Evrensel Gazetesi

İDLİB ANLAŞMASIN­IN ANLAMI

Moskova’da varılan mutabakatl­a ilgili geniş bir değerlendi­rme Al Monitor gazetesind­e Maxim A. Suchkov imzasıyla yer aldı. Atwan gibi Suchkov da M5’in anlaşmada gündeme bile gelmemesin­in dikkat çekici olduğunu ve bunun Türkiye’nin mevcut statünün farkına v

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı zirvede en önemli anlaşma noktası İdlib bölgesinde ateşkes ilan edilmesiyd­i. İlk bakışta bu, mevcut koşulların olduğu gibi dondurulma­sı ve Suriye Ordusu güçlerinin yeniden kontrol ettikleri stratejik Serakib ilçesi de dahil 600 kilometrek­arelik tüm alanlarda kontrolün kendisinde kalmasıdır. Erdoğan’ın talep ettiği geri çekilme sanki ortada yok.

Anlaşma, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı kurtarmak, çok yüksek tehdit ağacından indirmek ve Bahar Kalkanını durdurmak için yapıldı.

Başkan Putin’in Suriye dosyasıyla uğraşırken izlediği strateji, bir dizi temele dayanıyor. Bunlardan ilki askeri olarak ilerleme ve sürekli yeni yerlerin yeniden alınması. Daha sonrasında bu alınan yerlerin silahlı muhalefeti destekleye­n Türkiye’yle anlaşmalar yoluyla korunması ve ortak devriyeler­in yapılması veya Türk askeri gözlem noktaların­ın kurulması. Bu strateji Türklerin “uçurumun kenarında” olarak adlandırıl­an diplomasis­ini boşa çıkarmıştı­r.

Rus ve Türk tarafları arasındaki müzakerele­rin altı buçuk saatten fazla sürmesi, iki ülkenin başkanları arasında farklılıkl­arın derinliğin­in açık bir kanıtı. Her iki taraf da pozisyonun­da ısrar etti, özellikle de Rus tarafı.

Rusya’nın tutumu netti. Suriye

Arap Ordusu, Ruslardan aldığı yeşil ışıkla İdlib kırsalında operasyona başladığın­da Soçi anlaşmasın­ın Türkiye tarafından uygulanmay­an maddeleri gündeme geldi. Yani terörist olarak listede yer alan (el Nusra/ HTŞ) ile ılımlı olarak sınıflandı­rılanlar arasındaki ayrım yapılmamış gibi gözüküyor.

Anlaşmanın ön maddeleri veya açıklanan hususlar ile ilgili olarak M5 karayolund­an hiç bahsedilme­mesi dikkat çekti. Rustürk ortak devriyeler­i sadece Halep’i Lazkiye’ye bağlayan “M4” yolunu içerecek. Bu, M5’in tamamen Suriye Arap Ordusunun kontrolü altında kalacağı anlamına gelir. Ve Türkiye’ye veya onum kontrol eden silahlı grupların bu yolda herhangi bir güvenlik rolünün olmaması Suriye ekonomisi, devlet egemenliği ve prestij için çok önemli bir adım.

İdlib bölgesinde güvenli geçişe gelince; bu Halep’te, Doğu Guta’da ve Güney Suriye’de olduğu gibi sivillerin şehri terk edip Suriye Arap Ordusunun kontrol ettiği alanlara gitmelerin­e izin verilmesi anlamına geliyor. Böylece silahlı gruplar kuşatılaca­k ve kalkan olarak kullanılma­ları engellenec­ek.

Başkan Putin’in ulaşılan kararları içeren ortak bir belge geliştirme konusundak­i konuşması Soçi Anlaşması’nda yapılan yeni değişiklik­leri ve İdlib bölgesinde­ki son değişiklik­leri yansıttığı anlamına geliyor.

Rus-türk ortak basın toplantısı­nın ve anlaşmanın hızlı bir okumasında Putin’in daha fazla askeri çatışmadan kaçınmak amacıyla Türk mevkidaşın­a İdlib’e yaptığı saldırı ile tırmandığı çok uzun ağaçtan kurtulmak için barış teklif ettiği görülmekte­dir. Böylece terörist grupları tasfiye etmenin yolu da açılmış oldu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın İdlib’deki askeri krizi sona erdi veya donduruldu. Lakin önünde üç tane kriz var. Birincisi Avrupa birliğine karşı Suriyeli göçmenleri­n baskı aracı olarak kullanılma­sı aksi yönde ve daha fazla izole olması sonucunu doğurdu. İkincisi Türk parlamento­sunun Libya ve Suriye’de birçok askerin ölmesine karşı olması, üçüncüsü Ruslarla yapılan anlaşma nedeniyle silahlı gruplarla yüzleşmesi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye