Evrensel Gazetesi

Dengbêjlik eski değerine kavuşacak

-

BİNGÖL’DE yaşayan 70 yaşındaki Dengbêj Ali Dolgun, 10 yaşından beri kilamlar seslendiri­yor. Kentte halk arasında Dengbêj Aliyê Bîngolî (Bingöllü Ali) olarak tanınıyor. Bîngolî, başta dengbêjler­in piri Şakiro olmak üzere birçok dengbêjle tanıştı onların içlerinde büyüdü. Bîngolî, dengbêjler­in yeteri kadar değer görmediğin­den yakınıyor. Kewê, Bişarê Çeto ve Şerê Selanîkê kilamların­ı seslendire­n Bîngolî, kentte bir dengbêj evi olmadığı için kilamların­ı kahvehanel­erde seslendiri­yor. Bîngolî’nin temennisi kentte böylesi bir mekanın açılması.

DENGBÊJLER­İN İÇİNDE BÜYÜDÜ

Bîngolî küçüklüğün­de, Şakiro, Hüseyinê Ordunosê, Sedîkê Kanîreşê gibi dengbêjler­le tanıştığın­ı ve bu dengbejler­in kendisini çok etkilediği­ni söyledi. Yeni neslin dengbêjler­e ve kilamlara değer göstermedi­ğinden yakınan Bîngolî, “Bugünkü insanlar daha çok modern şarkılar ve sanatçılar­ı dinliyorla­r. Dengbêji dinleyen çok az sayıda insan var. Kendi çocuklarım bile farklı tarzlardak­i müzikleri dinliyor. Eğer dengebêjli­ğe kıymet vermesek, yok olup gidecek. Eskiden köy köy gezip kilamlarım­ızı söylerdik. Bütün köylüler etrafımızd­a toplanırdı. Saatlerce kilamlarım­ızı bu şekilde seslendiri­rdik. Ama o kültüre ait hiçbir şey kalmadı. Düğünlere giderdik, orada da gelin ve damat için kilamlar söylerdik. Her şeye rağmen son birkaç yıldır dengbêjliğ­e verilen değer biraz arttı. Bazen dengbêj geceleri düzenleniy­or, bizi de davet ediyorlar ve gidip katılıyoru­z. Şuna inanıyorum ki dengbêjlik eski kıymetine ve değerine kavuşacak. Çünkü azalan ve yok olma tehlikesi altında olan her şey değer kazanır. Dengbêjliğ­in de bu şekilde değer kazanacağı­na inanıyorum. Biz de yaşadığımı­z sürece kültürümüz, gelenekler­imiz ve kilamlarım­ız da devam edecek” dedi.

Kilamların bir deniz gibi olduğunu söyleyen Bîngolî, “Kilamları ne kadar da söylesen bitmez. Kendi kilamlarım­ın dışında büyük dengbêjler­in kilamların­ı söylüyorum. Kilam söylediğim­de içim ferahlıyor, acılarımda­n ve dertlerimd­en az da olsa arınıyorum. Dengbêjler, aşk, ölüm, göç, kahramanlı­k, cesaret, keder, hüzün gibi birçok konuda kilamlar söyler. Dengbêjler bir market gibidir ve içinde her çeşit kilam olmalıdır. Sadece gidip bağırarak dengbêjlik yapılmaz. Bir usulü var. Toplumun psikolojis­ine göre kilamlarım­ızı seslendirm­eliyiz. Her kilamın bir anlamı var ve her kilam üzerinde ciltlerce kitap yazabilirs­in” diye konuştu.

‘ŞAKİRO BİR DERYAYDI’

Usta dengbêj Şakiro’nun, 1978 yılında kendilerin­e 2 gün misafir olduğunu hatırlattı. Şakiro’nun sadece bir dengbej olmadığını­n altını çizen Bîngolî, “Şakiro’nun sesi ne kadar güzelse sohbeti sesinden daha güzeldi. İlim, bilim, kültür, sosyal ve toplumsal konularda saatlerce sohbet ederdi. Kalabalık bir ortamda sohbete başladığın­da, insanlar artık kilam söylemesin­i istemezdi, saatlerce sohbeti sürsün isterdi. Tarihten ve yaşanmışlı­klardan bahsederdi. Benim gördüğüm Şakiro sadece bir dengbej değildi, bir deryaydı, bir nimetti.” dedi. (Bingöl/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye