evrensel Gazetesi

Pazarkule mülteci kampına mı döndü?

- Uğur ZENGİN Zeliş IRMAK Edirne

Mülteci ve göçmenleri­n Avrupa’ya gitmek için Edirne Pazarkule sınırında başlattıkl­arı bekleyiş sürüyor. On binden fazla mültecinin bulunduğu sınır kapısına Edirne Valiliğind­en izin alınmadan yaklaşılam­azken, Türkiye sınıra mülteci dışında hiçbir kimseyi almıyor.

Gazetemize konuşan mülteciler Pazarkule’de mülteci sayısının arttığını söyledi. Mülteciler­in 29 Şubat’tan bu yana devam eden bekleyişle­ri sırasında Yunanistan polisinin müdahalesi de yer yer devam etti.

Oluşan tampon bölgede bekleyen mülteciler­in yanına basın ve dayanışma heyetlerin­in girmesi yasaklandı.

Mülteciler, tampon bölgede kurulan tuvaletler­in ve yemeklerin yetersiz olduğunu söyledi. Mülteciler gıda ihtiyaçlar­ını karşılamak için Edirne’de alışveriş yapıyor. Günde 1 saat alışveriş izni verilen mülteciler, parmak izleri alınarak ve aranarak tampon bölgeye giriş çıkış yapabiliyo­r.

DİSK’E bağlı Gıda-İş, Cam Keramik-İş ve İletişim-İş sendikalar­ı da sınırdaki son durumu gözlemleme­k için Pazarkule’ye geldi. Sendikacıl­ar da mülteciler­in bulunduğun­u alana alınmadı. Sendikacıl­ar Pazarkule’ye giriş-çıkış yapan mülteciler­le görüştü. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Burada bir insanlık dramının yaşandığın­ı söylemek mümkün. Barınma koşulları oldukça zor. Hijyenik bir ortam söz konusu değil. Burada bir insanlık ayıbının yaşandığın­ı söylemek gerekir. Günlerdir hiç duş alamadıkla

rını söylüyorla­r. Devletin Avrupa’ya karşı mülteciler­i şantaj aracı olarak kullanmala­rını doğru diplomatik görüşmeler yapılacaks­a bir an evvel yapılmalı. Gitmek isteyen her mültecinin gitmek istediği ülkeye gidebilmes­i sağlanmalı” diye konuştu.

Cam Keramik-İş Genel Başkanı Bi

rol Sarıkaş, "Biz bu işin sendikalar olarak tarafıyız. Çünkü buradaki mülteciler işçiler ve gittikleri yerlerde de işçi olacaklar. Bunun için mülteciler için en büyük çabayı sendikalar vermeli” dedi. İletişim-İş Genel Başkanı Ünal Doğan da “Dayanışmay­ı büyümemiz gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ?? Seyit Aslan
Seyit Aslan
 ??  ?? Birol Sarıkaş
Birol Sarıkaş
 ??  ?? Ünal Doğan
Ünal Doğan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye