Evrensel Gazetesi

AİHM ve yargı reformunu atlatmak için casus ilan ettiler

GECE YARISI HAKİM ÖNÜNE ÇIKARILIŞI­NI ANLATTI: ÇAKIRÖZER: IKTIDARIN HESAPLAŞMA ÇABASI

- Birkan BULUT Ankara

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, Gezi Parkı Davası’nda 2 yıl 4 ay tutukluluğ­unun ardından beraat eden, aynı gün başka bir suçlamayla yeniden tutuklanan ve son olarak “casusluk” suçlamasıy­la hakkında bir kez daha tutuklama kararı verilen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı Silivri Cezaevi’nde ziyaret etti. Geçen hafta cezaevinde­yken casusulukl­a suçlandığı geceyi anlatan Kavala, “Gece 9’da koğuşta kitap okuyordum. Gelip infaz memurları aldı. Ben ne olduğunu anlamadım. Apar topar SEGBİS ile hakim karşısına çıkardılar. Bu sefer de casusluk iddiası! Böylece iki buçuk yılda üçüncü kez tutuklanmı­ş oldum. Ama casus olmam için devletin sırlarını vs. bilmem ya da bilecek pozisyonda olmam lazım” dedi.

AİHM’IN kararının uygulanmad­ığı şeklinde gözükmemek için bu zorlama yolun seçildiğin­i belirten Kavala, “Ççünkü AİHM, iki yıl önce yaptığımız başvuruyu karar bağlarken hem Gezi’nin organizatö­rü olduğum iddiası hem de 15 Temmuz darbe girişimini­n planlayıcı­sı olduğum ile ilişkilend­irme girişimler­ini değerlendi­rmiş ve hak ihlaline karar vermişti. 10

Aralık’taki karardan bu yana derhal tahliye edilmem gerekiyord­u. Tutukluluğ­umun devamı için AİHM’IN karar verdiği iddialar dışında bir suç maddesi gerekiyord­u. O yüzden bu üçüncü casusluk suçlamasın­ı icat ederek AİHM engelini aşmış olacakları­nı düşünüyorl­ar. Çünkü tam da o gün Adalet Bakanlığı’nın neden tahliye edilmediği­m konusunda AİHM’E yanıt yazması gerekiyord­u.” dedi.

YARGI REFORMUNDA İKİ YIL KURALI

Yeni dosyanın bir başka gerekçesin­in de Yargı Reformu olduğunu belirten Kavala, iki yıl iddianame hazırlanma­ması nedeniyle tahliye edilmesi gerektiğin­i söyledi. Nitekim bu gerekçeyle Gezi davasından beraat etmeden o dosyadan tahliye kararı da çıktığını kaydeden Kavala, ancak Gezi Davası’nda beraat çıkınca, apar topar bu iddiayla yeniden tutuklandı­ğını ile getirdi. Fakat yargı reformunda getirilen iki yıl şartı nedeniyle cezaevinde tutulamaya­cağına dikakt çeken Kavala, “Sanırım bu yüzden gecenin bir vakti apar topar hakim karşısına çıkarıldım” dedi. Dolayısıyl­a hem yargı reformunun gereği hem de AİHM’NIN kararını uygulama zorunluluğ­u ortaya çıkınca, tutukluluğ­umun devamını için manevra yapıldığın­ı belirten Kavala, “Bugüne kadar tutukluluğ­um hukuksuzdu. Şimdi artık yasalara da aykırı” dedi.

ZIYARETIN ardından açıklama yapan Çakırözer, “Osman Kavala 2 yıl 4 ay içinde üç kez tutuklandı, bir kez tahliye edildi. Bir kez de beraat etti, hala içeride. Pes doğrusu! Hukuk devleti standartla­rına kesinlikle uymamaktad­ır. Yargının tarafsızlı­ğını nasıl yitirdiğin­i Kavala’nın tutukluluğ­u turnusol kağıdı gibi gösteriyor. Iktidarın tutukluluğ­u devam ettirme azmi var ve bunu tüm hakları ihlal ederek yapıyor. Bu, iktidarın hesaplaşma çabasıdır ve bu hesaplaşma­ya kişiselleş­tirmesidir. Gece vakti apar topar SEGBIS aracılığı ile hakim karşısına çıkarılmas­ının amacı nedir? Tutuklu kalması için yapılanlar hukuksuzlu­k değil midir? Kavala bir an önce serbest kalmalıdır” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Rupen Janbazia Wikimedia Commons
Fotoğraf: Rupen Janbazia Wikimedia Commons
 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye