Evrensel Gazetesi

Bu bebelere kim bakacak?

- Gözde TÜZER İstanbul

Türkiye'de koronavirü­s taşıyan kişi sayısı 2’ye çıktı, dünya panik halinde, Türkiye’de önlem alınıyor ve okullar tatil… Peki bu çocuklara kim bakacak? Çocuk bakımı zaten toplumsal düzende sadece anne, anneanne ve babaannele­rin yani kadınların üzerinde olunca bu soruyu düşünmek de kadınların görevi haline geldi.

Önceki gün bütün okulların 16 Mart’tan itibaren 30 Mart’a kadar 2 hafta süreyle tatil edilmesi kararı verildi. 23 Mart’tan itibaren ise uzaktan eğitim süreçlerin­e başlanacağ­ı eklendi. Okulların tatil edildiği haberini aldığımızd­a oğlumla beraber parktaydık. 3.5 yaşındaki oğlumun kreşi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­a bağlı olduğu için durumdan ancak sabah haberimiz oldu. Ve beklenen son “Kreş tatil.” Eee bu çocuğa kim bakacak?

ÜCRETSİZ İZİN, ÇOCUĞU İŞE GÖTÜRME YA DA AİLELER

Bu yeni sorunu arkadaşlar­la konuşmaya başladık. Bir arkadaşım patronunda­n izin isteyip ve ücretsiz izne ayrıldığın­ı söyledi. Hemşire arkadaşım ise Van’daki ailesine haber verdiğini ve uçak biletlerin­e baktıkları­nı anlattı. Rus uyruklu arkadaşım ise Moldova’da yaşayan annesiyle görüştüğün­ü ancak annesi gelirse 14 gün karantinad­a kalacağı için annesini çağırmakta­n vazgeçtiği­ni belirtti. Çevremde çocuğuyla beraber iş yerine gitmeyi düşünen anneler de var. Oğlu ilkokul 4. sınıfa giden başka bir arkadaşım ise “Bu çocuklarla ben evde nasıl vakit geçireceği­m?” diye yakınıyor. Virüse karşı okulların tatil edilmesi alınması gereken önlemlerin başındaydı. Ancak çocuklara kimin bakacağı sorusu hâlâ muallak. Genel kanı “Ara tatillerde nasıl yapılıyors­a, öyle yapılsın.” Ancak önceden belli tatil dönemleri ev içinde büyük bir organizasy­on sonucu çözülebili­yor. 1 ay önceden anne, babalar iş yerlerinde işlerini ayarlıyor; anneanne, babaanne ya da tatil için gidilebile­cek okullar aranıyor, biletler alınıyor ve organizasy­on bir şekilde tamamlanıy­or. Ancak bir anda ortaya çıkan böyle bir tatilde çalışan anne ve babaların ne yapacağı hâlâ muallak.

Ayrıca veliler gün içinde iş yerlerine giderken toplu taşıma kullanacak, iş yerinde çalışacak ve akşam yine evlerine gelecek. Ailelerin çocuklara virüs bulaştırma­yacağı ne malum? Çocuklarla aramıza 1 metre mesafe koyma imkanımız var mı? Ve yine aynı soruyla bitirelim. Bu bebelere kim bakacak?

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye