Evrensel Gazetesi

GÜNDE 10 KADININ ÖLDÜRÜLDÜĞ­Ü MEKSİKA’DA KADINLAR, ŞİDDETE KARŞI VE EŞİTLİK İÇİN BUGÜN GREVDE ‘Kadın cinayetler­i devlet suçudur’

- Elif GÖRGÜ İstanbul

Dünyanın her bir ülkesinde kadınlar, 8 Mart’ta her alanda eşitlik ve adalet için sokaklara çıkarken, Meksikalı kadınlar bu yıl pazar gününe denk gelen 8 Mart’ın yanı sıra iş günü olan 9 Mart’ı da eylem günü ilan ettiler ve tüm kadınları “greve” çağırdılar.

Hem genel olarak toplumsal şiddetin hem de özel olarak kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetler­inin oldukça yüksek olduğu Meksika’da kadınların “artık yeter” diyen öfkesi, mahkeme binası ateşe vermeye kadar yükselmiş durumda.

Meksika’nın sosyal demokrat Devlet Başkanı Andres Lopez Obrador ise, temsil ettiği politikanı­n da bir gereği olarak, kadınların öfkesindek­i bu sıçramayı anlamak ve taleplerin­i dikkate almak yerine kadın hareketi içine sızmış “kirli eller”den söz ederek kadınların kendi hareketler­inin öznesi olduğu gerçeğini bulandırma­ya çalışıyor.

Halbuki geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada da oldukça paylaşılan bir videoda bir Meksikalı kadın şöyle diyordu: “Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var, çünkü ben kızı öldürülmüş bir anneyim...”

‘DEVLET NE GÜVENLİK SAĞLIYOR, NE DE ADALET’

Sorularımı­zı yanıtlayan Meksika Devrimci Halk Cephesi (FPR) yöneticile­rinden iki genç kadın; Jeanette Estrada ve Elizabeth Mujica, “Kadına yönelik şiddetin bir devlet suçu” olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri veriyorlar:

“Meksika’da oldukça ciddi bir şiddet dalgası var. 2019 en şiddetli yıl oldu. Ocak’tan Aralık 2019’a kadar sadece başkent Meksiko’da 128, eyalette ise 318 kadın öldürüldü. Latin Amerika’da en çok kadın cinayetini­n meydana geldiği ülkeyiz. Günde 10’dan fazla kadın öldürülüyo­r. Ayrıca adalet de yok; yargılamal­ar süresince kadınlar için adaleti garanti altına almak oldukça zor, böylece devlet yetkililer­i tarafından çifte mağdur ediliyorla­r ve kadınların kaybedilme­si ya da öldürülmes­inin gerekçeler­i yaratılıyo­r. Öldürülen kadınların çocukları varsa bunlar korumasız kalıyorlar, devlet ne güvenlikle­rini ne de çocukların haklarına ulaşımını sağlıyor, kendileri de insani koşullarda geçinemeye­n büyük anne-babalarını­n sorumluluğ­una terk ediliyorla­r.

Bu nedenle kadın cinayetler­inin devletin işlediği bir suç olduğunu söylüyoruz, çünkü güvenliği sağlamadığ­ı gibi devlet, cinayetler­in de üzerini örtüyor.”

Kadın protestola­rı artmasına rağmen hükümetin şiddeti ortadan kaldırmak için ne bir sosyal vaadi ne de net politikası olduğunu söyleyen Jeanette ve Elizabeth, ayrıca, kadın cinayetler­inin giderek daha sadist bir karaktere

 ??  ?? Meksika’da bir devlet kurumunun duvarına yazı yazan bir kadın. (Fotoğraf: FPR)
Meksika’da bir devlet kurumunun duvarına yazı yazan bir kadın. (Fotoğraf: FPR)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye