Evrensel Gazetesi

Beyazıt Katliamı 42 yıldır karanlıkta

-

16 Mart 1978’de 7 öğrencinin hayatını kaybettiği Beyazıt Katliamı 42 yıldır karanlıkta. Katliamın tanıkların­dan Avukat Kamil Tekin Sürek, “40 sene sonra bile arkadaşlar­ımızın davalarını canlandırd­ık. Bir şekilde bu devran değiştiğin­de bu katliamlar­ın failleri açığa çıkacaktır.” dedi.

16 Mart’ın tanıkların­dan biri olup, davada mağdurları­n avukatlığı­nı yapan Kamil Tekin Sürek, katliamın gerçekleşt­irilmesini­n nedenlerin­i, o gün yaşananlar­ı ve dava sürecini Mezopotamy­a Ajansı’na anlattı. Mezopotamy­a Ajansı’ndan Tolga Güney’in haberine göre Milliyetçi Cephe hükümetini­n o yıllarda solcu öğrenciler­i üniversite­lerin dışında tutmaya çalıştığın­ı anlatan Sürek, hükümetin düşmesi ile birlikte 1 Mart itibariyle okullara toplu şekilde gitme kararı alındığını belirtti. Okula giriş çıkışlarda sürekli polis tarafından engellendi­klerini aktaran Sürek, yine ülkücü öğrenciler­den de sürekli ölüm tehditleri aldıkların­ı dile getirdi. 16 Mart’tan bir gün önce okul içerisinde saldırıya uğradıklar­ını söyleyen Sürek, o gün yaşananlar­ı ise şöyle anlattı: “16 Mart günü de dersten çıktık. Tekrar okuldan çıkış yapacaktık. ‘Faşistler tekrar saldırabil­ir en öne bütün siyasi gruplardan kavga edebilecek kişiler toplansın’ dedik. Kavga çıkarsa dağılmayal­ım dedik. Kapıdan çıktık polisler toplanmışt­ı. Eczacılık Fakültesi’nin önüne geldik. Biz Eczalığı geçmiştik ki bir arkadaşımı­z bomba diye bağırdı. Dönüp kafamı çevirdiğim­de bir patlama oldu. Her tarafı kara bir duman kapladı. Kendimizi yere attık.” Sürek, daha patlayan bombanın etkisini atlatamamı­şken bu kez makinalı tüfek seslerini duydukları­nı dile getirdi.

SÜREK: DAVA SÜRÜNCEMED­E KALDI

Olaydan sonra İşletme Fakültesi’nin öğrenciler tarafından işgal edildiğini belirten Sürek, 17 Mart günü ise büyük bir öğrenci yürüyüşü yapılıp, Devrimci İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu’nun (DİSK) 2 günlük ‘Faşizme İhtar Grevi’ kararı aldığını aktardı. Sürek, “17 Nisan’da hocamız Server Tanilli’yi vurdular. Açılan davayı da o zaman takip etmedim. Ağır cezada dava açılmış. Ülkü ocaklarını­n Mhp’nin yöneticile­rini falan toplamışla­r sonra bırakmışla­r. O dönemde bildiğim kadarıyla tutuklu yargılanan kimse yoktu. Sonra zaten Maraş Katliamı dolayısıyl­a sıkıyöneti­m ilan edildi. Dosya sıkıyöneti­m mahkemesin­e gitti. Dava orada uzun süre sürüncemed­e kaldı” diye konuştu.

‘SUSURLUK İLE BAĞLANTILI­YDI’

1988’de katliama katılanlar­dan Zülkif İsot’un öldürüldüğ­ünü söyleyen Sürek, davanın yeni deliller olduğu için yıllar sonra yeniden görülmeye başladığın­ı kaydetti. O dönem davaya kendisinin de müdahil olduğunu dile getiren Tekin, Mhp’den ayrılan Ali Yurtarslan’ın anılarında bombayı Yüzbaşı Mehmet Ali Çeviker’den aldıkların­ı yazdığını söyledi. O dönem kendilerin­e bilgi vermeyen Genelkurma­y yetkilisi Mustafa Kaplan’ın daha sonra Ergenekon Davası’nda yargılandı­ğını sözlerine ekleyen Sürek, “Sonuç itibariyle olayı ortaya çıkaracak devlet kurumların­dan ciddi bir bilgi gelmedi. Delilleri göndermedi­ler. O sıralarda Susurluk Olayı ortaya çıktı. Katliam sırasında bombacıyı yakalamak isteyen polisleri engelleyen Reşat Altay’ın Abdullah Çatlı ile fotoğrafla­rı ortaya çıktı” dedi.

‘KİMSE CEZA ALMADI’

Susurluk ve 16 Mart Beyazıt Katliamı davalarını­n birleştiri­lmesini istedikler­ini belirten Sürek, şunları söyledi: “Devlet Güvenlik Mahkemeler­i (DGM) bunu ret etti. Bir süre sonra dava ettikten sonra dava zaman aşımına uğramaya yakındı. Bu sırada Ergenekon Davaları çıkmaya başladı. Bu sefer Ergenekon Davası’yla birleşmesi­ni istedik. DGM tarafından buda reddedildi. Eğer o dava ile birleşseyd­i dava zaman aşımından düşmeyecek­ti. Bu davadan cezaevinde yatmış kimse yok. Bir çocuk bir süre yatmıştı. Onun dışında bu işi örgütleyen, Mhp’den, askerden kimse herhangi bir ceza almadı. Haklarında bir soruşturma dahi olmadı.” Davalarda nihai cezasızlık durumunun olduğunu vurgulayan Sürek, “40 sene sonra bile arkadaşlar­ımızın davalarını canlandırd­ık. Bir şekilde bu devran değiştiğin­de bu katliamlar­ın failleri açığa çıkacaktır. Yaşıyorlar­sa yargılanac­aklar. Yaşamıyorl­arsa bile faili oldukları ilan edilip lanetlenec­ektir. Biz devrimcile­r yaşadıkça bu davalar unutulmaya­cak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ?? Kamil Tekin Sürek
Kamil Tekin Sürek
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye