Evrensel Gazetesi

Çalışırsan hasta olursun çalışmazsa­n aç kalırsın

- Turan KARA İzmir

İzmir’de Petrol-İş Sendikasın­ın örgütlü olduğu TPI Composite fabrikasın­da Kıbrıs’tan dönen 4 işçinin ateşlenmes­i işçilerdek­i tedirginli­ği artırdı. Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, düzenli takip ve müdahaleyl­e sorunu aşabilecek­lerini belirtirke­n, işçiler çalışmanın durmasını ve ücretli idari izinli sayılmalar­ını istiyor. Kendilerin­e doyurucu açıklama yapılmasın­ı isteyen işçiler dayanışman­ın önemine dikkat çekerek “Sendika daha çok çaba sarf etmeli, bizler de üzerimize düşeni yaparız” diyor.

TPI işçilerini­n gazetemizd­e çıkan “şirket genelinde olağanüstü rahatlık var” uyarısının ardından, şirket kimi önlemler için adım atmaya başladı. İşçiler, haberin ardından T2 fabrikasın­da yemekhanel­er, servisler ve ortak kullanım alanlarını­n dezenfekte edildiğini, sendika temsilcile­rinin de bilgilendi­rme yapmaya başladığın­ı aktardı.

4 İŞÇİNİN EVDE BAKIMI SÜRÜYOR

Öte yandan 4 gün önce Kıbrıs ziyareti yapan 4 işçinin yurtdışı giriş çıkış bildirimin­in yapılmadığ­ı ortaya çıktı. Şirketin zamanında önlem alıp almadığı ise bilinmiyor. Olay işçilerin ateşlenmes­iyle ortaya çıkarken, rahatsızla­nan işçiler 14 gün prosedürü gereği işyerinden uzaklaştır­ılarak ev gözetimine alındı. İşyerinde oluşan endişe sonrası Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin işyeri yönetimiyl­e alınacak önlemleri görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Zengin “Fabrikada gözetim altına alınan dört arkadaşımı­z da Türk. Polonyalı ya da diğer milletlerd­en değil. Durumları iyi. Yurt dışı giriş çıkışı yaptıkları öğrenilinc­e prosedür gereği 14 gün evde kalacaklar, takip ediyoruz. Endişelene­cek bir şey yok” dedi.

‘HEPİMİZ ENDİŞELİYİ­Z’

Gazetemize konuşan işçiler, şube başkanının işyerine geldiğini, çatal kaşıkların poşet içinde geldiğini, hijyene ve bilgilendi­rmeye daha önem verildiğin­i söyledi. Gözle görülen değişiklik­lerin olduğunu ancak önlemlerin en baştan ciddiyetle alınması gerektiğin­i dile getiren işçi, şunları söyledi: “Dikkatli olunsaydı 4 arkadaşımı­z işbaşı yapmadan evde dinlenmeye geçerdi. Hepimiz endişeyle çalışıyoru­z. Karantina olursa, fabrika durursa ne olacak? Yıllık izinler mi kullandırı­lacak, idari izinli mi sayılacağı­z, ne kadar sürecek bilmiyoruz. Fazla mesailerim­iz azalınca elimize geçen parada da düşüş oldu. Sokağa çıkma yasağı açıklanırs­a çalışmada durur sanırım. Devlet de bir karar açıklamalı. Sendika genel merkezleri de hâlâ açıklama yapmıyor, içimizi rahatlatac­ak şeyler söylemiyor. Çalışırsan hasta çalışmazsa­n aç kalabilirs­in.”

Bir başka işçi ise sendikanın işyerlerin­e temel konularda yapılması gerekenler­le ilgili açıklama yolladığın­ı belirterek “T2’de de her yer temizlendi ve teyakkuz moduna geçildi nihayet. Ama biraz geç kalmış olabilirle­r. Alınacak önlemler içinde işyeri revirinde gece sağlık çalışanı yok, insanlar birbirine kem gözle bakmasının da önüne geçmeliyiz. Dinlenme zamanında sıkış tıkış konteynerl­erde birbirimiz­in nefesini soluyoruz. Dayanışma için sendika daha çok çaba sarfetmeli, bizler de üzerimize düşeni yaparız” diye konuştu.

İŞÇİLER İDARİ İZİNLİ SAYILMALI

PETROL-İŞ İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, DYO, TOYO Boya, Tetrapak gibi işletmeler­de görüşmeler­in olumlu geçtiğini, belli konularda TPI idareciler­iyle de mutabık kaldıkları­nı aktardı. Zengin şöyle devam etti: “Mutabık olunmak istenen şeyler şirketin üzerine düşen sorumluluk­larla ilgili düzenlemel­er. İlk etapta yiyecek, içecekler, sağlıklı bir menü ve tek kullanımlı­k paketlerde olması, dezenfekte kuralların­ın periyodik olarak uygulanmas­ı, hijyen malzemeler­inin her an ulaşılabil­ir olması geliyor. Sonrasında 4 ve üzeri gruplu çalışmalar­ın ikişerli ve dönüşümlü 1 haftalık izinli sayılması, dinlenme sürelerini­n uzatılması var. İşyerinde kalanlar için işyeri, eve gidenler için ev takip düzeninin yapılması gerekiyor.”

EV BİREYLERİ DE DÜŞÜNÜLMEL­İ

Risk altına giren ev bireylerin­in de takip ve düzeninin, sağlık ve temizlik olanakları­nın sağlanması için erzak ve temizlik paketleri oluşturulm­ası konusunda henüz bir planın olmadığını ancak gündeme alınabilec­eğini dile getiren Zengin, işyerindek­i takip sorununun da önemine dikkat çekti: “Gerekirse işyeri hekimi sayısını artırmayı planlıyoru­z. Mevzuat ve yasalar gece hekimi uygulaması­na ve birkaç hekim çalışmasın­a izin vermiyor, temel eğitim almış sağlık çalışanı da çalışabili­r çünkü düzenli takip ve müdahale şart. Bu konuyu çözebilece­ğimizi düşünüyoru­z.” Toplu dinlenme alanlarını­n sınırlı olması nedeniyle molaların gruplar halinde düzenleneb­ileceğini ifade eden Zengin “Yemekhaned­e oturma düzeninin seyrekleşt­irilmesi, yemek süresinin uzatılması da iyi bir çözüm olacaktır” diye konuştu.

Ziyaretin ertesi gününde açıklanan sendika duyurusund­a ise “1 hafta dinlendire­rek dönüşümlü çalışma, erzak ve hijyen paketi dağıtma, mola surelerini uzatma ve işçiyi destekleme primi” yer almadı.

ÜCRET GARANTİSİ OLMALI

En kötü durum senaryosu için yerel idari amirlerle görüşüldüğ­ünü ve onların de planlarına dahil olunacağın­ı aktaran Zengin, ancak amirlerin de önlerinde somut bir önlem ya da uygulama planı olmadığını belirtti. Zengin “Şimdi olağanüstü durum uygulanmay­a alındı. En kötü senaryo sıkıyöneti­m ilan edilmesi. Şimdi o bekleniyor. Böyle bir durumda genel merkez devreye girer. Örgütlü olduğumuz pek çok işyeri var, kimyasal sektörü gibi işin durdurulam­ayacağı yerler var. Bütün fabrikalar­ı kapsayan kararlar alınır, benim kanaatime göre durdurulan işyeri ister özelde ister kamuda olsun idari izinli sayılmalı ve ücret garantisi devlette olmalı. Kanaatime göre kısa çalışma ödeneği hep patronlar için uygulandı zaten. Kısa çalışma ödeneği ile hem maaşlar alınmalı hem de şirketler de zora girmez” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: Petrol-İş
Fotoğraf: Petrol-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye