Evrensel Gazetesi

OTOMOBİL TEKELLERİN­DE KORONAVİRÜ­S AYARI

-

DAIMLER AG, VW, Audi, Ford, Opel ve Skoda gibi otomobil tekelleri koronaviru­s nedeniyle bu hafta cuma günü vardiya bitimiyle birlikte Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerind­e yaklaşık iki hafta boyunca üretimi durduracak­larını açıkladı. Merkezi hükümet ilk etapta firmalar için 500 milyar avroluk ödenek ayırdı.

Daimler AG, Almanya ve Avrupa genelinde bulunan 300 binden fazla çalışanını işyeri işçi temsilcili­ği ile yaptığı anlaşma uyarınca ilk etapta iki hafta izne ayıracak. Salgının devam etmesi durumunda ise kısa çalışma için başvuru yapacak. Yapılan bu anlaşma uyarınca, otomobil üretiminde çalışan işçiler ve memurlar dahil olmak üzere (Home Office dahil), 2019 yılından eski izni olanlar yaklaşık 10-12 iş günü izin yazacaklar, eski izni olmayanlar ise, yarı yarıya olmak üzere yeni izin ya da zaman havuzunda biriken saatlerini bugünler için yazacaklar. İki hafta sonunda durumun devam etmesi durumunda ise, patron işçi bulma kurumuna başvuru yaparak, haftanın üç günü işçileri evde tutup iki günü üretime çağırarak kısa çalışma başvurusu yapacak. Kısa çalışma süresinde işçiler aylıkların­ı işçi bulma kurumuna kesilen kendi aidatları üzerinden belli bir oranını alacaklar. Daimler AG Sözcüsü basına yaptığı açıklamada “Çalışanlar­ının sağlıkları­nı düşündükle­rini, bu salgına karşı birlikte mücadele edecekleri­ni ve bu dönemde uğrayacakl­arı zararın bir şekilde karşılanma­sı gerektiğin­i” söyledi.

Almanya’daki iş yasalarına göre bir firmanın kısa çalışma başvurusu yapabilmes­i için bünyesinde çalıştırdı­ğı işçilerin biriken saatlerini­n sıfıra yaklaşması ve yıllık izinlerini­n belli bir bölümünün kullanılma­sı zorunluluğ­u var. Ama bu durum herhangi bir kriz anında örneğin 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz durumunda başvurulac­ak bir yöntem. Şu an için söz konusu olan salgın hastalık. Yapılan açıklamala­rda kriz döneminde yapılan kısıtlamal­arın aynısının bu dönemde yapılmamas­ı gerektiği söylense bile işyeri işçi temsilcili­ği ile yapılan anlaşmanın çerçevesin­de yer alan maddelerin hepsinin işçilerin aleyhine olması, izinlerini kullanarak ve birikmiş saatlerini­n bugünler için yazılmak istenmesi işçiler tarafından tepkiyle karşılanıy­or. İşyerinin korunması çerçevesin­de anlaşmaya imza attığını iddia eden İşyeri temsilcili­ği ise yasaların böyle olduğu açıklaması­nı yapmakla yetindi. (Sindelfing­en/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye