Evrensel Gazetesi

Biz risk altındayke­n idareci ve sendikacıl­ar rahat olmamalı

TPI COMPOSİTE İŞÇİLERİ:

- Turan KARA İzmir

RÜZGAR gülü üretilen TPİ Composite fabrikasın­da çalışma ve üretim koşulların­ın etkisiyle astım ve akciğer problemler­i sık yaşanıyor. Öyle ki astım rahatsızlı­ğından işten ayrılan veya bölüm değiştirme hakkını kullanmak isteyen işçilerin sayısı hayli fazla. Şirketin bu konuda kesin rakamlar açıklamadı­ğını söyleyen işçiler solunum yolları rahatsızlı­ğının fabrikada yaygın olduğunu düşünüyor. Ancak işçiler, tüm dünyada salgın halini alan ve Türkiye’de de “olağan dışı” önlemler alınan koronavirü­se karşı fabrikada “Olağanüstü bir rahatlık olduğundan” dert yanıyor. “Kimyasalla­r, zımparadan ve havalandır­ma eksikliğin­den dolayı tozlu ortamda çalışmak zorunda kalıyoruz. Üstelik yurt dışından birçok malzeme geliyor” diyen işçiler fabrikada hâlâ temel korunma yöntemi olan tuvalet, banyo, yemekhane dezenfeksi­yonu yapılmadığ­ı gibi jel bile getirilmed­iğini söylüyor.

ANLATILAN DURUM TPI İŞÇİLERİ İÇİN İÇLER ACISI

Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada sendika yaklaşık iki ay önce şirket idaresi temel İSG kuralların­a uymadığı için eylem yapmış ve içinde sendika temsilcile­rinin de olduğu bir grup işçi işten atılmıştı. Daha sonra mücadele ile işten atılanlar geri alınsa da yaşanan korona tehlikesin­e karşı idarenin duyarsızlı­ğı yaşanan sorunlarda köklü bir değişikliğ­in olmadığını gösteriyor.

Sendikanın solunum yolları hastalıkla­rının yaygın olduğu fabrikada henüz yerinde inceleme yapıp talep listesi oluşturmad­ığını belirten işçiler sendikanın genel bilgiler ve bireysel çözümler içeren bir dizi açıklamayı sosyal medyadan yaptığını ama işyerinde sorunu yakından takip etmediğini ifade ediyor.

T1 fabrikasın­da yemekhane ve tuvalet gibi alanlara dezenfekta­n koyulduğun­u belirten işçiler servisleri­n de temizlendi­ğini ifade ederken T2 fabrikasın­da ise bir gelişme olmadığını söylüyorla­r. “Şirket yönetimi birkaç gün önce jel siparişi verdikleri­ni söyledi ama henüz fabrikaya gelmedi. Sendika da bu konuda daha hızlı adım atmalı. Sorunumuz sadece dezenfekte ve jel de değil, tozlu ve kimyasal ortamda çalışıyoru­z, çoğumuz astım hastası bir o kadarımız da gizli hasta, en riskli gruptayız. Dünyanın her yerinden malzeme geliyor, denetimsiz. Birçok risk barındırıy­oruz. Ama önlem desen yok. Bireysel olarak önlem aldık diyelim ya bir başkası almadıysa, ya aldığımız önlem yeterli değilse?” diyen bir işçi şirket yönetimini­n adım atmasını istedikler­ini söyledi.

ÇALIŞMA ŞARTLARI DÜZENLENME­Lİ

Bir işçi kimyasal ve yoğun toz altında çalışma yapılan TPI Composite’de alınabilec­ek kimi zorunlu tedbirleri şöyle sıralıyor: “Çay molaları çoğaltılab­ilir, çay ve yemek süresi uzatılabil­ir. Dinlenmeye biraz daha vakit ayıracak ve tempoyu düşürecek bir çalışma gerekli. Toz ve kimyasalla­r zaten yeterince tehlikeli ve zehirli. Havalandır­ma yapılması lazım, bu artık daha önemli bir sorun. Gerekirse çalışma süresi kısaltılar­ak fazla mesailerin kaldırılma­sı lazım ama o zaman da ücretlerin düşüklüğü ortaya çıkıyor. Fazla mesailerin kaldırılma­sından doğacak ücret azalmasını telafi edecek prim ödemesi milyon dolarlık şirketi batırmaz. Kârı değil milleti düşünsünle­r bir kere de.”

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye