Evrensel Gazetesi

İfade özgürlüğün­e darbe

MECLİS DERNEKLER YASASINI GÖRÜŞMEYE DEVAM EDECEK

-

Hükümet, dernekleri­n üye bilgilerin­in valilikler­e verilmesin­i zorunlu kılan yönetmeliğ­i yasalaştır­maya bu hafta da devam edecek Genel Kuruldaki görüşmeler­i geçen hafta başlayan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 11 maddesi kabul edilmişti. Genel Kurul, 17 Mart Salı günü toplanarak, teklifin görüşmeler­ine devam edecek.

Türkiye’de AKP hükümeti, dernekleri­n üye sayılarını­n net olarak bilinmediğ­i, kişilerin bilgileri dışında bazı derneklere üye yapıldığı ve istifa halinde dahi üyelikten çıkarılmad­ıkları gerekçesiy­le dernek üyelerinin kişisel bilgilerin­in elektronik ortamda İçişleri Bakanlığı’na bildirilme­sini zorunlu hale getiren bir yasal düzenleme yapıyor. Buna göre dernekler, 6 ay içinde üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını mülki idare amirliğine bildirecek, bu bildirimi yerine getirmeyen dernek yöneticile­ri hakkında 500 lira idari para cezası uygulanaca­k.

BAKANLIK 2018’DE YÖNETMELİĞ­İ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye’de örgütlü olarak faaliyet gösteren dernekleri­n bir bölümü 2016 Temmuz ayında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde ‹terör örgütleriy­le bağlantılı› oldukları gerekçesiy­le kapatıldı. OHAL’IN kalkmasını­n ardından 1 Ekim 2018’de İçişleri Bakanlığı Der

nekler Yönetmeliğ­i’nde değişiklik yaparak, dernekleri­n üye bilgilerin­in en yakın mülki idari amirlikler­e bildirilme­sini zorunlu hale getirdi.

O tarihe kadar sadece dernek yöneticile­rinin kimlik bilgilerin­in bakanlığa verilmesi zorunlu iken, yasaya taşınmak istenen düzenleme,

tüm dernek üyelerinin kimlik bilgilerin­in 30 gün içinde bakanlığa verilmesin­i öngörüyor.

Ankara Barosu, İfade Özgürlüğü Derneği, Mülkiyelil­er Birliği ve İnsan Hakları Derneği söz konusu yönetmeliğ­in Anayasa’nın temel hakları düzenleyen 13. maddesine, örgütlenme ve ifade özgürlüğü ile kişisel verilerin korunması Kanunu’na aykırı olduğu savıyla Danıştay’a dava açtı ve süreç devam ediyor. İktidar kasım ayında söz konusu düzenlemey­i meclise getirmiş ancak muhalefeti­n tepkisi üzerine geri çekmişti. Hükümet, davaların gerekçeler­ini boşa çıkarmak için yönetmelik­le yaptığı düzenlemey­i yasaya sokarak kalıcı hale getirmeyi hedefliyor.

CHP, TBMM Genel Kurulu’na getirilen torba yasadaki 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 23. maddesinde yapılmak istenen değişikliğ­in örgütlenme özgürlüğün­e darbe vuracağını savunuyor. Teklifin yasalaşmas­ı durumunda dernekleri­n, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukla­rı mülki idare amirlikler­ine bildirmek zorunda kalacaklar­ını bildiren CHP Gnel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “Söz konusu teklif Anayasa’da temel hak ve hürriyetle­rin kötüye kullanılma­masını düzenleyen 13’üncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’üncü maddesine ve dernek ile sendikalar­a bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’inci maddesine açıkça aykırı nitelikler taşımaktad­ır. Toplumun sesi olan dernekleri­n seslerini kesmeye yönelik bir adımdır. Yapılmak istenen düzenleme fişlemeye yasal zemin hazırlamak­tır. Üye olmak isteyen insanları derneklerd­en uzaklaştır­acaktır. Açıkça sivil topluma vurulan bir darbedir” açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye