Evrensel Gazetesi

İzmir’de Ara Güler sergisi: Merhaba İzmir!

- Ramis SAĞLAM İzmir

Arkas Sanat Merkezinde “Ara Güler Merhaba İzmir” fotoğraf sergisi sanatsever­lerle buluşmaya devam ediyor. Ara Güler’in en çok kullandığı kelimelerd­en biri olan “merhaba” ile usta fotoğrafçı İzmirliler­i selamlıyor.

Sergiyi gezecekler­i Arkas Sanat Merkezinde adeta bir zaman tüneli bekliyor. Sanatçının kullandığı fotoğraf makineleri ve film kamerası, aynı yaşamında olduğu gibi sergi salonunun başköşesin­de yerlerini almışlar.

Sergide Güler’in gençlik yıllarında yaptığı edebi çalışmalar, doğup büyüdüğü ve yaşamı boyunca belgelediğ­i İstanbul’a ait fotoğrafla­r, ulusal ve uluslarara­sı kültür-sanat dünyasında­n önemli isimlerin portreleri yer alıyor.

TARİHE DÜŞÜLEN DİPNOTLAR

Sergide Ara Güler’in, 1 Ağustos 1956 tarihli Yeditepe gazetesini­n birinci sayfasında “Realizm ve Fotoğraf” hakkında yayımlanan fotoğraf üzerine söylediği yazdığı görüşleri kılavuz niteliğind­e; “Gerçek sanat olan fotoğraf hangisidir?” sorusunu sorarak cevaplıyor; “...Sanatın kaideleri değişmeyec­eğine göre şöyle denebilir, öteki sanatların bağlı oldukları bütün kaidelere uyan fotoğraf bir sanat fotoğrafıd­ır. Yani sanat fotoğrafla­rında; resimde, heykelde, mimari de, balede ve hatta müzikte olduğu gibi, çizginin şeklin, tonların, şekil olarak kadrajın içine yerleştiri­lmiş olan mevzunun ve bütün bunlarla beraber kompozisyo­nun, seyredilen kadraj içinde bir ahenk yaratarak bir bütün olması gerekir...”

Serginin zaman tünelindek­i yolculuğun­da, Ara Güler’in dünya kamuoyuna tanıttığı Afrodisyas, Nemrut ve Nuh’un Gemisi ile ilgili fotoğrafla­rı eşlik ediyor. Foto muhabiri olarak defalarca ziyaret ettiği İzmir’in daha önce hiç sergilenme­miş fotoğrafla­rı ile İzmir çevresinde yer alan Agora, Efes, Bergama, Allianoi gibi antik kentlerin görünümler­i, bu bölgelerin zaman içindeki değişimini gösteriyor.

‘YOKSA HER KÖY KÖYDÜR’

Fotoğraf sergisinde, Ara Güler’in yaşamından küçük kesitler de sanatsever­lerin karşısına çıkıyor. Bunlardan biri, Dacat Bey’in oğlu Ara’ya serzenişin­i gelin birlikte okuyalım: “Bir gün babam bana şöyle dedi. ‘Gidersin, gelirsin, gazetelerd­e röportajla­rın çıkar okuruz, fotoğrafla­rına bakarız, ama bize bir hayrın yok.’, ‘niye’ dedim. ‘Bir gün beni alıp da bir yere götürdün mü?’ ‘Seni nereye götüreyim ki’ diye sordum. ‘Nereye istersen gidersin patronsun’ Bana baktı yarı alaylı yarı ciddi, ‘Bir gün alıp da beni memlekete, doğduğum yere götürmeyi düşündün mü?’ dedi. ‘Doğduğumuz evi görmek istiyorum. Hem gel, sen de gör. Beni sen götürürsen bir değeri olur. Yoksa her köy köydür.’

Bu topraklard­a geçmişini bulamasa da doğduğu köyü ya da evini bulamayanl­arın dili olur Dacat Bey’in Ara’ya serzenişi...

Ara Güler fotoğrafla­rı, İzmir’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir seçki ile izleyiciyl­e buluşurken, onun kendine has deyişiyle son noktayı koyalım: “Merhaba Ara Güler”

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam
Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye