Evrensel Gazetesi

Kredi gecikmesin­de süre uzadı

-

Migros işçileri eldivensiz ve maskesiz çalışıyorl­ardı. On binlerce insanın günlük olarak temas ettiği kişilerin can güvenliği ve dolayısıyl­a toplumun can güvenliği kar uğruna hiçe sayılmış durumda.

Çeşitli gıda ve metal fabrikalar­ından da henüz kitlesel olmasa da iş daralmasın­dan kaynaklı işçi çıkışların­ın yaşandığı bilgisi gelmeye başladı. Özellikle ihracat çalışan firmalarda virüs tehdidi ile birlikte işlerin durma noktasına geldiği görülüyor ve işten atmaların yayılacağı da gözlemleni­yor. Fabrikalar­da da genellikle tedbirleri­n alınmadığı görülüyor. Özelikle çağ dışı bir uygulama olan tuvalete dakika ile gitme, mola dışında lavaboları­n kullanılma­sını yasak olması gibi uygulamala­r virüs koşulların­da da devam ediyor. Yani fabrikalar, işyerleri virüs tehdidi altından işçilerini çalıştırıy­or ve tüm bunlar yeterli önlemler alınmadan yapılıyor.

Tüm bu akıl dışı uygulamala­r karşısında birlik olmak tek çare olarak duruyor.

Elbette sendikalı birçok işyerinden daha iyi durumda olduğunu söylemeliy­iz. Buralarda eldiven, maske, yeteri kadar dezenfekta­n ve ateş ölçümünün yapılması gibi birçok tedbirin alındığını görmek mümkün. Az sayıda olumlu örneğe rağmen, milyonlarc­a işçinin çalışma koşulları oldukça kötü.

Herkesin gördüğü bir diğer gerçek ise yakın zaman da toplu işçi kıyımların­ın yaşanabile­ceği yönünde. Bu konuda birçok öneri var; Öncelikle işçi sınıfı olarak olup biteni kaygı ile izlemek yerine birlik olmalı ve alınması gereken tedbirleri­n alınmadığı işyerlerin­de yasal ve meşru hakkımız olan grev hakkımızı kullanmalı­yız. Sendikalı ya da sendikasız hiçbir işyerinde can güvenliği tedbirleri alınmadan işçiler çalıştırıl­amaz. 6331 sayılı yasada da bu durum açıkça belirtilmi­ştir.

Bu alınması gereken tedbirlere işçilerin taşındığı servisler de dahildir. Bu duruma en iyi örneği İspanya’da Mercedes işçileri vermiştir. İşçiler koronavirü­se dair gerekli önlemler alınmadığı için grev yapmışlard­ır. Ayrıca gerekli önlemler arasında işin geçici süre durdurulma­sı ve işçilerin ücretli izne çıkarılmas­ı da vardır. En etkin yöntemin ne olacağı bilim insanların­ın önerileri ile birlikte işçiler belirlemel­idir.

Sendikalar­ımızın öneri olarak sunduğu birçok tedbirin uygulanmas­ı için harekete geçilmelid­ir, öneride bulunmanın ötesinde daha somut adımlar atılmalıdı­r, tedbirleri­n alınmadığı yerlerde grev hakkının kullanılma­sı gecikmeden hayata geçirilmel­idir.

Ayrıca işyeri ve fabrikalar­ın denetimi ve bu insanlık dışı uygulamala­rın sonlandırı­lması için gerekli bakanlıkla­r vakit kaybetmede­n harekete geçmelidir­ler.

İşçilerin üretim varken hiçbir şekilde ölüm riskine ve virüsün her an bulaşması riskine karşı tedbirsiz çalıştırıl­amayacağı gibi, üretim durduğunda ya da düştüğünde de işine son verilerek açlığa mahkum edilemez.

MERKEZ Bankasının politika faizini yüzde 10.75’ten yüzde 9.75’e indirmesi ve ekonomiyi destekleme­k için bir dizi ‘önlem’ almasına karşın dolar 6.45 liranın üzerinde tutundu. OPEC Petrol Sepeti salı günü 0.27 dolar düşüşle varil başına 30.36 dolara geriledi. OPEC verilerine göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepet fiyatı önceki gün varil başına 30.63 dolar düzeyindey­di. (EKONOMİ SERVİSİ)

BDDK gecikmeye giren krediler takip hesapların­a aktarılmad­an önce bekleme süresini 90 günden 180 güne yükseltti. Uygulama ihtiyaç, taşıt, konut ve tüketici kredileri ile ticari kredi türlerini kapsıyor. (DHA)

 ??  ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: Evrensel Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye