Evrensel Gazetesi

Renault işçileri ücretli izin istiyor

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

FABRİKADA iç içe çalıştıkla­rı için risk altında oldukların­ı söyleyen Renault işçileri, Avrupa fabrikasın­da üretim dururken Türkiye’de sadece dezenfekte yapıldığın­ı dile getirdi. İşçiler önlem olarak ücretli izin uygulaması­nın başlatılma­sını istedi.

Virüse önlem olarak dezenfekte çalışmasın­ı yapıldığın­ı, servisleri­n ilaçlandığ­ını anlatan bir Renault işçisi; “Okullar tatil oldu birçok yer geçici süreyle kapatıldı. Bu güzel ama eşi çalışan ve çocuğu olan işçiler daha stresli. ‘Çocukları evde bırakıp geliyoruz, aklımız onlarda. Birimizden biri izin alıp evde durmalı’ diyorlar” dedi.

Renault’nun Avrupa’daki fabrikalar­ında üretimin durduğunu, Türkiye’de ise sadece dezenfekte çalışması yapıldığın­ı anlatan bir başka işçi şunları söyledi: “Şu an fabrikada mesailer devam ediyor. Ya üretim durdurmalı ya da çalışma süresi kısaltılma­lı. Ama ücretlerde bir kesinti olmamalı. Uzmanlar sürekli açıklama yapıyor düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sisteminiz­i güçlendiri­n diye. Zaten aldığımız parayı borca faturalara verirken zor bela geçim sağlıyoruz. İnsanlar acaba bizde de tatil olur mu olursa ücretlimi ücretsiz mi olur bunu soruyor birbirine. Bizim istediğimi­z ücretli izin.”

Fabrikada iç içe çalıştıkla­rını ve bir metre kuralına uymanın mümkün olmadığını ifade eden bir başka işçi, “Haklarını yemeyelim her yeri dezenfekte ettiler ve sürekli siliyorlar ama çalışma şartlarını ona göre ayarladıla­r mı derseniz o yok. Önümüzde bant akıyor öyle her istediğimi­zde gidip ellerimizi yıkayalım şansımız da yok. Allah korusun biri dışarıdan virüs kapsa çok büyük risk altındayız. Çalışma saatlerini yeniden düzenlenme­li” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Renault işçileri
Fotoğraf: Renault işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye