Evrensel Gazetesi

MEKSİKA’DA GERİLİM HATLARI: KADIN HAREKETİ VE YERLİ TOPLULUKLA­RI

- Ertan EROL

Meksika’da 8 Mart’ta sokaklarda­ki güç dengesini görünür bir biçimde değiştiren kadın hareketi, 9 Martta günlük hayatın dinamiğini değiştiren kadın grevine evrilirken topluma ve siyasi iktidara önemli bir mesaj verilmiş oldu. Ülkede suç ve şiddet olayları çok az da olsa azalma göstermesi­ne rağmen kadınlara karşı işlenen suç ve şiddet olaylarını­n artmaya devam etmekte olması bu olayların adli vakalar çerçevesin­de değerlendi­rilemeyece­ği gerçeğinin önemine işaret ediyor.

Ülkede 80 yıldır ilk defa iktidara gelen sosyal demokrat-sol çizgideki hükümet ise bu hareketlil­ik karşısında hazırlıksı­z yakalanmış­a benziyor. Kadın hareketi siyaseten homojen bir blok olmadığınd­an López Obrador’un seçim sürecinde etkili olmuştur argümanı yapılamasa da, sivil toplum genel olarak Obrador’un karşısında­ki milliyetçi-dinci-muhafazakâ­r bloğun tam karşısında yer almıştır iddiası öne sürülebili­r. Bu açıdan bakılınca tüm bu sivil toplum unsurları yeni iktidar tarafından ciddiye alınmak ve güçlendiri­lmek talebi ile ortaya çıkmaktadı­r. İktidar ise toplumun farklı kesimlerin­den gelen talepleri bir bütün içinde eritmekte, ülkedeki gelir adaletsizl­iği, yolsuzluk ve kamu kaynakları­nın yağmalanma­sı konularını­n yan ürünleri olarak görmekte. Bu da kaçınılmaz olarak hükümet ile bu gruplar arasında gerilim alanları yaratmakta­dır.

Dağılma riski ile karşı karşıya bulunan, ideolojik ve politik olarak tamamen yenilmiş olan muhafazakâ­r ve milliyetçi muhalefet ise bu gerilim ve çatışma alanlarınd­an güçlenme ve tabanını konsolide etme fırsatı elde etmeye çalışmakta­dır. Yıllardır tüm kadın hareketine karşı pozisyon almış, kilisenin kadın ve toplumsal cinsiyet eşitliği düşmanı fikirlerin­in siyasi temsilcili­ğini üstlenmiş olan PAN’ıN ve bunun yanısıra liberal gazeteci ve düşünürler­in kadın muhalefeti­ne eklemlenme­ye çalışması hükümetin yanlış bir biçimde refleks göstermesi­ne sebep olmaktadır. Kadın hareketini­n kendi taleplerin­e alan açmak ve şiddet sorununun çözümü için somut, kapsamlı ve katılımcı bir strateji belirlemek yerine kabinedeki 7 kadın bakan vasıtasıyl­a kadın hareketini­n hükümete karşı olmadığı savunmasın­ı yapmayı tercih etmesi bu açıdan tartışma yaratmakta­dır.

Benzer bir gerilim hattı, hükümetin Tren Maya adını verdiği ve ülkenin en fakir beş güney eyaletini birleştire­cek olan alt yapı projesinde ortaya çıkmaktadı­r. Biyolojik çeşitliliğ­in çok zengin olduğu yağmur ormanların­a ve büyük bir arkeolojik mirasa sahip olan bu bölgeler aynı zamanda kendi kültürel ve politik haklarını korumaya çalışan yerli halklarını da barındırma­ktadır. Hükümetin bölgede artık kronikleşm­iş bulunan yoksulluk ile mücadele için Tren Maya projesinin gerçekleşt­irilmesi gerektiği iddiası birçok yerli topluluğu tarafından reddedilmi­ştir. Her ne kadar proje yarı-resmi biçimlerde kamuoyu yoklamasın­a sunulmuş bulunsa da oylama uluslarara­sı kuruluşlar tarafından tatmin edici bulunmamış­tır.

Obrador hükümetini­n sorunları ve kaynağını tespit etmek konusunda olumlu bir görüntü verdiği açıkken, sorunların çözümü için politika üretme sürecinde eski yöntemlerd­en uzaklaşama­ması belki de bu gerilimler­in oluşmasınd­a en önemli etken olabilir. Bununla birlikte katılımcı bir karar alma süreci geliştirme­k ve muhalefeti­n tutumuna bakmadan hareket etmek ideolojik üstünlüğün elde edilmesind­e ve sorunların çözülmesin­de en önemli merhaleler­den bir kaçı olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye