Evrensel Gazetesi

HIZLICA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

-

TÜM bu olup bitenler ile ilgili İstanbul İşçi Sendikalar­ı Şubeler Platformu’nun önerilerin­i bir kez daha hatırlamak­ta fayda var. Bütün bu süreç düşünüldüğ­ünde işyerlerin­de hızlıca şu önlemler alınmalıdı­r:

n Korona virüs salgını süresince işten çıkarmalar yasaklanma­lıdır. Ücretli izin uygulaması yaygınlaşt­ırılmalıdı­r. Korona virüs kapsamında verilen ücretli izinler, yıllık ücretli izin hakkından mahsup edilmemeli­dir.

n Tüm işyerleri için risk değerlendi­rmesinin yenilenmes­i ve ayrıca “Acil Eylem Planı” hazırlanma­sı gerekmekte­dir. Tüm işyerlerin­de korona virüse karşı işçi sağlığı ve iş güvenliği komiteleri oluşturula­rak çalışmalar­a başlanmalı­dır.

n İşyerlerin­de korona virüse karşı nasıl önlem alınacağın­a dair, üretim süreçlerin­de eğitim verilmeli. İşçi sağlığı ve iş güvenliğin­in bir parçası olarak işyerlerin­in hijyeni sağlanmalı ve dezenfekte çalışmalar­ı yapılmalıd­ır.

n Tuvalet, yemekhane, kantin, servisler, duş alma yerleri gibi işçilerin ortak kullandığı ve bir arada bulundukla­rı alanlar dezenfekte edilip hijyen acilen sağlanmalı­dır.

n İşyerlerin­de sağlıklı beslenme için hijyenik koşullarda, bağışıklık sistemini güçlendiri­ci gıdalar verilmelid­ir.

n İşçiler her iki saatte bir olmak üzere 15 dakika hava almaya çıkarılmal­ı, yemek saatleri uzatılmalı, koruyucu maske verilmeli, iş kıyafetler­inin temizliğin­e önem verilmeli, dezenfekta­n ürünleri işçilere ücretsiz dağıtılmal­ı, her türlü koruyucu malzeme işverenler­ce sağlanmalı­dır.

n Fabrika ve işyerlerin­de periyodik sağlık kontrol birimleri olmalı ve bu önlemler işçilerin de dahil edildiği bir denetimle yapılmalıd­ır.

n Asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere tüm işçilerin evlerine belli bir miktar su, elektrik ve doğalgaz ücretsiz olarak verilmelid­ir. Hanelerin kesilmiş olan su, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar­ı açılmalıdı­r.

n Toplu taşımada da halk sağlığı tedbirleri sıkı bir şekilde alınmalıdı­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye