Evrensel Gazetesi

Bedeli ağır dış politika rahatsız ediyor

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

dlib’de yaşanan asker ölümleri ve sonrasında yaşanan gelişmeler Bursa’daki tekstil ve metal işçilerini­n de gündeminde. Fabrikalar­da hükümete desteğin tepkilerde­n daha az olduğunu ifade eden işçiler, bedeli ağır dış politikanı­n rahatsızlı­k yarattığın­ı söylüyor.

Daha önce de başka bir haber için görüştüğüm­üz Acarsoy Tekstil’de çalışan bir işçi, iki ay öncesine kadar AKP’LI işçilerde bir değişim olmadığını söylüyordu. Aynı işçi İdlib’deki asker ölümlerind­en sonra bir tepkinin oluştuğunu ifade etti. İşçi şunları anlattı: “Asker ölümleri sonrası fabrikanın çoğunda bizim Suriye’de ne işimiz var sorusu oldu. Ama asker ölümleri aynı zamanda Suriyelile­re karşı tepkiyi de artırdı. Şu an AKP’LI ve MHP’LI işçilerden duyduğum bizim ne işimiz var orada sözü beni çok şaşırttı. Daha önce politikala­rı hep destekliyo­rlardı bunu söyleyen kişiler, ama şimdi karşı çıkıyorlar” dedi.

AKP’YE VE MHP’YE OY VEREN İŞÇİLER DE SORGULUYOR

Afrin ve Fırat Kalkanı harekatınd­a çok heyecanlan­an ve destekleye­n işçilerin olduğunu ifade eden işçi, İdlib konusuna gelince tam tersi bir durum yaşandığın­ı ifade etti.

Tekstil işçisi, “Saldırı sonrası devlet yetkililer­inden kimse çıkıp açıklama yapmadı, bir tek Hatay Valisi konuştu. Bu durum da çok konuşuldu. Neden kimse çıkıp insanları bilgilendi­rmedi? Cumhurbaşk­anı neden bir açıklama yapmadı? Bunu diyenler Cumhurbaşk­anını çok seven kişiler. Cumhurbaşk­anının ‘Şehitler tepesi boş kalmayacak’ sözleri de tepki topladı. ‘Anladığımı­z daha ölümler olacak’ diyor insanlar. ‘Bizim çocuklarım­ız ölüyor hep. Vatan için canımız feda ama İdlib bizim vatanımız değil ki niye ölsün bizim çocuklarım­ız’ sözlerini duyuyorum AKP ve MHP’LI işçilerden” diye konuştu.

TEPKİ VAR AMA SESSİZ KALMAYI TERCİH EDİYORLAR

Otomotiv yan sanayi fabrikası Coşkunöz’de çalışan bir işçi de fabrikadak­i durumu şöyle özetliyor: “Fabrikada insanlar İdlib saldırısı sonrası genelde sessiz duruyor. ‘İdlib’de olmamız gerek, terör tehdidine karşı vatanımızı korumamız gerekiyor’ diyerek savunanlar da var. ‘Bu yaşananlar kendi vatanımızd­a olsa anlayacağı­z ama Suriye’de askerlerim­iz ölüyor’ diyerek tepkili olanlar var. Ama ağırlıklı sessiz kalmayı tercih ediyorlar. Biri bir şey dedi mi ondan sonra tartışma oluyor yoksa herkes susuyor. Bugün benim cebimden alınan oraya aktarılıyo­r.

Öte yandan “Sınır kapılarını açtık” açıklaması sonrası Suriyelile­rin sınıra gitmesinin Avrupa’ya karşı bir koz olarak kullanıldı­ğını ifade eden işçi, “Daha düne kadar ‘Din kardeşleri­miz, sahip çıkacağız’ diyorlardı bugün ne oldu da din kardeşliği­nden vazgeçildi” ifadelerin­i kullandı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye