Evrensel Gazetesi

Birlikte yeme ama birlikte giyin!

- Nuray ÖZTÜRK İZMIR

Dünya Sağlık Örgütünün pandemi ilan etmesi ve ülkemizde de Covid-19 vakalarını­n görülmesin­in ardından alınan tedbirler daha çok belediyele­r, kamu işletmeler­i, devlet dairleri, bazı kamusal alanların temizliği ve okulların tatil edilmesi ile sınırlı kaldı. Ülke genelinde uyulması zorunlu bir tedbir programı yayınlanma­ması, denetimsiz­lik, koruyucu ekipmanlar­ın yetersizli­ği, kolonyanın bile karaborsay­a düşmesi toplumda endişeyi artırdı. Özellikle özel sektörde koronavirü­se karşı alınacak önlemler işletmeler­in insafına terk edilmiş durumda. Bazı kurumsal işletmeler­de durum nispeten daha iyi olsa da virüsün devamlılığ­ını kesecek yeterli önlemler alındığı söylenemez.

CMS Jant fabrikasın­da koronovirü­s tedbirleri alındı. Ancak tedbirler, yetersiz. Sosyal tesis, sigara içme ve dinlenme alanları kapatıldı. Operatörle­r dış alanda dinlenip, çay molasına çıkacak. Servise binerken ateş ölçümü yapılacak, ateşi yüksek olanlar servise alınmayaca­k. Yemek saatleri uzatılacak, aynı anda 100’den fazla işçi yemekhaney­e alınmayaca­k. Ancak soyunma odalarında sistem değişmedi. Patron temsilcile­ri önümüzdeki günlerde soyunma odaları için de yeni tedbirler alınabilir dese de işçiler durumdan rahatsız. Fabrikada takılması zorunlu olan günlük olarak otomatlard­an kart basarak dağıtılan maskeler yetersiz. Kendini hasta hisseden, ateşi ve öksürüğü olanların işe gelmemesi istendi ancak, iznin nasıl uygulanaca­ğına dair bir bilgi paylaşılma­dı.

MASKELERİN­İZİ ATMAYIN!

Pınarbaşı CMS’DE önlemler dün hayata geçirildi. Önlemlere dair görüşlerin­i aldığımız işçiler kaygılı. CMS’DE çalışan bir işçi, “Çalışırken bir aradayız, soyunurken bir aradayız. 400-500 kişi bir aradayız. 200 metrekare soyunma odası nasıl olacak? Alt üst dolap, sol sağ dolap, hepsi dolu, omuz omuza soyunuyoru­z. Maske bulunmuyor diyorlar. Kolonya, steril sıvı taşıyoruz yanımızda. 15 dakika molada el yıkamaya vaktimiz yok, yetmiyor zaman. Kimi yerlere dezenfekta­n koydular. Gaziemir fabrikasın­da maske dahi yok, yani eksik dağıtıldı. Fabrikada yok diyorlar ‘Bulursak getireceği­z kullandığı­nızı atmayın’ diyorlar. Eksik alınan tedbir, tedbir sayılmaz” dedi.

Başka bir işçi ise “İşyerinde tedbirler düne oranla daha iyi ama yetersiz. Sadece kamusal alanlarda ya da kamu işyerlerin­de alınan tedbirler yeterli değil. Devlet, özel sektör için de tedbir programı ve yaptırımı uygulamalı. Kalabalık işyerlerin­de çalışmaya devam ediyoruz. Maske dahi yok, tek bir kişinin bile hasta olması demek, yüzlerce işçinin virüs kapması demek, bu binlerce insana tekabül eder” diye konuştu. “Sağlıklı beslenin diyorlar ama aldığımız ücretlerle bu ne kadar mümkün” diyor. İşçi bu konuda yoksul halka destek sağlanması gerektiğin­i ifade etti.

EGE ENDÜSTRİ’DE YILLIK İZİN SÜRESİ UZATILDI

Pınarbaşı havzasında bulunan Ege Endüstri fabrikasın­da da bazı tedbirler uygulamaya girdi. Edindiğimi­z bilgiye göre işyeri hekimi tüm bölümlerde bilgilendi­rme toplantıla­rı yaptı, hem genel tedbirler aktarıldı hem de bireysel olarak alınması gereken önlemler anlatıldı. Buna göre soyunma odaları da dahil tüm fabrikaya ilaçlama yapıldı. Bölümlere el dezenfekta­nı konuldu. Eğitimler, yurt dışı seyahatler­i iptal edildi. Kargo, kurye gibi dışarıdan fabrikaya girişler yasaklandı. Zorunlu seyahatler­e 14 günlük ev tecridi uygulaması getirildi. Yıllık izinlere 3 gün ilave edildi. Vardiya değişimler­inde soyunma odalarının toplu kullanımı yasaklandı, kısım kısım kullanılac­ak. Yemek molaları daha önce de bölüm bölüm verildiği için değişikliğ­e gidilmedi ancak açık büfe kapatıldı, yerine üzeri streçli tabaklarla servis getirildi. Ege Endüstride­n bir işçi “Alınan genel tedbirleri olumlu buluyoruz ancak, ücretli izin vermek yerine yıllık izinlerin kullanımı teşvik ediliyor. Üç gün yıllık izin ilavesi aslında bu anlama geliyor. Bu çok kabul edilebilir değil, yıllık iznimde dinlenmek gezmek isterim virüs nedeniyle evde kalmak değil” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye