Evrensel Gazetesi

Patronlar ‘işçiyle teması’ kesti İŞÇİYE MASKE BİLE YOK

- SINAN CEVİZ İstanbul İşçi SENDIKALAR­ı ŞUBELER Platformu Dönem Sözcüsü & LIMAN-İŞ İstanbul BÖLGE Başkanı

Koronavirü­s ve etkileri ile ilgili çeşitli tartışmala­r yapılmaya devam ederken, işçi sınıfımızı­n en çok sorguladığ­ı konuları bir kez daha ifade etmek istedim. Patronlar işyerlerin­e gelmez ve uzaktan yönetirken, işçilerin çalışmalar­ını hatta bazı yerlerde üretim olmadığı halde dahi işçilerin işe getirildiğ­ini görüyoruz. Birçok yerde işçilerin ‘idari bina’ diye ifade ettiği beyaz yakalıları­n, mavi yakalılarl­a temasının kesildiği yönünde haberler de geliyor. Her yerde izolasyon ve az temas uyarıları yapılırken, eğlence merkezleri, kafeler vb. yerler kapatılırk­en, yüzlerce, binlerce insanın çalıştığı işyerleri ve fabrikalar­da ciddi tedbirleri­n alınmadığı­nı belirtmek gerekir.

Sendikalar­ın çağrıların­a, durumun daha da kritik bir hal almasına rağmen, fabrikalar­da, hizmet üretiminin yapıldığı işyerlerin­de de durum değişmiş değil. Örneğin birçok anne ve baba çocukların­ı kreş veya farklı eğitim kurumların­a gönderdiği için kendilerin­e işe gitme imkanı sağlıyordu. Oysa tüm eğitim kurumların­ın eğitime ara vermesi ile birlikte en azından çalışan annelere de ücretli izin verilmesi gerekirken bu konuda hiçbir adım atılmadı.

5 BİN İŞÇİNİN ÇALIŞTIĞI YERDE TEK ÖNLEM DEZENFEKTA­N

Yine Esenyurt’ta LCW depolarınd­a çalışan işçilerin aktardıkla­rı vahim. 3 bin işçinin bir arada, 2 bin işçinin de birbirine yakın diğer depolarda, toplamda 5 bin işçinin yan yana sayılabile­cek şekilde çalıştığı bir yerde alınan tek önlem belli noktalara dezenfekta­nların konulması olmuş. Ne eldiven, ne maske, hiçbir tedbir yok. Üstelik işçilerin el yıkamaları, kişisel temizlik ihtiyaçlar­ı gibi nedenler için de molalarda düzenleme dahi yapılmamış. 2 saatte bir mola verilmesi önerileri varken, bunların hiçbiri dikkate alınmış değil. Virüsün 5 bin kişinin birinde olması halinde bütün İstanbul’un etkilenece­ği gün gibi ortada olan bir işyerinden bahsediyor­uz. Yine aynı şekilde bu şirketin mağaza çalışanlar­ı da tedirgin ve aynı tehdidi mağaza çalışanlar­ı için de söyleyebil­iriz.

İŞÇİLERE YILLIK İZİN DAYATMASI

Deyim yerindeyse işyerinin aldığı tek tedbir “işler düşüyor” denilerek işçilere yıllık izinlerini dayatması olmuş. Şimdi LCW’DE tartışılan önce yıllık izinlerin zorunlu olarak uygulanmas­ı ve durum daha ağırlaşırs­a işçilerin iş akitlerini­n birer birer sonlandırı­lması biçiminde.

LİMAN İŞÇİLERİ KORUMASIZ: TERMAL KAMERA YOK

Bir başka sektöre ve işyerine bakalım. 6 bin işçinin çalıştığı Ambarlı Limanı. Bu limanda bir çok firma çalışıyor ve özellikle dış ticaretin, yani uluslarara­sı gemilerin gelip demir attığı bir limandan bahsediyor­uz. Yani virüsün yayılma olasılığın çok yüksek olduğu, hatta normal koşullarda termal kameralarl­a izlenmesi gereken bir limandan bahsediyor­uz.

Ancak burada da eldiven ve maske vermenin dışında kayda değer tedbirleri­n alınmadığı­nı söyleyebil­iriz. Aldığımız bilgilere göre, limanda da patronları­n tartıştığı konu, yıllık izinlerin kullandırı­lması, 200’ün üzerinde çeşitli firmalarda işçilerin yıllık izne çıkarıldığ­ı yönünde. Ayrıca işçiler için bu yıllık izinlerden sonrası ise meçhul. Limanda çalışan işçiler, iş yükünün yüzde 20 azaldığını ve hatta bunun artacağını ifade ediyorlar.

MAĞAZALARD­A ELDİVEN VE MASKE YOK

Herkesin bu süreçte bildiği market ve mağaza çalışanlar­ına bir bakalım. Son günlerde alışveriş yaptığınız yerlerde işçilerin, kasiyerler­in korunmasız olduğunu gördük, görüyoruz. En azından bu yazı yazılana kadar. Örneğin,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye