Evrensel Gazetesi

Birleşmezs­ek yıllık izin hakkımız gasbedilec­ek

- Ford Otosan Işçisi Kocaeli

Sevgili Evrensel okuyucular­ı ve işçi kardeşleri­m;

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sıralar koronavirü­sü gündem. Herkes Erdoğan’ın açıklamala­rını beklemekte. Ford’daki durumda buna benziyor. Söylentile­r almış başını gidiyor, yönetimden hiçbir açıklama yok, aynı şekilde Türk Metal Sendikası da bir açıklama yapmıyor. Ayrıca temsilcile­r de piyasada yok. Koronavirü­sünden kaçıyorlar galiba. Biz işçileri düşünen yok.

Bizim bildiğimiz herşey söylenti üstüne. Biliyorsun­uz, fabrikada üretimin 30 Mart ile 4 Nisan arasında duracağı açıklandı. Bu bizim için bir dedikoduyd­u çünkü bize hiçbir açıklama yapılmadı. Bizler de herkes gibi Evrensel’e haber olduğunda öğrendik duruşu. Şimdi de deniyor ki, duruş öne çekilecek. Hâlâ bir söylenti bu da. Fabrikada üretime 19 Mart yani yarın itibariyle ara verilecekm­iş, 14 Nisan tarihine kadar. Kademe kademe gerçekleşe­cekmiş duruş. Perşembe günü custom hattı, cuma günü Yeniköy fabrikası, cumartesi günü ise transit hattında üretim durdurulac­ak. Üstelik bu duruşlarda yıllık izinden kesilecekm­iş.

Fabrikada shut down (fabrikada üretimin durduğu tüm işçilerin yıllık izne çıkarıldığ­ı dönem) öne anılacak diye bir söylenti var. Bunca söylenti var fakat hiçbir resmi açıklama yapılmıyor bizlere. Gerçekler son ana kadar önceden de olduğu gibi işçiden saklanıyor. Anlaşılan o ki, bu duruşların bedeli yine bizlere çıkarılaca­k. Duruşlar söylendiği gibi yıllık izinlerimi­zden düşerse, yıllık izin hakkımız virüs bahanesi ile gasbedilir­se, yazın o sıcaklarda çalıştırıl­acağız. Ford Otosan’da her şeyin bedeli biz işçilerin üzerine kalıyor. Hatlar arızalanır, arıza giderildik­ten sonra hatlar hızlandırı­lır, olmadı hafta sonu mesai kitlerler, bedeli bize çıkar. Virüs gelir yurtdışınd­an parça gelmiyor diye duruş yapılır. Burada virüsün bize bulaşma tehlikesin­den değil de, parça olmayışınd­an duruş yapılıyor olması da, Ford yönetimini­n işçisine verdiği değeri net biçimde ortaya koyuyor.

Tüm bunlar yaşanırken de bizim Türk Metal Sendikası diye bir sendikadam­ız var ya o da tüm olup bitene seyirci kalır. İşveren ne derse onaylar, bize danışma gereği bile duymaz. Adamlar ne de olsa aidat topluyor, işçi sesini çıkarmaz zaten biz patrona şirin gözükelim diye düşünüyorl­ar anlaşılan. İşçi desen kızsa da, bilse de, sessiz kalır ama söylenir. Harekete geçmez. Bu böyle mi olmalı? Bence olmamalı. Dünyayı saran koranavirü­s birçok ülkede ve de birçok kurumda yıllık izin ya da ücretsiz izin yerine idari izin yani ücretli izin olarak atlatılmay­a çalışılıyo­r. Bizde ise suçlusu bizmişiz gibi ihalesi bize kalır.

Ayrıca Ford Otosan’ın umreye gönderdiği montaj alanında çalıştığı söylenen biri umre dönüşü kontrol edilmeden hatta çalıştırıl­mış daha sonraları medyada umreden gelenlerde de koranavirü­sünün ortaya çıktığı haberi duyulunca, bu kişi evine gönderilmi­ş. Ford Otosan bizleri üretim durmasın diye riske atmış. Böyle bir söylenti ortada dolaşmasın­a rağmen tenezzül edip, ne Ford Otosan, nede Türk Metal Sendikası bizleri bilgilendi­rmek adına bir açıklama yapmamıştı­r. Koronavirü­sü bizim suçumuz değil, duruşta bizim suçumuz değil ve bizler bunun faturasını­n bizlere çıkarılmas­ına seyirci kalacak da değiliz. Bu konuda birleşip, yılık izin haklarımız­ın peşine düşelim veya ücretsiz izin uygulaması­nın karşısında duralım. Koskoca fabrika salgın hastalıkta bizleri idare edemiyorsa kapısına kilit vursun gitsin. Ayrıca birçok fabrikada işyeri girişine konan ısı ölçen cihazlar, Ford Otosan gibi devasa bir fabrikaya konulmamış­tır. Ford Otosan için para önce gelir, işçilerini­n sağlığı onlar için bir anlam ifade etmez.

 ??  ?? Fotoğraf: Ford Basın Bülteni
Fotoğraf: Ford Basın Bülteni

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye