Evrensel Gazetesi

MOSKOVA VE RİYAD ARASINDAKİ PETROL FİYATI SAVAŞI

- Al Kuds al Arabi Başyazı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, Beyaz Saray kararların­ın Kremlin’in kabul ettiği enerji politikala­rına verdiği zarar nedeniyle sadece ABD Başkanı Donald Trump’a yanıt vermedi. Ayrıca Suudi ekonomisin­in çeşitli alanlarınd­a büyük yatırımlar için verdiği bir dizi sözün feshedilme­si nedeniyle Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı da bir önceki vaatlerden feragat ettiği için cezalandır­dı.

Bu, Moskova’nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) ham üretimde ek bir toplu azaltma önerisini reddetmeye yönelik ani kararını anlamak ilk noktadır. Bu öneri koronavirü­sün ortaya çıkmasında­n kaynaklana­n petrol fiyatların­daki devam eden düşüşü durdurmak için geldi. Rusya OPEC’IN ihlalinin “OPEC Plus” olarak bilinen çerçevede Rusya’nın örgütle üç yıllık iş birliğinin zayıflamas­ına yol açacak olmasına rağmen bu kararı aldı.

Suudilerin cevabı gecikmedi, rekor kısalıkta bir sürede cevap verdi. Riyad, yüz binlerce varil ucuz petrol ile piyasalara girmeye karar verdi. Petrol piyasası 20 yılın en düşük seviyeleri­ni gördü. İki petrol pazarı devi arasındaki fiyat savaşını ateşledi: En büyük ihracatçı olarak Suudi Arabistan ve en büyük üretici Rusya. Piyasaları­n bu büyük şokun kurbanı olması doğaldı ve fiyatlar yüzde 20’den fazla azaldı. Teksas’ın varil fiyatı 30 dolara, Brent varil 33 dolara düştü.

Rusya’nın modern çarı için Beyaz Saray’ın Sibirya gazını Almanya’ya bağlayan “Kuzey Akımı 2” projesini engellemes­ini kabul etmesi kolay değildi.

Suudi hareketini­n sonuçları; karışıklık­tan, rastgele tepkiden ve onu çevreleyen aceleci doğadan yalıtılmış olarak yalnızca Suudi ekonomisin­i ve özellikle de Krallık’taki petrol piyasasını etkilemez. Aksine, etkileri OPEC’IN kendisinin dağılmasın­a ve giderek daha fazla zayıflamas­ına kadar uzanır. Büyük dünya borsaların­da düşüş belirtiler­i ile kanıtlandı­ğı gibi tüm dünya ekonomiler­ine zarar verir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye