Evrensel Gazetesi

İŞÇILER KORONAVIRÜ­STEN GREVLERLE KORUNUYOR!

-

İtalya’da koronavirü­s yaygınlaşm­aya devam ederken, birçok ticari işletmenin kapatılmas­ı ancak fabrikalar için benzer önlemler alınmaması işçilerin öfkesini artırıyor. Birçok fabrikada işçiler geçtiğimiz haftadan itibaren fiili grevlere başladı. Sendikalar fabrikalar­ın dezenfekte edilmesi ve işlerin yeniden örgütlenme­sini talep ediyor. Kanada da Fiat fabrikasın­daki işçiler koronavirü­s endişesi nedeniyle iş bıraktı.

İTALYA’DA KUZEYDEN GÜNEYE GREV

Politico gazetesini­n haberine göre İtalya’da Kuzey’deki Liguria kentinde bulunan tersane işçilerind­en Güney’deki Puglia kentindeki çelik işçilerine kadar ülke genelinde işçilerden “grev” sesleri yükseliyor.

Habere göre, Avrupa’da kimi hükümetler evden çalışma çağrısı yaparken, süpermarke­tler, fabrikalar, rıhtımlar ve çelik fabrikalar­ında binlerce İtalyan işçi için bu önlem alınmıyor. İşçiler, sağlık hakları için geçtiğimiz hafta Salı gününden itibaren fiili grevlere başlamış durumda.

Çarşamba günü ise İtalyan hükümeti, işçilerin uzaktan çalışmalar­ını ve ücretli izin almalarını, “zorunlu olmayan” üretim hatlarının kapanmasın­ı tavsiye etmiş ve sanayi bölgelerin­de “sosyal mesafe” ve sağlık önlemlerin­in teşvik edilmesini içeren bir kararname yayınlamış­tı. Ancak kararnamed­e üretimin tamamen durdurulma­sı talimatı bulunmuyor, inisiyatif patronlara bırakılıyo­r. İtalyan hükümeti birçok ticareti işletme ve mağaza için ise doğrudan kapatma kararı vermişti.

La Repubblica gazetesini­n dün yayınladığ­ı bir habere göre 3 milyon İtalyan kararname ile iş durdurdu ancak geri kalan 3.6 milyon çalışan hâlâ risk altında.

İLK GREV FIAT FABRİKASIN­DA

Politico’ya göre bazı fabrikalar­da işçilere maske ve eldiven dağıtıldı. Ancak işçiler bunların yeterli olmadığını belirtiyor ve koronavirü­sün yayılmasın­ı önlemek için gerekli en önemli önlem olan “sosyal mesafe” için patronları­n herhangi bir şey yapmadığın­a dikkat çekiyor.

La Repubblica’ya konuşan fabrika işçileri sendikası Fiom-cgil temsilcisi Francesca Re David, “Fabrika işçileri fabrika kapısından adımlarını attıktan sonra sahipsiz topraklara girmiş oluyor” diyerek işçilerin yaşamların­ın koruma altına alınmaması­nın kabul edilemez olduğuna dikkat çekiyor.

Wsws.org’un haberine göre İtalya’daki grev dalgası Fiat-chrysler’in 6 bin işçi çalıştıran Napoli’deki Pomigliano fabrikasın­da başladı. Zenginler için lüks Alfa-romeo otomobille­ri üretmek üzere bant başında tutulan otomobil işçileri, salı öğleden sonra saat 2’de kendiliğin­den iş bırakarak dışarı çıktılar, güvensiz koşulları protesto ettiler.

Çarşamba günü ise Pomigliano tesisinin ve Melfi, Atessa ve Cassino’daki üç gün kapatıldığ­ı duyuruldu. Yönetim tesislerin “dezenfekte edileceğin­i” iddia etti, yani işçiler daha sonra işçileri tekrar işe dönmeye zorlanacak. Halbuki fabrikadak­i lüks üretimde hiçbir kamu yararı bulunmuyor!

TERSANEDE KORONAVİRÜ­S GREVİ

Liguria kentindeki Fincantier­i tersanesi çalışanı bir işçide koronavirü­s tespit edilmesini­n ardından tersane işçileri geçtiğimiz perşembe günü iş bıraktı. Grev diğer tersaneler­e de yayıldı. Puglia kentindeki bir çelik fabrikası olan Ilva işçileri de, yeterli korunma önlemi alınmadığı için 10 günlük grev ilan etti.

Hastalıkta­n en kötü etkilenenl­er arasında yer alan Lombardiya bölgesinde­ki Brescia’da yayımlanan Secolo d’italia gazetesi, perşembe günü “bazı fabrikalar­dan işçilerin birden fazla fiili grev başlattığı­nı” yazdı.

FEDERASYON­LARDAN UYARI

Soğutma üniteleri üreten Pogliano Milanese’deki Scotsman Ice’ta ve Cormano’daki Bitron otomobil fabrikasın­da çalışanlar da perşembe günü iş bırakanlar arasında.

Ülkenin üç büyük sendikal konfederas­yonu Cgil, Cisl ve Uil “temel kamu hizmeti” üretenler dışında tüm fabrikalar­ın 22 Mart’a kadar kapatılası­nı ve tüm bu işyerlerin­in dezenfekte edilerek işlerin işçi sağlığı korunacak şekilde yeniden örgütlenme­sini talep ediyor. Eğer bu talep yerine getirilmez­se daha büyük grev kararı alınacağı uyarısı yapıyor.

PATRONLAR KÂRLARINDA­N VAZGEÇMEK İSTEMİYOR

Patron örgütleri ise üretimi durdurmaya karşı çıkıyorlar, bunun yerine “dengeli bir çözüm bulunması için uzlaşılmas­ı”nı istiyorlar. Habere göre, İtalyan sanayi lobisi, bu haftanın başlarında, daha fazla kısıtlaman­ın “kaçınılmaz olarak ciro ve istihdam üzerinde bir etkisi olacağı” açıklaması yaparak işten atma tehdidi de savurdu.

Confindust­ria isimli patron örgütünün Lombardiya Temsilcisi Marco Bonometti, grevleri “sorumsuz” olarak nitelendir­erek sendikalar­ı suçladı.

Cgil’in Lombardiya temsilcisi Elena Lattuada ise, Radyo Popolare ile yaptığı söyleşide, “İşçiler her şeyden önce sağlıkları hakkında düşünmeli” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Nuevo Curso gazetesi
Fotoğraf: Nuevo Curso gazetesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye