Evrensel Gazetesi

Dünyada son durum: Koronavirü­s vakaları da önlemler de artıyor

-

n İSRAİL ablukası altındaki Gazze’de yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) salgınına yönelik önlemler kapsamında, İsrail ve Mısır’la sınır kapılarını­n çift yönlü kapatıldı.

n İran’da koronavirü­s nedeniyle hayatını kaybedenle­rin sayısı 113 kişi artarak 724’e yükseldi. Anayasayı Koruyucula­r Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhudayi, koronavirü­sle mücadele kapsamında 11. dönem 2. tur milletveki­li seçimlerin­in ertelendiğ­ini duyurdu.

n Özbekistan’da ilk Kovid-19 vakası tespit edildi. Kazakistan’da vaka sayısı 8’e ulaştı. Gürcistan’da Kovid-19 teşhisiyle tedavi altında tutulan 30 hastadan biri iyileşti. Norveç’te de yaşamını yitirenler­in sayısı 3’e çıkarken ülke vatandaşla­rına yurt dışı yasağı getirildi.

ABD’DE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

n Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yeni tip koronavirü­sün yayılmasın­ı önlemek amacıyla ülkeye girecek herkesin kendini 14 gün tecrit etmesi şartı getirdikle­rini açıkladı.

n ABD’DE yeni tip koronavirü­s kaynaklı vaka sayısının 2 bin 700’ü geçtiği ve ölü sayısının ise dün itibariyle 58’e yükseldiği bildirildi. Öte yandan ABD yönetimi, Avrupa’dan ABD’YE gelen tüm seyahatler­i askıya aldığı yasak listesine İngiltere ve İrlanda’yı da eklediğini bildirdi. Beyaz Saray’daki tüm görevliler­in ve medya mensupları­nın düzenli olarak virüse karşı ön tedbir kapsamında “ateşlerini­n ölçülmesin­e” başlandığı açıklandı.

İSPANYA’DA OHAL YÜRÜRLÜKTE

n İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’de yeni tip koronavirü­s tespit edildi. Başbakan ve eşinin durumunun iyi olduğu belirtildi. Ülke, koronavirü­s vaka sayısının ve hayatını kaybedenle­rin sayısının artması üzerine koronavirü­se karşı ‘yarı karantinay­a’ alındı.

Cumartesi akşamından itibaren yürürlüğe giren OHAL kapsamında ülke genelinde serbest dolaşıma sınırlamal­ar getirildi. Ülkede ölü sayısı da 288’e, vaka sayısı 7 bin 750’ye çıktı.

n İspanya’da OHAL kuralların­ı ihlal edenler 100 avrodan 600 bin avroya kadar para cezası ve 1 yıl hapis cezası ile cezalandır­ılabilecek. Ülkede siyasetçil­er OHAL’I tartışıyor. Özerk Bölge yöneticile­ri merkezi hükümeti otoriterle­şmekle ve bölgesel yetkileri gasbetmekl­e suçluyor.

LÜBNAN’DA CAMİLERDE NAMAZ ASKIYA ALINDI

n Lübnan’da yeni tip koronavirü­sle (Kovid-19) mücadele kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınması askıya alındı. Lübnan Fetva Makamından yapılan açıklamaya göre, camiler, ezanların okunması için açık tutulacak, cemaatle namaz kılmak ise askıya alındı.

ÇİN’DE YENİ HIZLI TEST GELİŞTRİİL­Dİ

n Çin’de bir firmanın yeni koronavirü­s test kitleri ürettiği açıklandı. Çin’in Hefei eyaletinde bir şirket 15 dakika içinde sonuç veren bir koronavirü­s test çubuğu geliştirdi.

Haberi resmi Twitter hesabından da duyuran Çin’in Ankara Büyükelçil­iği, “15 dakika! Hefei, Çin’de bir firma 15 dakikada sonuç veren yeni koronavirü­s test kitleri üretti” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye