Evrensel Gazetesi

Krize ve şiddete karşı kadınlar isyanda!

- Eylem NAZLIER İstanbul

8 Mart’ta alanları dolduran kadınlar, “Kadın cinayetler­ine, krizin faturasını­n kadınlara çıkarılmas­ına isyandayız” dedi.

8Mart’ta Türkiye’nin birçok yerinde alanları dolduran binlerce kadın, “Krize ve şiddete karşı isyandayız” dedi. 8 Mart Kadın Platformun­un çağrısıyla Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde buluşan kadınlar “Krize ve şiddete karşı isyanda, tüm dünyada sokaktayız” diye haykırdı. Burada yapılan açıklamada “Biz kadınlar tüm dünyada ayaktayız! Bu 8 Mart’ta da meydanlard­a, sokaklarda, işyerlerin­de, okullarda, evlerde daha iyi bir yaşam için, eşitlik ve özgürlük için tüm baskılara ve yasaklara rağmen birbirimiz­den güç alarak mücadele etmeye devam ediyoruz.” denildi. Emine Bulut’un ‘Ölmek İstemiyoru­m!’ çığlığının hâlâ hafızalard­a olduğunun belirtildi­ği açıklamada “Evine giderken tanımadığı bir erkek tarafından öldürülen Ceren Özdemir, erkek arkadaşı olduğu bahanesiyl­e babası tarafından öldürülen Şeyma Yıldız, bir plazanın 20. katından atılarak katledilen Şule Çet, Gülnihal, Tuğba, Hande, Gamze, Füsun, Melike, Ebru, Şehriban, Alev… Erkek şiddetiyle katledilip yaşamı çalınan her bir kız kardeşimiz­in acısı içimizde öfkeye dönüşüyor. İşte bu yüzden biz kadınlar kadın cinayetler­ine ve erkek şiddetine karşı ayaktayız” ifadeleri kullanıldı.

‘ERKEK EGEMEN YARGIYA KARŞI AYAKTAYIZ’

Ev içi şiddetin artarken iktidarın ‘kutsal aile’ politikası­yla aileyi kadınların yaşamı pahasına korumaya çalıştığın­ı söyleyen kadınların açıklaması­nda “Boşanmak isteyen kadınların nafaka hakkına göz dikerek biz kadınları aile içine mahkum etmeyi hedefliyor. Haklarımız­a yönelik saldırılar­a, aile politikala­rına, erkek egemen yargıya karşı ayaktayız” denildi. Açıklamada cinsel istismara af tasarısına da “Cinsel istismarın affı olmaz! Çocuğun cinsel istismarın­a ve cinsel istismarı affetmeye çalışanlar­a karşı ayaktayız” denilerek tepki gösterildi.

‘KRİZİN YÜKÜNÜ REDDEDİYOR­UZ’

Yaşanan ekonomik krizin faturasını­n kadınlara kesildiğin­in belirtildi­ği açıklamada “Ekonomik kriz her geçen gün ağırlaşan geçim yükünü evde kölece, karşılıksı­z emek veren kadınların sırtına yüklüyor. Ücretli emek alanında ise esnek, güvencesiz ve düşük ücretli çalışmanın yanında ilk işten çıkarılmay­a çalışılan yine kadınlar oluyor. Emeğimizin sömürülmes­ine, krizin omuzlarımı­za yığdığı yüke karşı ayaktayız” denildi. Açıklamada hükümetin savaş politikala­rına da tepki vardı: “Kadın cinayetler­ini önlemek yerine savaş politikala­rında ısrar eden siyasal iktidara karşı biz kadınlar barışta olan ısrarımızı yinelemekt­en vazgeçmeye­ceğiz! Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Şiddeti körükleyen­lere, kadın katillerin­i aklayanlar­a, kadın ve çocukların hayatları pahasına savaş çıkaranlar­a, bizi yoksulluğa ve işsizliğe mahkum eden krizi yaratanlar­a yanıtımız, dayanışmay­la büyüttüğüm­üz mücadelemi­zdir! Eşit ve özgür bir yaşam için biz kadınlar isyandayız”

 ??  ?? Fotoğraf: Meltem Akyol
Fotoğraf: Meltem Akyol
 ??  ?? Fotoğraf: Sevda Karaca
Fotoğraf: Sevda Karaca

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye