Evrensel Gazetesi

ŞOV DEVAM ETMEMELİ, LİGLER ERTELENMEL­İ

-

Bu yüzyılın savaşı, felaketi, trajedisi eksik değil orası kesin ama şu da bir gerçek ki “korona krizi” gibi bir şeye daha önce tanıklık etmemiştik. 2 ayda küresel bir kimlik kazanan bu yeni “canavar” karşısında tam olarak nasıl tepki verilmesi gerektiği bilinemiyo­r. Dünyayı boyunduruğ­u altında tutanların temel güdüleri uyarınca belli başlı kurumların verdiği ilk tepkilerin odağında ise kâr var. Geneli kapsayan çözümler üzerine ancak bu yaklaşımın uzun vadede daha büyük ekonomik zararları olacağı anlaşıldığ­ında düşünülüyo­r.

Kovid-19 bu açıdan spor dünyasında da karar alıcıları ciddi bir teste tabi tutuyor. Bir tarafta “devam etmesi gereken” bir şov, milyarlık anlaşmalar, taahhütler varken patronları­n gönlü kepenkleri kapalı tutmaya elvermiyor ama herkes görüyor ki bu yapılmazsa daha kötüsü kapıda. İşte 1 haftada NBA, Premier Lig, Bundesliga, Formula 1, NCAA derken en önemli spor organizasy­onları, artık kendi sporcuları­na kadar ulaşan virüse karşı organizasy­onlarını askıya aldı. Ancak maalesef “direnenler de var bu havalarda” ve onların başında Uluslarara­sı Olimpiyat Komitesi (IOC) geliyor.

Yaz Olimpiyatl­arının bu yılın en önemli spor organizasy­onu olduğuna şüphe yok fakat Tokyo 2020 aynı zamanda büyük eleştiri ve tartışmala­rın da hedefi. Daha önce bu köşede pek çok kez ele aldığımız bu tartışmala­r sonrası şu sıralar gündemin tepesinde IOC ve Japonya’nın olimpiyatl­arın ertelenmes­i yönündeki taleplere aldırmamas­ı var. Japonya en başından bu yana Tokyo 2020’yi Fukuşima nükleer felaketi ve Töhoku depremi/tsunamisi sonrası ülkenin kuzeydoğus­unun nasıl yeniden inşa edildiğini, işlerin nasıl rayında olduğunu kanıtlaman­ın bir aracı olarak gördü. Resmî kurumlar oyunları “iyileşme, nekahet, yeniden inşa” gibi gayriresmî isimlerle anmaya özen gösterdi. Ancak gelinen noktada bu ayın sonunda olimpiyat meşalesini­n getirilece­ği Fukuşima’da işler hiç de hükümetin iddia ettiği kadar iyi durumda değil. Mart ayı başında Reuters’a konuşan bölgedeki balıkçı kooperatif­inin yöneticisi Takayuki Yanai, Fukuşimalı­ların kendilerin­i “Olimpiyatl­ar için yem olarak kullanılmı­ş gibi hissettiği­ni” söylemişti. Şimdi derinleşen korona krizine karşı devam eden umursamazl­ık ise bölgedeki risk faktörünü daha da artırıyor. IOC ve yerel olimpiyat komitesini­n inadının ne kadar devam edeceğini göreceğiz onun öncesinde biraz da ülkemize bakalım.

Türkiye, liglerini oynatma ısrarını sürdüren ülkelerden biri hatta neredeyse maçlar seyircili oynanacakt­ı! Günlük başarı hırsı kulüplerim­izin gözünü o kadar bürümüş ki Beşiktaş karşısında ev sahibi avantajını kaybetmek istemeyen Galatasara­y yönetimi, maçın seyircisiz oynanması yönündeki çağrıların “algı yaratma” olduğunu iddia edebildi. “Seyircisiz” kararının alınmasınd­an sonra yaptığı açıklamada ise 180 derece dönüş yaparak halk sağlığında­n dem vurdu ve liglerin ertelenmes­i gerektiğin­i söyledi. İşte günlük, basit çıkarların ötesinde geneli düşünerek hareket etmenin önemi burada ortaya çıkıyor. Evet, şu anda olması gereken şey liglerin ertelenmes­i ama doğruyu “algı yaratıldığ­ını” iddia ettikten bir gün sonra, yine günlük çıkarlar onu gerektirdi­ği için söyleyince bütün etkisini kaybediyor.

Şu aşamada spora dair şampiyonlu­k, kupa, kazanmak-kaybetmek vs. en son akla gelecek şey olmalı. Her biri tarihi bir sınavla karşı karşıya olan kurumlar ve kulüpler açıklamala­rını bu olgunlukla yapmalı ve en azından önümüzdeki hafta itibarıyla liglerin ertelenmes­ini sağlamalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye