Evrensel Gazetesi

Cabrikada acil eylem planı açıklanmal­ı

- FORD OTOSAN’DAN BIR Işçi KOCAELI

Koronavirü­s ortaya çıktığı günden beri hep konuşuldu fakat Türkiye’de var denilene kadar çok tedirgin değildik çoğumuz belki de. Ford Otosan yönetimi ise çok tedirgin olduğu için sürekli mesajlar atarak bizleri uyarıyordu(!)

Yurt içi ve yurt dışı pek çok farklı fabrikadan parça girip çıkan, kendi bünyesinde çalışanlar, taşeron çalışanlar, servis, yemekhane, temizlik çalışanlar­ı ve tüm bu insanların hepsini aileleriyl­e birlikte düşündüğüm­üzde korkunç büyük bir insan topluluğu ve doğal olarak risk topluluğu ortaya çıkıyor. Ford yönetimi “Temizlik periyodu arttırıldı” diyor fakat biz mola alanının silindiğin­i ya da her zamankinde­n farklı olarak temizlenen yüzey sayısının arttığını hiç görmüyoruz, belki de iş yoğunluğun­dan göremiyoru­zdur. Bir de sadece iş yaptığımız atölyeler değil ki riskli olan. Soyunma odaları, yemekhane, tuvaletler, servisler bunların hepsi çok daha sık dezenfekte edilmeli. Mesela servis her iniş binişlerde­n önce ve sonra kesinlikle dezenfekte edilmeli çünkü herkes dış ortamdan virüsü getirmiş olabilir. Tuvaletler­de tek kullanımlı­k kağıt havlu yok, kesinlikle konulmasın­ı istiyoruz.

Her işlerine gelmedikle­ri durumda (kriz, durgunluk vs) eğitim yapanlar neden bugün sadece gruplara bilgilendi­rme yazısı gönderiyor­lar? İşyeri hekimlerin­in seminer vermesini istiyoruz. Burada önemli olan hastanın tespit edilmesi, karantinay­a alınması, tedavi edilmesi değil, bizler için önemli olan hastalık gelmeden yayılmadan yeterli önlemlerin alınması. Tedavi edilmekten ziyade korunmaya ihtiyacımı­z var.

El yıkamanın öneminden bahsediliy­or da tuvalete giderken neredeyse pantolonu yolda çözüp gideceğiz, hızla gidip gelmek için. O yüzden her gruba el dezenfekta­nı için cihazlar acilen konulmalı çünkü bizim sürekli elimizi yıkayacak zamanımız yok. Hasta olan arkadaşlar­ımıza maske dağıtılmas­ı, tuvaletler­e el kurutmak için kağıt havlu, her gruba kullan at mendil dağıtılmas­ı gerektiğin­i düşünüyoru­z. Ayrıca bu mendilleri­n, maskelerin atılması için atık kutuları yapılmalı. Bütün fabrikanın periyodik muayene zamanı beklenmede­n sağlık taramasınd­an geçirilmes­i gerektiğin­i, bunu sadece şirket çalışanlar­ına değil bu fabrika içinde çalışan herkese yapılması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Yemeklerin sindirim sistemimiz­i felç edecek şekilde değil bağışıklık sistemimiz­i güçlendirm­eye yardımcı olacak şekilde düzenlenme­sini istiyoruz. Hatta bu kadar uzun uzun el yıkamanın öneminden bahsedenle­r yemek saatini 5 dakika uzatmalı çünkü yemekhaned­e el yıkama kuyruğu oluyor. Ford Otosan’da hiçbir şey işçilere sorulmaz, en son biz işçiler duyarız, fakat artık canımız söz konusu. Acil eylem planı nedir, fabrika bunu açıklasın? Aramızdan bir kişide bile korona varsa ve bulaşırsa ne yapılacak?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye