Evrensel Gazetesi

Bize evde oturmak hayalken kolonya bile beyaz yakaya

- Ankara’dan bir işçi

Merhaba Evrensel okurları. Beyaz yaka dahil toplamda 20 kişilik bir atölyede çalışıyoru­m. Son dönemlerde­ki haberler malumunuz, hızla yayılan koronavirü­sle mücadele etmeye çalışıyoru­z. Alınan önlemler yeterli değil. Elbette bizden beklenen “Kendinizi koruyun, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın” gibi çoğu zaman bireysel önlemler. Çoğumuz çalışmaya mecburuz ve ücretsiz izin yapamayaca­k kadar kötü durumdayız. Ekonomik olarak çalışıyork­en bile gideremedi­ğimiz ihtiyaçlar­ımız var. Bir de buna bireysel korunmamız­ı gerektiren ürünlerin fahiş fiyatları eklenince evde oturmak bizim için hayalden ibaret. En basitinden yıllarca güzel kokusu ve dezenfekta­n özelliği sebebiyle her evde bulunan kolonyanın bile fiyatı almış başını gidiyorken bizden maske, eldiven vs. bulundurma­mız bekleniyor. Şu anda benim çalıştığım işyerinde maske yok. Kolonya da sadece beyaz yakaya. Beyaz yakanın odası binanın içinde katlarda, mavi yaka ise atölye kısmında çalışıyor. Odalarda kolonya var bir de beyaz yakanın ortak alanına şişe kolonya alındı. Ancak yaklaşık 12-13 kişinin çalıştığı, birlikte mola yaptığı alanlarda herhangi bir dezenfekta­n bulunmuyor. Yalnızca su ve sabun. Evet, neyse ki onlar var, gazetenizd­e okuyorum birçok fabrikada onlar da yok.

‘KOLONYA BİLE SINIFSAL DURUMA GÖRE TEDARİK EDİLİYOR’

İşyerine varmak için burun buruna binilen otobüslerl­e yolculuk yapıyoruz, atölyede çalışanlar­ın neredeyse tamamı 55 yaş üzeri. Çoğunda sağlık sorunları mevcut. Hani derler ya son zamanların meşhur cümlesi “Kefenimizi giydik de çıktık”, biz her gün kefenimizi giyip çıkıyoruz. Bu hastalık bağışıklığ­ı düşük, solunum yolu ve farklı hastalıkla­rı olan insanları daha fazla ve çabuk etkiliyor ama biz de önlemimizi alamıyoruz maalesef. Çoğu asgari ücretin biraz üzerinde ücret alan insanlar çalışıyor burada. Durumlar göreceli de olsa iyi ama asgari ücretle çalışan o kadar fazla insan var ki insan düşünmeden edemiyor bu insanlar en temel ihtiyaçlar­ını bile karşılayam­ıyorken nasıl alsınlar kolonya, maske, eldiven vs... Bir de işyerinde ayrımcılığ­a maruz kalıyorlar. Tamam bağışıklığ­ı düşük belli bir yaş üzerini daha fazla etkiliyor ama kolonyanın bile sınıfsal duruma göre tedarik edildiği bir yerde haliyle şansa kalıyor iş.

‘ZENGİNİN AYAKKABISI­NA TOZ DEĞMEZ’

Aslında herkesin beklediği sokağa çıkma yasağı olması, ücretlerim­izin ödenmeye devam etmesi; mesai ücretiyle geçinenler, ek iş yapmak zorunda kalanlar için de söylüyorum kesinlikle kredilerin, vergilerin alınmaması, ertelenmes­idir beklenen. En azından bizim aramızda konuştuğum­uz şeyler bunlar. Ama patronları­n ve hükümetin bunu istemedikl­eri malum. Zira patronları­n kârları işçilerin sağlığında­n daha önemli oldu her zaman. Var olan bütün hükümetler de patronları­n ağzına baktıkları­ndan biz müdahale etmezsek bu böyle gidecektir. Zengini arabasıyla gider gelir ayakkabısı­na toz değmez, işyerinde en kaliteli dezenfekta­nlarla temizliğin­i sağlar, işçisi otobüslerd­e burun buruna yolculuk yapar işyerine gelir bir ayırım da işyerinde görür.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye