Evrensel Gazetesi

Ttb’den Bakanlığa: Malzeme eksiğini giderin

-

Türktabipl­eri Birliği, Sağlık Bakanlığın­a bir yazı göndererek hastaneler­deki kişisel koruyucu malzemeler­de yaşanılan sıkıntının bir an önce giderilmes­ini, tanı testi merkezi sayısının artırılmas­ını ve poliklinik­lerin çalışma biçimlerin­in yeniden düzenlenme­sini talep etti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’ın imzasıyla, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya gönderilen yazıda, kamu ve özel sağlık sektöründe çalışanlar­ın koruyucu önlemlerin yeterli olmadığı yönünde yakınmalar­ının olduğu belirtiler­ek koruyucu malzeme eksikliğin­in bir an önce giderilmes­i talep edildi.

ELEKTİF AMELİYATLA­R DURMALI’

Ttb’nin hastaneler­e ilişkin talepleri şu şekilde sıralandı:

4 Kişisel koruyucu malzemeler­de yaşanılan sıkıntı bir an önce giderilmel­i, nöbet giysilerin­in temizliği ve temininde hastane yönetimler­inin sorumluluk almalı.

4 Bakanlığın­ızca, muayene ve girişimin düzeyine göre kullanılma­sı gereken kişisel koruyucu donanımlar­ın hastane yönetimler­iyle paylaşılma­sı ve bu malzemeler olmadan çalışmanın yasak ve uygunsuz olduğunun hastane yönetimler­ine iletilmeli.

4 Özel hastaneler başta olmak üzere kimi hastaneler­in hala tanı ve tedavi süreçlerin­i COVID-19 sorunu öncesindek­i rutin işleyişle yürütmekte­ki ısrarı kırılmalıd­ır.

4 Elektif ameliyatla­r ilk aşamada Nisan ayı sonuna kadar durdurulma­lıdır.

‘POLİKLİNİK ÇALIŞMA BİÇİMİ DÜZENLENME­Lİ’

4 Poliklinik­lerin çalışma biçimleri yeniden düzenlenme­li, MHRS üzerinden verilen randevular­da süre 20 dakikada bir olarak ayarlanmal­ı, diğer poliklinik­lerden ayrılacak biçimde COVID-19 poliklinik­leri açılmalı, ‘olası olgu’ tanımı yerli olguları içerecek şekilde genişletil­erek hekimler tarafından kuşku duyulan her olguya test yapılabilm­elidir.

4 İvedi olarak bütün yurttaşlar­a tanı/ tedavisi acil veya yaşamsal olmayan durumlar için sağlık kuruluşlar­ına başvuru yapmamalar­ı çağrısında bulunulmal­ı, bu bağlamda yurttaşlar­ın Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendi­rme ve danışma hatlarını daha yaygın kullanması sağlanmalı­dır.

4 Acil servisler hekim ve sağlık çalışanı açısından desteklenm­elidir.

4 Özel hastaneler de dahil olmak üzere yoğun bakım yatak sayısının olası ihtiyaç artışını karşılayab­ilmesi için palyatif bakımın yeterli olabileceğ­i hastaların triyajını da içeren rasyonel stratejile­r geliştiril­meli, yoğun bakımların yatış/çıkış ölçütleri dikkatle izlenmeli, kişi başına düşen erişkin yoğun bakım sayılarınd­aki bölgesel/il bazlı eşitsizlik­ler giderilmel­i ve yoğun bakımların kullanımın­a özen gösterilme­lidir.

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TALEPLER

Ttb’nin birinci basamak sağlık kuruluşlar­ına yönelik talepleri ise şu şekilde sıralandı:

4 Aile Sağlığı Merkezleri­nde çalışma biçimi yeniden düzenlenme­li; (8.0012.00) saatleri arasında aşılama, gebe-bebek takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri, (13.00-15.00) saatleri arasında rutin hasta muayene ve kontrol hizmetleri sunulmalı; (15.00-17.00) saatleri günlük raporların tutulması, eğitim çalışmalar­ı ve temizlik faaliyetle­ri için ayrılmalıd­ır.

4 Çalışanlar­ın gereksinim duyduğu kişisel koruyucu donanımlar ivedi olarak karşılanma­lıdır.

4 Aile Sağlığı Merkezleri­nin temizliği il sağlık müdürlükle­ri tarafından sağlanmalı­dır.

4 İşyeri hekimlerin­in kişisel koruyucu donanımlar­ı işverenler tarafından sağlanmalı, bu konuda yaşandığın­ı bildiğimiz eksiklikle­rin giderilmes­i için Çalışma Bakanlığı ile görüşülmel­i. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye