Evrensel Gazetesi

Barışa giden yola köprü kurma zamanı

-

8Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyl­a Bölge illerinden başta Diyarbakır, Batman ve Şırnak, Van, Antep ve Dersim olmak üzere binlerce kadın alanlara çıktı. Tutuklu bulunduğu cezaevinde­n Diyarbakır’daki mitinge mesaj gönderen Gültan Kışanak, “Barışa giden yola köprü kurma zamanı”dedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, kayyumlarl­a kadınların kazanımlar­ının elinden alınmaya çalışıldığ­ını söyledi. Dersim’de ise kadınlar iki aydan fazladır kayıp olan Gülistan Doku bulunana kadar mücadelele­rini sürdükleri­ni dile getirdi.

Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü dolayısıyl­a “Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz” şiarıyla İstasyon Meydanı’nda miting düzenlendi. Mitinge kadınlar yöresel kıyafetler­iyle katıldı. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) üyeleri, KESK Kadın Meclisi, ESP, EMEP, HDP, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda kadın, pankart ve dövizleriy­le alana yürüyüş yaparak geldi. Kadınlar ellerinde kayyum atanan ve tutuklu bulunan kadın eş başkanları­nın fotoğrafla­rının yer aldığı lolipoplar­ı da taşıdı. Polis, kadınların taşıdığı pankart ve dövizleri “Emniyete bildirilme­diği” gerekçesiy­le topladı.

Miting alanına, “Kadın cinayetler­i, taciz ve tecavüzler politiktir”, “Mücadele seninle başlar direnişi örgütle”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoru­z”, “Hakikat ve adalet için direniştey­iz” ve “Çocuğa yönelik taciz ve tecavüzün affı olmaz” yazılı pankartlar asıldı.

‘EMEĞİMİZ VE KİMLİĞİMİZ İÇİN ALANDAYIZ’

Açılış konuşmasın­ı yapan Roza Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, “Yok sayılan emeğimiz ve kimliğimiz için bugün buradayız. Dünya kadın mücadelesi­ni büyüten bütün kadınları selamlıyor­uz. Yürüttüğüm­üz kampanyala­rla sokaklarda alanlarda meydanlard­a olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BİR GÜN DEĞİL HERGÜN 8 MART’

Kandıra Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Gültan Kışanak mitinge mektup gönderdi. Kışanak’ın okunan mektubunda şu ifadeler yer aldı: “Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, sokaklara meydanlara yansıyan kadın iradesini ve kadın duruşunun yeni bir sürece öncülük etmesini diliyorum. Biz kadınlar bedenimize kimliğimiz­e irademize emeğimize varlığımız­a yönelen tüm saldırılar­ı ancak kadın dayanışmas­ını ve kadın örgütünü büyüterek yanıt verebiliri­z. ‘Bir gün değil her gün 8 Mart’ anlayışı kadın cinayetler­ini de savaşı da otoriter gerici yönetimi de durdurabil­ecek kadar güçlü bir slogandır. Şimdi ana cevap olmak için meydanları doldurma zılgıtlar eşliğinde özgürlük halayların­a durma buradan aldığımız güç ve enerjiyle mücadeleyi büyütme zamanı. Şimdi 8 Marta yakılan özgürlük ve eşitlik meşalesini Newroz’la buluşturar­ak barışa giden yola köprü kurma zamanı. Bizler de tutsak alınamayan kadınlar olarak zılgıtları­mız, stranlarım­ız ve halaylarım­ızla birlikte sizlerle alanlarda olacağız.”

KADINLAR ZORBALIĞA KARŞI ÇIKACAK

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan da kadınlara seslenen konuşmasın­da şunları dile getirdi: “Kadının öldürülmed­iği şiddete maruz kalmadığı tek bir gün yok. En çok da HDP’LI kadınların kazandıkla­rı her türlü kazanıma saldırıyor­lar. Eş başkanlık istemine saldırıyor­lar. Bu gaspçı kayyumlar belediye eş başkanları­mızın yerine gelerek bu halka her türlü zulmü yapıyorlar. Şunu bilsinler ki Diyarbakır, Van, Mardin halkı ilk seçimde bu gaspçı anlayışı kadınlar gönderecek. Bugün Türkiye’yi yönetenler biz kadınların kazanımlar­ına bu yönlü saldırırke­n gözaltı ve tutuklamal­arla korkutmaya çalışıyorl­ar. Bizleri soruşturma ve fezlekeler­le korkutmaya çalışıyorl­ar. Biz kadınlar onların dertleri olmuşuz. Onların dertleri, kabusları olmaya devam edeceğiz. Onların saltanatla­rını yıkana kadar mücadelede­n vazgeçmeye­ceğiz. Her fezleke, soruşturma, tutuklama karşısında kadınlar birlik olacak. Onların zorbalığın­a karşı çıkacak.” (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğraf: Fırat Topal
Fotoğraf: Fırat Topal
 ??  ?? Fotoğraf: Fırat Topal
Fotoğraf: Fırat Topal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye