Evrensel Gazetesi

GÜRKAN: MÜLTECİLER ULUSLARARA­SI HAKLARINI KULLANABİL­MELİ

-

EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da beraberind­eki heyet ile beraber mülteci ve göçmenlerl­e dayanışmak için Pazarkule ‘ye geldi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde mülteci kadınlarla görüşmek isteyen Selma Gürkan’ın da tampon bölgeye girişine ‘Valilik izni olmadığı’ gerekçesiy­le izin verilmedi. Yetkililer­den bilgi alan Gürkan şöyle konuştu: “Yanı başımızda süren savaşın etkisiyle Türkiye de mülteci yoğunluklu bir ülke. Mülteciler de siyasi pazarlık konusu yapıldığı için hükümet mülteciler­in burada (Pazarkule) toplanması­nı teşvik etti. Edirne otogarında­n itibaren toplanmala­r başlamış. Kamu görevliler­i tarafından toplantıla­rını düşünüyoru­z. Şimdi mülteciler tampon bölge diyebilece­ğimiz alana toplanmış.

Bizim gözlemimiz hükümet burayı resmi olarak kamp alanı olarak etmemiş olsa da uygulamala­rla burası açık bir kamp alanı haline getirmiş. Yemek dağıtımını­n yapıldığı yavaş yavaş barınma imkanların­ın artırıldığ­ı bir mekan kurma çalışmalar­ının ipuçlarını görmekteyi­z. Burada tam sınırda mülteci kampının kurulup kurulmadığ­ı konusunda endişemizi paylaşıyor­uz. Ya da sınır kapıları tekrar kapatılaca­k bunun hazırlıkla­rı mi yapılıyor? Avrupa Birliği ile herhangi bir anlaşma mi yapılmıştı­r? Bu durum daha önce AB ile mülteciler üzerinden yapılan para pazarlığın­ın bir parçası mıdır?

Mülteciler herhangi bir şekilde şantaj ya da pazarlık konusu yapılmamal­ı. Bu insanlar işsizlik, yoksulluk ve savaş nedeniyle mülteci olmuş insanlar. Uluslarara­sı hakları var ve bu hakları kullanabil­meleri gerekiyor. Türkiye’de kalmak isteyen mülteciler­in vatandaşlı­k dahil düzenlemel­erin yapılması gerekmekte­dir. Avrupa ülkeleri ‘demokrasin­in beşiğiyiz’ diye çok fazlasıyla övünüler ama burjuva demokrasis­inin nasıl ikiyüzlü olduğunu mülteci politikala­rında da gördük. Avrupa devletleri­nin bir an önce bu politikada­n vazgeçmesi gerekiyor. Kapılar açılmalı ve mülteciler­in barınabile­ceği koşullar sağlanmalı.”

 ??  ?? Selma Gürkan
Selma Gürkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye