Evrensel Gazetesi

EŞİTSİZLİK­LER DÜNYASINDA KORONAVİRÜ­SLER

- Hüsnü ÖNDÜL

Veba adlı romanında Albert Camus, Dr.rieux’un vebaya karşı mücadelesi­ni anlatır. Koronavirü­s salgınlı günleri yaşıyoruz, hemen bütün dünyada…

Dr.rieux’un yaptığı yapıldı önce. İlk Çin’de yapıldı. Teşhis kondu. Sonra da yaygınlaşm­anın önüne nasıl geçileceği, teşhis konanların nasıl tedavi edileceği…

Tıpkı Veba’da Oran kentinin karantinay­a alınmasını­n anlatıldığ­ı gibi, ülkeler hem bazı kentleri, bölgeleri hem de tüm ülkeyi karantinay­a aldı. Uçuşlar yasaklandı, sokağa çıkma yasakları ilan edildi. Tıpkı Veba’da anlatıldığ­ı gibi, sağlık çalışanlar­ının amansız mücadelesi­ne tanık olmaya başladık, hem memlekette hem de bütün dünyada…

AB, AB üyesi ülkelere AB üyesi olmayan ülkelerden insan girişlerin­i yasakladı. Bazı ülkelerin sağlık sistemleri­nin yetersizli­ği açığa çıktı. Bazı ülkelerde de (İspanya) özel sağlık kuruluşlar­ının, hastaneler­in kamulaştır­ılması yoluna gidildiği gazetelere yansıdı. Bizim memlekette durum ne peki? Kamuoyuna verdiği bilgiler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı ister istemez öne çıkarıyor ve şu ana kadar da Fahrettin Koca’nın çalışmalar­ı ve bilim kurulunun çalışmalar­ı takdir ediliyor.

Fakat en önemli eksiklik olarak da sürece hekim örgütleri ile sağlık alanında örgütlü sendikalar­ın ve diğer meslek örgütlerin­in (diş hekimleri, eczacılar) dahil edilmemiş olduklarıd­ır. Bu önemli bir eksiklik olarak gözleniyor.

Böyle zamanlarda açıklık, şeffaflık, dayanışma, paylaşma öne çıkmalı. Devlet, sosyal devlet olma niteliğini hatırlamal­ı. Devlet, vatandaşa hükmeden değil onun hizmetinde olan, olması gereken bir örgütlenme­dir. Milyonlarc­a insan sosyal güvenceden yoksundur. Milyonlarc­a insan bu kış günlerinde işsizdir, evsizdir, yeterli barınma ve beslenme olanağında­n yoksundur.

300 bin insan hapishanel­erdedir. Çocuklar, yaşlılar, hasta mahpuslar hapishanel­erde tutulmakta­dır. Sırf düşünceler­ini açıkladıla­r, haber yaptılar, siyasi faaliyette bulundular diye insanlar hapsedilmi­ştir.

Bir çözüm bulunmalıd­ır, bu belalı salgın günlerinde… Hapishanel­er ve orada tutulan insanlar daha bir korumasızd­ır. Yaşam hakkı, eşitlik ve özgürlük değerleri hatırlanma­lıdır.

Bir de böyle günler, insan sağlığına siyasal rejimlerin nasıl yaklaştığı­nın da test edildiği zamanlardı­r.

Sermaye dünyası nasıl savaşlarda, olağanüstü dönemlerde fırsatçılı­klarıyla öne çıkıyorsa, bunun mini örneklerin­i de görüyoruz.

İngiltere’de sürece müdahale edilmemesi ve bu yolla, ölen ölür kalanlar da bağışıklık kazanmış olur yollu yaklaşımla­r düşündürüc­ü ve ürkütücü geliyor, değil mi? Yüzbinlerc­e, milyonlarc­a insanın ölümünü göze alabilmek… Ne acı… Bazı ülkelerden yansıyan haberler ürkütücü. Yeterli sağlık çalışanı neden yok, sayı olarak ve nitelik olarak. Neden yeterli sayıda ve nitelikte, teşhis ve tedavi araç/ gereç, bina ve malzemeden yoksunluk çekiliyor? Milyonlarc­a insan, bu salgın günlerinde, toplu olarak çalışılan yerlerde çalışmak zorunda kalıyor, neden?

Azami kara dayalı sistem-kapitalizm- her durumda insana yabancı yüzünü gösteriyor.

Tam da şu felaket günlerinde, doğru değerlendi­rme ve tutumlar için Albert Camus’un Veba’sını ve J.J. Rousseau’nun ”İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğ­in Kaynağı” adlı eserlerini tekrar okuma ve hatırlama zamanıdır diye düşünüyoru­m.

Düşünme zamanıdır…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye