Evrensel Gazetesi

‘Kadınların tuvalet ve banyo kapılarınd­a kameralar var’

-

HDP’LI Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, Meclis Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun Diyarbakır ve Elazığ cezaevleri­ne ilişkin hazırladığ­ı raporda yer vermediği hak ihlallerin­i anlattı.

Gergerlioğ­lu, Diyarbakır Cezaevi’ndeki en önemli sorunlarda­n birinin kadın koğuşların­da yaşandığın­ı kaydetti. Kadınların tuvalet ve banyoların­ın kapı önünde kameralar olduğunu, tuvalet ve banyo çıkışların­da kadınların bu kameralarl­a izlendiğin­i aktaran Gergerlioğ­lu, bu durumu cezaevi idaresine ve komisyonda da dile getirdikle­rini kaydetti. Gergerlioğ­lu, “Bunları dile getirdiğim­izde ‘biz oraları gözetlemek­le yükümlüyüz’ diyerek, bu konuda bir değişiklik olmayacağı­nın sinyalini verdi. Ama kadın mahpuslar bu durumdan çok şikayetçi” diye konuştu.

‘GİRİŞ-ÇIKIŞLARDA TACİZE VARAN ARAMALAR’

Gergerlioğ­lu, yaşanan diğer hak ihlallerin­i ise şöyle sıraladı: “Halay çekip şarkı söylemek ceza konusu olmuş. Mahpuslar tuvalette 10 dakika kaldığında personelin gelip ‘nerede kaldınız’ diye sorguladığ­ı oluyormuş. Sandalyele­r kırılırsa bunları mahpusları­n alması gerekiyor. Elif Şafak’ın Mahrem isimli kitabı öncesinde verilmesin­e rağmen toplatılmı­ş. Anneleriyl­e kalan çocukların yetersiz beslenme sorunu var. Çocuklara boya kalemleri verilmiyor. Koğuşlara giriş-çıkışlarda tacize varan boyutlarda aramalar var.”

Gergerlioğ­lu, Elazığ Cezaevi’nin ise en sorunlu cezaevleri­nden biri olduğunu ve en ağır uygulamala­rın yaşandığın­ı belirtti. Tutuklular­ın söz konusu cezaevini “Burası Elazığ Cumhuriyet­i” şeklinde tanımladık­larını dile getiren Gergerlioğ­lu, cezaevi müdürlerin­in telefona çıkmadığın­ı belirtti. Gergerlioğ­lu, “Başka cezaevleri­ne gittiğimiz­de bile tutsaklar Elazığ cezaevinde­ki ihlalleri anlatma gereği duyuyor. Diyarbakır Barosu’nun Elazığ cezaevinde darp ve işkenceye dair hazırladığ­ı bir rapor var. Bu rapora rağmen cezaevi ile ilgili hiçbir işlem yapılmamış” dedi. (Ankara/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye