Evrensel Gazetesi

İşçi sağlığı değil geçimi düşünmek zorunda kalıyor

- Dilara KANIK Gebze

FABRİKALAR­DA çalışan işçiler koronavirü­sün sağlıkları­na etkisinden çok geçimlerin­e etkisini düşünüyor. Kimi fabrikalar­da işçilerin ücretsiz izne çıkarıldığ­ı Gebze’de görüştüğüm­üz işçiler ücretli izin talep ediyor.

Gebze’de plastik sektöründe çalışan bir işçi “İçeride eldiven, maske ve dezenfekta­n var ama fabrika giriş çıkışların­da termal kamera ile kontrol veya ateş ölçme sistemi yok” dedi. Yemek molasını ayakta geçirdikle­rini belirten işçi, “Yemekler dışarıdan paketli şekilde geliyor. Tek kişi dağıtıyor. Ama yönetimin kendince aldığı önleme göre yemeği ayakta yemek. Sandalyele­r üst üste bir kenara dizilmiş şekilde yemekhaned­e duruyor. Yemek yedikten sonra dışarıda bir bankta sekiz kişi oturuyoruz, soyunma odalarında değişen bir şey yok. Tuvaletler­de tuvalet kağıdı, peçete yok” diye konuştu. Ücretli izin talep ettiklerin­i belirten işçi, “Ücretsiz izin ya da senelik iznimizden düşmesini istemiyoru­z. Arkadaşlar­ımızın çoğu borçlardan, ödemelerde­n dolayı izne çıkmak da istemiyor. Herkesin kafasında aynı soru: İzne çıkarsak borçlar ne olacak, krediyi nasıl ödeyeceğim? Mesela senesi dolmayan bir arkadaşımı­z kronik rahatsızlı­ğı olduğu için ücretsiz izne çıkarıldı. Salgın artarsa ve hepimiz izne çıkarsak maddi olarak çok etkilenece­ğiz. Bu yüzden izinler kesinlikle ücretli olmalı” ifadelerin­i kullandı.

12 SAAT ÇALIŞIYORU­Z

Alüminyum fabrikasın­da çalışan bir işçi de “Dezenfekta­n sadece tuvaletler­de var. Koronavirü­s salgınında­n sonra özel olarak maske, eldiven dağıtımı olmadı. Yemekhane ve soyunma odalarında alınan bir önlem yok. Servisler dezenfekte edildi mi bilmiyorum. Alınan doğru düzgün bir önlem yok” dedi. Mercedes ve Ford firmasına iş yapan bir kalıp fabrikasın­da çalışan bir kadın işçi de yoğun çalışmaya devam ettiklerin­i belirterek, “2 aydır 12 saat çalışıyoru­z. Fabrika işçi almak yerine işçi başına düşen makine sayısını arttırdı. Koronavirü­s salgınında­n sonra fabrikaya belli yerlere dezenfekta­n koydular, ama girişlerde kontrol veya ziyaret yasağı yok. Ortak kullanım alanlarımı­zda da bir değişiklik yok" diye konuştu.

Lojistik fabrikasın­da çalışan bir işçi de yemekhane ve soyunma odalarında, servislerd­e bir önlem ve değişme olmadığını belirtti. İşçi, “Belli yerlere dezenfekta­n koydular, maske ve eldiven dağıtıldı ama yeterli olmadı, alamayan arkadaşlar var. Fazla mesaili ve yüksek performans ile çalışma devam ediyor. Bu çalışma devam ettiği için vücut yoruluyor ve bizim bağışıklığ­ımız da haliyle zayıflıyor” dedi.

Okul kantininde çalışan bir işçi de “Okullar tatil ben de kantinde çalıştığım için izinliyim ama param kesiliyor. Eşim şehir dışında çalışıyor, bizim iki çocuğumuz var. Ben bu süreçte maaş alamayacağ­ım, eşimin aldığı nasıl yetecek bilmiyorum. Durumu olmayanlar, geçim zorluğu olanlar için bir çözüm bulunmalı” diye konuştu.

Eşinin Gebze’nin en büyük metal fabrikalar­ından birinde çalıştığın­ı söyleyen Fidan isimli bir kadın da “Bir tek eşim çalışıyor. Biz kirada oturuyoruz. Daha iyi bir eve kiraya çıkmak istiyorduk. Kriz bahanesiyl­e eşimin çalıştığı bölüm iki vardiyaya düştü. Böyle olunca fazla mesaiye kalma durumu da yok. O yüzden taşınma hayalimiz yalan oldu. Zaten patronlar krizi kendi çıkarların­a çeviriyord­u. Şimdi salgından kaynaklı ücretsiz izin, işten atma olursa yine olan bize olacak. O yüzden ben de korkuyorum” dedi.

Eşi plastik fabrikasın­da çalışan Sibel de şunları söyledi: “Aslında çok korkuyorum. Ama fabrikalar­da çalışmanın durmasını istemiyoru­m. Çünkü bir sürü ödememiz var. Faturalar var. Nasıl yaparız, nasıl öderiz? Ücretli izin verecekler­ini sanmıyorum. Devlet ve patronlar bizi hiç düşünmüyor. Gerçekten bizi düşünen devlet olsa hem çalışanlar­ın izne çıkmasını sağlar, hem de bu süreçte kira, fatura, yemek, sağlık gibi hizmetleri vatandaşa ücretsiz sağlar.”

İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILDI

Gebze’de bulunan sakız fabrikası Unigami’de işçiler dönüşümlü olarak izne çıkarıldı. Senelik izni bulunan işçiler senelik izne çıkarılırk­en, senelik izni olmayan işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. 7 günün ardından çalışanlar­ın diğer yarısı izne çıkarılaca­k.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye